Kassa

De acceptgiro is verleden tijd: wat zijn de alternatieven?

theme-icon
Geld
  •  
01-06-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8485 keer bekeken
  •  
accept:bankeiren

Sinds 1 juni is het gedaan met de acceptgiro. Doordat het gebruik de afgelopen jaren in een rap tempo is afgenomen, heeft Currence (producteigenaar van de acceptgiro) besloten om voorgoed met het gele betaalpapiertje te stoppen. Met het verdwijnen van de acceptgiro rijst ook de vraag: wat nu? In dit artikel zetten wij de alternatieven voor je op een rij.

Praktische informatie

De acceptgiro’s die tot en met 31 mei 2023 zijn ontvangen door de banken, zullen nog worden verwerkt. Vanaf 1 juni 2023 is dit dus niet meer mogelijk. Je zult na 31 mei 2023 dus ook geen acceptgiro’s meer ontvangen van bedrijven en instellingen.

Acceptgiro zou eigenlijk al per 1 januari 2019 verdwijnen

Dit is niet de eerste keer dat Currence aangaf om te stoppen met acceptgiro. In 2017 werd er ook aangekondigd dat per 1 januari 2019 de acceptgiro zou verdwijnen. Maar dit besluit werd teruggedraaid, onder meer op verzoek van het MOB (Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer), omdat er veel weerstand was vanuit onder meer ouderenorganisaties.

Hierna werd de afspraak gemaakt dat Currence minimaal een jaar van tevoren moest melden wanneer ze daadwerkelijk met de acceptgiro zouden stoppen. Currence hield zich aan de afspraak en de acceptgiro gaat nu dus echt verdwijnen.

Wat zijn de alternatieven voor de acceptgiro?

De papieren overschrijvingskaart verdwijnt niet

Wil je blijven bankieren zonder het gebruik van het internet of de telefoon? Dit kan nog via een papieren overschrijvingskaart. Maar dit kost bij veel banken wel extra geld. Je hebt namelijk overschrijvingskaarten en verzendenveloppen nodig die vaak niet gratis zijn.

Wil je op dit soort kosten besparen? Dan wordt het wellicht tijd dat je overstapt naar internetbankieren. Hieronder lees je de andere alternatieven voor de acceptgiro.

Standaard Betaalinstructie gebruiken

Als vervanging van de acceptgiro kan je ook gebruik maken van een Standaard Betaalinstructie en/of een QR-code. De Standaard Betaalinstructie wordt door Currence omschreven als “een sjabloon voor een standaard indeling en opmaak van betaalgegevens op facturen”. Alle gegevens die je als betaler nodig hebt om de verzender van de factuur te betalen staan op deze Betaalinstructie. Je neemt de gegevens over bij de betaling. Dit kan via internetbankieren, via mobielbankieren of via een overschrijvingsformulier.

Door de QR-code te scannen met een bankapp op je telefoon worden de gegevens automatisch voor je ingevuld, waardoor je niet bang hoeft te zijn om een tikfout te maken.

Betaalinstructie-demo

Afbeelding van een Standaard Betaalinstructie van acceptgiro.nl

Stel een automatische incasso in

Door een automatische incasso in te stellen, geef je een bedrijf toestemming om een bepaald bedrag van jouw rekening af te schrijven. Je stelt dit in via de bankieren app of via de website van je bank. Op deze manier heb je er geen omkijken meer naar en wordt het automatisch voor je geregeld.

Gebruik ‘Mijn eenmalige gift’

Met ‘Mijn eenmalige gift’ als alternatief voor de acceptgiro, machtig je een goed doel om eenmalig een bedrag af te schrijven van je rekening. Op deze manier kun je nog steeds zonder het gebruik van internet of telefoon een donatie geven aan een goed doel. Uiteraard kun je je eenmalige gift ook via internetbankieren of via het scannen van een QR-code met je bankapp regelen. Let alleen wel op: het gaat dan om een gewone overboeking. Toch bedenkingen over je gift? Dan kun je je eenmalige gift binnen acht weken altijd nog terugboeken.

