Kassa

E-bikes in vlammen op na brand accu

16-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
569 keer bekeken
  •  
Brand 1127
Het aantal meldingen van accu’s van e-bikes die in brand vliegen, neemt toe. Woensdag deed omroep 1Limburg melding van een ontplofte accu in Weert. Twee weken geldeden ontstond er in Oldenzaal een schuurbrand, veroorzaakt door een accu van een elektrische fiets.
In 2020 deed Kassa verslag van accu’s van elektrische auto’s die in brand kunnen vliegen tijdens het opladen. Vooral in ondergrondse parkeergarages leidt dit tot levensgevaarlijke situaties, doordat zo’n accubrand zich razendsnel ontwikkelt.
Het probleem bij de elektrische auto’s lijkt te liggen bij de lithium-ion accu die het voertuig voorziet van elektriciteit. Het aantal meldingen van dergelijke accu’s die in brand vliegen groeit. Of de branden met e-bikes aan eenzelfde type accu zijn te wijten is onbekend. Wel is bekend dat de meeste elektrische fietsen zijn toegerust met een lithium-ion accu. 

Veiligheidsexperts bezorgd

Tijdens de uitzending in 2020 bezocht Kassa, in samenwerking met veiligheidsexperts, ondergrondse parkeergarages in Amsterdam. Toen bleek dat geen van de bezochte garages veilig werd bevonden in het licht van ontploffende accu’s. 
Veiligheidsexperts waarschuwden toen dan ook om het opladen in ondergrondse garages te verbieden, omdat de laadpalen vaak achter in de garages zijn geplaatst. Daardoor kan de brandweer er haast onmogelijk bijkomen. 

Woensdag accu van E-bike ontploft

De bestuurder van de fiets in Weert hoorde woensdag ineens een knal. De vrouw dacht eerst dat het om een klapband zou gaan, maar ontdekte dat de accu was ontploft. 
Nadat omstanders geprobeerd hebben de fiets te blussen, moest uiteindelijk de brandweer eraan te pas komen. De vrouw is ongedeerd, maar de fiets is volledig in vlammen opgegaan. Dit meldde 1Limburg afgelopen woensdag. 

Meerdere meldingen

De accubrand in Weert is echter niet de enige situatie waarin een E-bike in brand is gevlogen. Twee weken geleden ontstond in Oldenzaal nog een schuurbrand. Ook daar bleek de oorzaak een ontplofte E-bike accu, meldde TwenteFM.

Accubranden lijken vaker voor te komen

Over de jaren heen zijn meerdere meldingen gedaan over accubranden bij E-bikes. Ook het programma Radar deed hier eerder al verslag van en benoemde verschillende voorvallen waarin de accu van een E-bike in brand is gevlogen. 

Laat het Kassa weten

Heb jij ook te maken gehad met een ontplofte of in brand gevlogen accu van een e-bike? Laat het weten in een reactie onder dit artikel. Of mail ons via Kassa@bnnvara.nl
Zie ook:
Bron: 1Limburg, Radar, TwenteFM
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!