Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Duizenden huishoudens leven in armoede door fout van overheid

  •  
29-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1087 keer bekeken
  •  
portemonnee geld koopkracht 1127

Ruim 10.000 huishoudens leven in armoede door een fout van de overheid. Zij moeten toeslagen terugbetalen waar zij wel recht op hebben. De groep is bijna twee keer groter dan eerder gedacht.

Het draait allemaal om het stelsel van toeslagen en regelingen die juist bedoeld zijn om mensen te helpen rondkomen. Het kabinet geeft toe dat het stelsel rond toeslagen zo ingewikkeld is geworden, dat het voor ruim 10.000 Nederlanders juist averechts werkt. De betrokken bewindslieden beloven er alles aan te doen om nog voor de zomer met een oplossing te komen.

Kamervragen na berichtgeving NRC

De ministers Karien van Gennip (Sociale Zaken) en Carola Schouten (Armoedebestrijding) en de staatssecretarissen Marnix van Rij (Belastingdienst) en Aukje de Vries (Toeslagen) reageren daarmee op vragen vanuit de Tweede Kamer na berichtgeving in NRC. De krant beschreef vorige maand hoe de regels voor een grote groep mensen rond het bestaansminimum erg nadelig uitpakken.

Onbedoelde gevolgen fiscale regels

Het gaat dan om samenwonende stellen voor wie de uitkering van één partner, bijvoorbeeld voor werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, het enige inkomen is. Zij hebben recht op minder toeslagen dan een paar dat via de bijstand eveneens op of iets boven het bestaansminimum uitkomt. Dat is een onbedoeld gevolg van ingewikkelde fiscale regels.

Daardoor moeten zij toeslagen terugbetalen waar zij eigenlijk wel recht op hebben. Meestal honderden euro’s, en soms meer dan duizend euro per jaar. Het gevolg: armoede en een groot risico op schulden. 

Kabinet wist ervan, maar vond geen oplossing

Het probleem is in Den Haag al jaren bekend. De Ombudsman trok in 2016 al aan de bel. Achtereenvolgende kabinetten hebben zich erover gebogen maar vonden geen bruikbare oplossing. Nu evenwel blijkt dat de groep gedupeerden bijna twee keer zo groot is dan eerder werd gedacht, worden alle mogelijke oplossingen nogmaals tegen het licht gehouden, in samenspraak met onder meer uitvoeringsinstanties als UWV en Toeslagen.

Uitspraak: schadevergoeding voor gedupeerden

Daarbij speelt volgens de bewindslieden ook een "recente uitspraak" mee van de Centrale Raad van Beroep (CRvB). Deze instantie, de hoogste bestuursrechter op het gebied van sociale zekerheid, oordeelde in september 2022 dat gedupeerden een schadevergoeding dienen te krijgen voor misgelopen toeslagen. bron: ANP/NRC

Minister Schouten reageert in Kassa op armoede in Nederland

Zij is sinds begin 2022 de eerste minister voor Armoedebeleid. Carola Schouten maakte afgelopen zaterdag in Kassa de balans op, ruim een half jaar na het ontstaan van #IKREDHETNIETMEER.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Johannes5
Johannes53 apr. 2023 - 13:01

Deze en vorige kabinetten hebben een monster in gang gezet, die zij niet beheersen en niet kunnen stoppen, nog kunnen oplossen. Dus dit kabinet en 2 vorige zijn klunzen en amateurs. Luie ministers VVD, CDA, D66, CU en eerder hele domme PVDA ministers. Zieke mensen, uit huis geplaatste kinderen en zelfs zelfmoorden ontstonden door dit beleid. Ook een ander kabinet zal dit monster niet kunnen beheersen, helaas. Zo verdrietig voor al die gedupeerden.