Kassa

VEH: Gemeentebelastingen volgend jaar 'gematigd' omhoog

  •  
20-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1587 keer bekeken
  •  
geld huis hypotheek (1127x634)

De woonlasten gaan in 2022 met gemiddeld 2,1 procent omhoog, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). Huiseigenaren zijn gemiddeld genomen 851 euro kwijt aan Onroerendezaakbelasting (Ozb), afvalstoffen- en rioolheffing.

De gemiddelde stijging van de woonlasten is volgens de VEH minder hoog dan in voorgaande jaren. In 2020 en 2021 stegen de gemeentelijke woonlasten met gemiddeld 5 procent.

VEH heeft voor de cijfers een steekproef gehouden onder 106 gemeenten. In Hillegom, Lisse, Twenterand en Zuidplas stijgt de belasting op de eigen woning met meer dan 10 procent. In Noordwijk is dit 21 procent en in Papendrecht dik 28 procent. Verder noemde de VEH het opmerkelijk dat er ook dertig gemeenten zijn waar de Ozb volgend jaar licht omlaag gaat. In Schouwen-Duiveland is de daling met bijna 8 procent het grootst.

Afvalstoffenheffing stijgt gemiddeld 3,1 procent

De afvalstoffenheffing stijgt komend jaar gematigd met gemiddeld 3,1 procent. Daarbij is Papendrecht opnieuw de uitschieter. Het tarief voor meerpersoonshuishoudens stijgt hier ruim 28 procent. Alleenstaanden betalen in deze gemeente juist minder. Verder zijn ook gezinnen in Gooise Meren (17 procent) en Dronten (16,8 procent) fors meer kwijt aan afvalheffing. Ook in Dronten is er sprake van een lager tarief voor alleenstaanden. In Harderwijk daalt de afvalstoffenheffing bijna met een kwart.

VEH voorziet forsere stijging na 2022

De VEH waarschuwt er wel voor dat de lasten na volgend jaar weer flink stijgen. Demissionair minister Kajsa Ollongron (Binnenlandse Zaken) liet eerder dit jaar weten dat gemeenten extra geld krijgen om tekorten bij de uitvoering van de Wmo en jeugdzorgtaken te dekken. Als het aan de VEH ligt, komt het nieuwe kabinet daarvoor met een structurele oplossing, omdat de rekening voor brede maatschappelijke voorzieningen straks "eenzijdig" bij mensen met een eigen woning wordt gelegd.

De VEH onderzoekt twee maal per jaar de gemeentelijke woonlasten. In maart wordt het overzicht van de woonlasten in alle gemeenten gepubliceerd. ANP/VEH

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

gerardvantol
gerardvantol21 dec. 2021 - 16:00

Het blijft opvallen hoe snel verhogingen van belastingen geregeld kunnen worden. Een zeer voor de hand liggende verlaging van BTW op eerste levensbehoeften moet eerst allerlei studies ondergaan en langdurig doorgesproken worden voordat er ook maar iets reeels te voorschijn komt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!