Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dierenartsen slaan alarm om gezondheidsproblemen kortsnuitige katten

theme-icon
Natuur
  •  
04-11-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
9492 keer bekeken
  •  

Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties starten deze week de campagne 'Koop geen kortsnuitige kat'. Dat doen ze om aandacht te vragen voor gezondheidsproblemen van deze dieren. Doordat ze zo'n platte neus hebben, kampen kortsnuitige katten met allerlei ernstige gezondheidsproblemen en -complicaties.

Eigenaren hebben dit vaak niet goed door, want ze zijn niet bekend met de problemen. Katten laten er zelf bovendien weinig van merken. 

Ook op kattenshows wordt niet altijd het goede voorbeeld gegeven, want de kortsnuiten vallen nog regelmatig in de prijzen.

Problemen spelen vooral bij bepaalde kattenrassen

Het bekendste kortsnuitige kattenras is de Perzische kat. Maar ook andere rassen zoals de Exotic, de Britse Korthaar, de Britse Langhaar en de Selkirk Rex hebben in meer of mindere mate te kampen met een te korte neus en schedel.

Het meest extreem is de Peke Face Pers. Kortsnuitige katten hebben een veel kortere schedel dan de normale Europese huiskat. Hun hoofd is ook nog eens veel platter. Volgens Marjan van Hagen, Veterinair specialist dierenwelzijn van de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht, is er daardoor te weinig ruimte voor bijvoorbeeld de onderdelen van het ademhalingssysteem, de ogen en het gebit.

Dit kan onder meer zorgen voor spontane ontstekingen aan het oog, een verstopte traanbuis met infecties tot gevolg en ontstekingen in het gebit.

Katten laten weinig merken van pijn of ongemak

Eigenaren van katten zijn vaak niet op de hoogte van de gezondheidsproblemen die bij kortsnuitige rassen spelen en hebben volgens deskundigen ook niet altijd door dat hun eigen kat gezondheidsproblemen heeft.

Als katten moeilijk kunnen ademen zijn ze minder actief en slapen ze meer. Bij pijnlijke gebitsproblemen slikken ze hun brokjes in een keer door. Voor eigenaren die er niet alert op zijn, blijft het leed van de katten op deze manier vaak verborgen.

Kattenshows besteden er weinig aandacht aan

Ook bij kattenshows lijkt nog maar weinig aandacht te zijn voor de gezondheidsproblemen van de kortsnuiten.

Kassa bezocht vorige maand een show van vereniging Mundikat in Varsseveld. In verschillende subcategorieën vielen kortsnuitige Persen en een Exotic in de prijzen. Op basis van beeldmateriaal van de winnaars stellen Marjan van Hagen en Kelly Kessen van Dier & Recht dat deze katten extreme uiterlijke kenmerken hebben waar zij mogelijk onder lijden.

In een reactie aan Kassa laten de eigenaren weten dat hun katten gezond zijn.

Onduidelijke richtlijnen

Voorzitter Marcel Frank van Mundikat stelt dat er sinds 2000 al veel is verbeterd. Fokkers zouden allerlei maatregelen nemen en in de rasstandaard van de internationale koepel FIFe zijn strengere eisen opgenomen om de gezondheid van kortsnuitige katten te beschermen.

Het is voor fokkers echter wel frustrerend dat er in Nederland geen duidelijke richtlijnen zijn van de overheid wat betreft de vraag waar katten aan moeten voldoen. Volgens wetgeving mag er niet met dieren gefokt worden als dat schadelijke gevolgen bij de nakomelingen tot gevolg kan hebben. Maar hoe lang de neus van een kat dan bijvoorbeeld moet zijn om er mee te mogen fokken, is niet vastgelegd. 

