Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fokkers kortsnuitige honden houden zich niet aan de wet

29-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4285 keer bekeken
  •  

Nederlandse fokkers van kortsnuitige honden houden zich niet aan de wet, blijkt uit onderzoek van Kassa. Snuiten van gebruikte fokdieren zijn te kort en de neusgaten te nauw, dat stellen deskundigen van de Universiteit Utrecht en AniCura. Fokkers geven tegenover Kassa toe zich inderdaad niet aan de regels te houden. Ook blijken nieuwe fokafspraken van de Raad van Beheer niet in lijn met de wet. Dierenarts Kelly Kessen van Dier & Recht noemt de praktijken van de fokkers misdadig. 

Kassa deed uitgebreid onderzoek op Marktplaats, in verschillende stamboomdatabases, geheime Facebookgroepen en op andere sociale media. Zo konden foto’s worden achterhaald van de ouderdieren van 20 nesten van kortsnuitige honden. Die foto’s werden voorgelegd aan kortsnuitigenspecialist Gert ter Haar van AniCura en deskundigen van de faculteit diergeneeskunde van Universiteit Utrecht. Op basis van de foto’s waren zij van oordeel dat diverse nesten niet gefokt hadden mogen worden.

Fokkers geven toe de regels te overtreden 

Toen Kassa betrokken fokkers benaderde met de resultaten erkenden fokkers van 4 nesten dat ze de regels hadden overtreden. Bij 3 van die 4 nesten was dat zelfs bewust. Andere fokkers stellen wel degelijk aan de wetgeving te voldoen en in sommige gevallen daar ook goedkeuring van de dierenarts voor te hebben. 

Minimum snuitlengte niet meer nodig 

Sinds 14 januari zijn voor 4 kortsnuitige rassen nieuwe convenanten opgesteld door de Raad van Beheer en betrokken rasverenigingen. Het gaat om de Franse Bulldog, Mopshond, Boston Terriër en Shih-Tzu. Op basis van de convenanten wil de Raad weer stambomen gaan uitgeven voor honden. Maar de fokdieren hoeven daarvoor niet langer aan een minimumvereiste voor de snuitlengte te voldoen. In plaats daarvan moeten ze een ademhalingstest met goed gevolg afleggen. 

Geen wetenschappelijk bewijs

Gert ter Haar van AniCura en Hille Fieten van Universiteit Utrecht stellen echter dat er geen wetenschappelijk bewijs is waaruit blijkt dat pups van honden die aan de ademhalingstest voldoen, minder last krijgen van gezondheidsproblemen. Het criterium voor minimale snuitlengte is echter wel wetenschappelijk onderbouwd. Uit onderzoek blijkt dat over het algemeen geldt: hoe korter de snuit, hoe groter de kans op gezondheidsproblemen. Dus is het volgens de deskundigen noodzaak met een langere snuit te gaan fokken. Daarbij stellen de deskundigen dat alleen een ademhalingstest niet genoeg is om aan de wet te voldoen.

NVWA: Fokkers moeten zich aan de wet houden

Dat wordt in een reactie aan Kassa door de NVWA bevestigd. Op zich is volgens de toezichthouder niets mis met de regels voor uitgifte van stambomen die de Raad van Beheer heeft opgesteld. Maar als fokkers ouderdieren gebruiken die enkel aan de ademhalingstest van de Raad voldoen en niet aan het minimumvereiste voor de snuitlengte, dan overtreden ze volgens de NVWA nog steeds de wet.

Lees de volledige reactie van de NVWA:

Reacties Dier & Recht en Raad van Beheer

Dierenarts Kelly Kessen van Dier & Recht noemt de fok met honden met een te korte snuit misdadig. Ze wil dan ook dat de NVWA meer gaat handhaven. De toezichthouder zou op dit moment nauwelijks bij fokkers langsgaan voor controles. Met de nieuwe convenanten van de Raad van Beheer en rasverenigingen zouden fokkers worden gestimuleerd de wet te overtreden.

In een reactie laat de Raad van Beheer weten dat door de strenge eisen voor de snuitlengte het voor fokkers van sommige rassen in Nederland praktisch onmogelijk is door te gaan. Met de nieuwe convenanten zou het mogelijk zijn om de gezondheid van de rassen te verbeteren en wel degelijk aan de wetgeving te voldoen.

Lees de volledige reactie van de Raad van Beheer:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!