Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dit verandert er voor jou in 2022

31-12-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
12756 keer bekeken
  •  
2022 nieuwjaar 1127

Wat gebeurt er met de koopkracht in 2022? Hoeveel thuiswerkvergoeding krijgen thuiswerkers? Welke provider zet zijn 3G-netwerk uit? Wanneer wordt het statiegeld op blikjes ingevoerd? En hoe hoog wordt de boete voor smartphonegebruik in het verkeer? Kassa zet een selectie van alle veranderingen die in 2022 ingaan voor je op een rijtje.

Geld en toeslagen

Koopkracht lijdt onder inflatie 

Veel huishoudens gaan er niet of nauwelijks op vooruit. Dat stelde het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) op basis van de koopkrachtberekeningen naar aanleiding van Prinsjesdag. Maar sindsdien september is de inflatie enorm gestegen door de hoge energieprijzen. Dat drukt extra op de portemonnee in het nieuwe jaar.

Huishoudens krijgen in 2022 compensatie voor een deel van de stijgende energierekening. Het gaat om ongeveer 400 euro "voor een gemiddeld gezin met een gemiddeld verbruik.” Het compensatiebedrag wordt automatisch verrekend. Het demissionaire kabinet neemt geen extra maatregelen om de koopkracht op peil te houden. Onbekend is wat het nieuwe kabinet,. Rutte IV, van plan is.

Thuiswerkvergoeding 

Door corona is thuiswerken ingeburgerd geraakt. Wie thuis aan het werk is, maakt ook kosten. Het kabinet introduceert daarvoor een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding van maximaal 2 euro per dag. De werknemer en werkgever kunnen vaste afspraken maken over het aantal dagen per week waarop de werknemer thuiswerkt. Op basis hiervan kan de werkgever een vaste vergoeding toekennen. 

Vermogen en sparen

Heb je op 1 januari 2022 niet meer dan 50.650 euro aan spaargeld of beleggingen? Dan hoef je geen vermogensrendementsheffing te betalen. In 2021 lag de grens nog op 50.000 euro. Voor koppels wordt het heffingsvrije vermogen 101.300 euro.

De vrijstelling voor groen beleggen bedraagt in 2022 61.215 euro. Met fiscale partner komt dit bedrag op 122.430 euro.

AOW-gerechtigde leeftijd hoger

De AOW-leeftijd schuift een aantal maanden op. In 2021 was die 66 jaar en 4 maanden en het wordt in 2022 66 jaar en 7 maanden.

Prijsverhoging drinkwater

De meeste drinkwaterbedrijven verhogen in 2022 de prijs voor duizend liter kraanwater. Ook vastrechttarieven stijgen licht. Hierdoor zal de waterrekening voor de meeste mensen enkele euro’s hoger uitpakken op jaarbasis.

Scholings- en ontwikkelingsbudget

Er komt een scholings- en ontwikkelingsbudget van 1000 euro. Deze is voor mensen die niet in aanmerking komen voor bijvoorbeeld cursussen via de werkgever.

Wonen

Verduurzaming

Er komt extra geld voor de verduurzaming van woningen. Dit geldt voor zowel huur- als koopwoningen. Zo maakt het kabinet subsidie beschikbaar voor het plaatsen van hybride warmtepompen. Ook de subsidie voor het isoleren van je huis zal worden voortgezet in 2022. 

Huurbevriezing en maximale verhoging

In 2021 is huurbevriezing ingesteld;: er geldt een maximale huurverhoging van 0 procent voor alle sociale huurwoningen, bij een jaarlijkse huuraanpassing voor de datum 1 juli 2022. Het nog aan te treden nieuwe kabinet beslist wat de maximale verhoging na 1 juli wordt.

Verhuurders mogen in de vrije sector de huur vanaf 1 januari 2022 maximaal met 3,3 procent verhogen.

Inkomensgrens sociale huurwoning 

Zoek je met een partner een huurhuis? De inkomensgrens om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning gaat omhoog. Deze was 40.024 euro in 2021 en wordt 44.196 euro. Voor alleenstaanden blijft het bedrag 40.024.  

Minder hypotheekrenteaftrek hogere inkomens

Is je inkomen hoger dan 69.398 euro? Dan kun je in 2022 de hypotheekrente nog tegen maximaal 40 procent aftrekken. In 2021 was dat 43 procent.

WOZ-waarde anders berekend

Vanaf 1 januari 2022 gaat de waarderingskamer, die verantwoordelijk is voor de WOZ-waardebepaling, een nieuwe manier van berekenen gebruiken. Daarbij wordt naar de oppervlakte van de woning gekeken in plaats van de inhoud.