Volgens de voorzitter van Mundikat zijn fokkers daardoor overgeleverd aan de willekeur van de NVWA. En waar fokkers die aangesloten zijn bij een kattenvereniging aan allerlei voorwaarden moeten voldoen, geldt dat niet voor veel van de fokkers die via online platforms kittens verkopen. De problemen bij die katten zijn volgens Frank veel groter.

Richtlijnen worden aangescherpt, maar wanneer?

De NVWA en het ministerie van Landbouw, Natuurkwaliteit en Voedselkwaliteit laten in een reactie weten dat er wordt gewerkt aan duidelijkere richtlijnen voor fokkers van katten en andere dieren. Maar het is onduidelijk wanneer die er komen.

Europese dierenartsen (FECAVA), diernartsen van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, Caring Vets en dierenwelzijnsorganisaties Dier&Recht, DierenLot, Hondenbescherming én de Sophia-Vereeniging starten deze week de campagne 'Koop geen kortsnuitige kat' om de gezondheidsproblemen onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers. 

Reacties

Voor deze reportage hebben we contact opgenomen met zowel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Via onderstaande links kun je beide reacties lezen.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Lees hier de reactie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (.pdf)

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Lees hier de reactie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (.pdf)

Kassa heeft eerder aandacht besteed aan gezondheidsproblemen bij kortsnuitige dieren. Bekijk onderstaande reportage en lees de bijbehorende dossiertekst voor meer informatie.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

ADEb1965
ADEb19656 nov. 2023 - 13:27

Kattenverenigingen doen er juist van alles aan om het welzijn van de dieren te bewaken.. gezondheidsformulieren bv, door een dierenarts ondertekend, dat het dier geschikt en gezond is om mee te fokken,met een check op allerlei belangrijke zaken, de malafide fok, de marktplaats nesten, de gelegenheids nesten DAAR is dierenleed . Geef de kattenverenigingen de kans het gezondheidsniveau te verhogen , en kattenverenigingen, bundel de krachten ! gezondheid van de dieren moet voorop staan, en niets anders

NAHS
NAHS4 nov. 2023 - 19:43

Misschien kan mvr Bruni eens de kat naar een trimster brengen, zo slecht verzorgd. Het dier zal rond de 13-14 jaar zijn dat zie je aan de ogen. En dan komen er net als bij mensen gebreken. Jammer dat deze kat zo geportretteerd wordt en mvr Bruni er tip top bij zit.

NAHS
NAHS4 nov. 2023 - 19:43

Misschien kan mvr Bruni eens de kat naar een trimster brengen, zo slecht verzorgd. Het dier zal rond de 13-14 jaar zijn dat zie je aan de ogen. En dan komen er net als bij mensen gebreken. Jammer dat deze kat zo geportretteerd wordt en mvr Bruni er tip top bij zit.

2 Reacties
tenormin
tenormin5 nov. 2023 - 12:25

Waarom schrijft u uw verhaaltje 2 maal op? U vindt mevrouw Bruni kennelijk niet zo aardig? Of ze de kat nu laat trimmen of niet: de veel te korte neus zal het beestje door trimmen niet beter door gaan ademen.

lennykr
lennykr5 nov. 2023 - 14:38

Deze kat voelt zich duidelijk ongelukkig ,snurkt en heeft door haar te platte en te kleine schedel geen fijn leven. Om de aandacht af te lijden begint U over de vachtverzorging. De kat is waarschijnlijk 13/14 jaar zoals in het filmpje werd gezegd, dan gaat een vacht so wie so wat achter uit. Deze kat is ondanks alle gezondheidsproblemen opgevangen door mevr. Bruni. Daar verdient zij een compliment voor en geen vervelend commentaar. In de katten wereld wordt veel verpest door steeds extremer te fokken. Bv met siamezen. Zijn net vleermuizen en ze worden in tegenstelling tot de ouderwetse siamees, niet oud. Gelukkig is t oude type er nog wel (thai-siamees). Zolang keurmeesters het extreme fokken belonen zal t niet verdwijnen.