Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

DNB: overheid moet eerst financieel kwetsbaren helpen met verduurzamen woning

  •  
15-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
500 keer bekeken
  •  
duurzaamheid prijskaartje huis 1127

De hoge energieprijzen hebben ervoor gezorgd dat veel huishoudens duurzamer zijn gaan leven. De verwarming staat lager en men gaat minder lang onder de douche. De afgelopen tijd hebben ook veel huishouden hun woning geïsoleerd. Maar huishoudens die nauwelijks hun hoofd boven water kunnen houden, door de hoge prijzen, hebben hier vaak geen geld voor. De Nederlandsche Bank (DNB) stelt daarom dat kwetsbare huishoudens als eerste moeten worden geholpen om de woning te verduurzamen, als we uit de energiecrisis willen komen.

Minder profijt van besparingsopties

Volgens DNB zouden ongeveer 1 miljoen huishoudens een laag inkomen en hoge energierekening hebben bij aanhoudend hoge prijzen en de afbouw van huidige compensatiemaatregelen als het prijsplafond. Dit aantal ligt in de praktijk waarschijnlijk lager, omdat mensen nu juist duurzamer leven door de hoge prijzen.

Maar financieel kwetsbare huishoudens huren vaak bij een corporatie. Hierdoor kunnen ze hun eigen energierekening minder goed in de gaten houden en dus ook minder profiteren van besparingsopties.

Focus op corporatiewoningen met slechte energielabels 

DNB doet drie aanbevelingen aan de overheid, gebaseerd op de uitkomsten van een enquête onder bijna 2000 huishoudens.

Volgens het DNB zou de overheid het beleid in eerste instantie moeten richten op de minst duurzame huurwoningen van financieel kwetsbare huishoudens. Daar is namelijk de meeste winst te behalen. Ze stellen als voorbeeld om corporatiewoningen met de slechtste energielabels als eerste aan te pakken.

Niet op de hoogte van verduurzamingsopties

Hiernaast dienen de informatievoorziening over verduurzamingsmogelijkheden en de financiering voor huiseigenaren verbeterd te worden. De uitkomsten van de enquête zouden volgens DNB laten zien dat huishoudens onvoldoende op de hoogte zijn van wat nodig is om te verduurzamen. Ook weten ze vaak niet wat de mogelijkheden zijn.

Energieprijzen hoog voor langere tijd

Tot slot zou er meer duidelijk moeten zijn over de duur en werking van de compensatie van de hoge energierekening. Als huishoudens denken dat ze langdurig zullen worden gecompenseerd door de overheid dan kan dit ervoor zorgen dat zij minder snel zouden investeren in verduurzaming. De hoge energieprijzen zullen waarschijnlijk nog langere tijd doorzetten. Het is daarom belangrijk om huishoudens hierover te informeren zodat de investeringsbereidheid kan toenemen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

borg queen
borg queen15 feb. 2023 - 12:44

Dus de woningcorporaties onder de kont blijven schoppen. Onze niet geïsoleerde sociale huurwoning uit 1961 is ineens van energielabel G naar energielabel D gegaan vorig jaar, nadat bekend werd dat ze snel alle woningen lager dan energielabel D moesten gaan verduurzamen. Heel toevallig.

1 Reactie
tjaart
tjaart15 feb. 2023 - 14:48

Radar gezien ? Er word fors gesjoemeld met die labels ten koste van de huurders .....