OZB en afvalstoffenheffing stijgen 

De woonlasten gaan in 2022 met gemiddeld 2,1 procent omhoog, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). Dat is iets lager dan de voorbije twee jaren toen het zo’n 5 procent was. Huiseigenaren zijn volgend jaar gemiddeld genomen 851 euro kwijt aan Onroerendezaakbelasting (Ozb), afvalstoffen- en rioolheffing.

Energielabels woningen

Verhuurders en verkopers van een huis moeten het energielabel van de woning tonen in advertenties, bijvoorbeeld op Funda of verhuursites. Deze plicht wordt vanaf nu gehandhaafd. Zo'n energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is.

Zorg

Zorgtoeslag 

De maximale zorgtoeslag stijgt in 2022. Voor een eenpersoonshuishouden is dit 36 euro per jaar en voor een meerpersoonshuishouden 40 euro per jaar. Voor hoeveel je eventueel in aanmerking komt is hier te berekenen op de website van de Belastingdienst

Basisverzekering uitgebreid

Herstel je van corona en houden klachten aan? Tot 1 augustus 2022 kom je in aanmerking voor paramedische herstelzorg: logopedie (alle behandelingen vergoed), ergotherapie (maximaal 10 uur), fysiotherapie of oefentherapie (maximaal 50 behandelingen) en voedingsadviezen van diëtist (maximaal 7 uur).

Volg je een CAR-T-celtherapie behandeling en moet je een aantal weken in de buurt van een ziekenhuis verblijven terwijl je niet in de buurt woont? Vanaf 1 januari 2022 worden verblijfskosten (hotel, vakantiewoning) tot een bepaalde hoogte vergoed vanuit het basispakket.

Zorgprestatiemodel GGZ

Vanaf 1 januari 2022 verandert de manier waarop zorgverleners en zorgverzekeraars Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) declareren en vergoeden. Deze nieuwe manier wordt het zorgprestatiemodel genoemd. Zorgverleners declareren per contact.

Vervoer 

Verkeersboetes

De meeste verkeersboetes gaan met enkele euro’s (2 procent) omhoog in 2022. Onnodig links rijden op de snelweg gaat van 150 euro omhoog naar 220 euro. Een forse verhoging is er voor het gebruik van de smartphone in het verkeer. Die boete gaat van 250 naar 350 euro. Geen voorrang verlenen krijgt eenzelfde verhoging. Parkeren op een invalideparkeerplaats kan je in 2022 een boete kosten van 400 euro.

NS verhoogt prijzen

De NS verhoogt de prijzen van kaartjes en abonnementen. De meest gangbare treinkaartjes kosten 1,8 tot 3 procent meer in 2022. Kijk voor een overzicht op de website van de NS.

Subsidie aanschaf elektrische auto

De overheid verstrekt in 2022 in totaal 71 miljoen euro aanschafsubsidie op elektrische auto's in het kader van Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Dat is bijna vijf keer zoveel als in 2021. Per nieuwe auto is het subsidiebedrag wel lager: 3.350 euro in 2022, 3.700 euro in 2021. 

Kentekenplicht bepaalde voertuigen

Per 1 januari geldt een kentekenplicht voor onder meer trekkers, golfkarretjes en quads. Dat betekent dat eigenaren een kentekenbewijs moeten kunnen tonen. Eventuele boetes worden pas vanaf juli uitgedeeld.

Overig

Statiegeld op blikjes 

Vanaf 31 december 2022 komt er 15 cent statiegeld op blikjes. Vanwege de groeiende berg zwerfvuil is op 1 juli 2021 al 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd.

Einde aan rookruimtes

Rookruimtes op de werkvloer zijn vanaf 1 januari overal verboden.

Stroomhalsband mag niet meer

Honden mogen geen stroomhalsband meer om, ook niet als die onklaar is gemaakt. Stroomstootapparatuur is verboden, omdat honden hierdoor pijn ervaren of gewond raken.

Einde 3G-netwerk KPN 

KPN schakelt per 31 maart 2022 het 3G-netwerk uit. Wie een oud model mobiele telefoon heeft, valt terug op het (tragere) 2G-netwerk dat nog drie jaar actief blijft. De meeste smartphonegebruikers zijn echter aangesloten op 4G of 5G en merken weinig van het einde van 3G.

Bronnen: Rijksoverheid, Belastingdienst, RVO, VEH, NS

Heb jij een vraag over belastingen of een ander consumentenonderwerp? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! 

Wil je meepraten over dit artikel? Dat kan via de reacties hieronder.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!