Bronnen: Consumentenbond.nl, Acceptgiro.nl, Betaalvereniging.nl, Goededoelen.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Franske1958
Franske19585 jun. 2023 - 7:47

Er staat dat onder ander een papieren overschrijvingskaart een alternatief is. Op zich klopt dat maar daar zit behalve de kosten ook een groot nadeel aan. Ik gebruik een paar keer per jaar een overschrijvingskaart voor een vereniging die niet doet aan automatische incasso. Ik moet dan een bedrag over maken en een code invullen op de plaats van het betaal kenmerk. Hoe netjes ik daar ook schrijf. Ieder jaar weer hetzelfde gezeik dat de bank mijn tekst in het vakje betaalkenmerk ieder keer weer veranderd in het meest waarschijnlijke goede Nederlanstalige woord. Waardoor ik ieder jaar weer een hoop gezeik krijg dat ik niet betaald zou hebben.

Sandy13
Sandy132 jun. 2023 - 18:18

Leuk voor de mensen die onder eventueel bewind staan en daardoor niet kunnen internetbankieren of voor ouderen die daar helemaal niks van af weten ,echt Triest

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer2 jun. 2023 - 18:11

Geachte lezers, Dit is weer een stuk meer macht voor de banken. Klanten moeten nu extra opletten om de rekeningen goed te betalen. Ook is er meer gevaar bij internet bankieren voor de klant : er is natuurlijk een reden waarom de banken steeds waarschuwingsbrieven sturen naar hun klanten om op te passen voor oplichters.... Ondertussen verhogen banken ieder jaar hun tarieven!!!!! OVERHEID GRIJP IN !!!! GA EEN NATIONALE BANK OPRICHTEN MET EEN GRATIS REKENING ZOALS VROEGER BIJ DE POSTBANK !!!

1 Reactie
rjw
rjw4 jun. 2023 - 19:19

Vrij logisch dat je tarieven moeten verhogen als je alle legacy functionaliteit moet blijven ondersteunen terwijl dat bijna niet meer gebruikt wordt.

Jan_Koll
Jan_Koll2 jun. 2023 - 13:08

Ach het is een kwestie van het verhogen van de winsten voor de banken, want de "lullige" miljarden die ze bij elkaar harken mogen alleen stijgen. Ja, en dan is er nog een stel digibeten, jammer hoor maar die moeten dan maar digitaal volwassen worden. Helaas is de praktijk weerbarstig en zijn er mensen die deze digitale vaardigheden niet of beter vaak nooit kunnen verwerven en dat heeft niet alleen met leeftijd te maken! De huidige maatschappij richt zich, en met name de grote organisaties als overheden (van rijk tot gemeente), banken etc., alleen maar egoïstisch in. De sukkels (want zo beschouwen zij digibeten) kunnen het niet volgen, jammer dan, de burgers/klanten die wel (een klein beetje) digitaal vaardig zijn omarmen zij en de anderen stoten wij uit de maatschappij. Hartgrondig BAH arrogant zootje! Oh ja, ik ben het tegengestelde van digibeet, maar begrijp dat er mensen zijn met bepaald beperkingen. En de hiervoor genoemde organisaties heb ik wel benaderd als zij weer zoiets stoms deden; helaas: er wordt met "begrip" gereageerd om over te gaan tot de orde van de dag en mij voor gek verklaren omdat ik opkom voor anderen, die dat niet kunnen.

marleenvanh
marleenvanh2 jun. 2023 - 10:27

Voor mensen die ECHT niet met digitale middelen kunnen omgaan moet er natuurlijk een oplossing zijn dan wel komen. Mensen die gewoon te wantrouwend zijn en/of lekker dwars willen liggen........ NIET ZO ZEUREN!

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe2 jun. 2023 - 11:08

Goed dat u dit even in hoofdletters en met een uitroepteken meldt. Anders begrijpen mensen het misschien niet... Voor mensen die niet met digitale middelen om kunnen gaan is er al een oplossing. En dat staat in het bovenstaande artikel.

de gruyter
de gruyter2 jun. 2023 - 10:15

Vanmorgen ook al contact gehad omdat als je bij je ziektekosten je nota’s wil krijgen ja een 1,25 per maand moet betalen, In wat voor maatschappij leven wij? Er wordt absoluut geen rekening gehouden met de oudere mensen die niet met internet overweg kunnen ik vind het een grof schandaal en wij pikken het allemaal maar we moeten betalen voor G services zowel bij de ING als bij VGZ als bij welke bank dan ook wanneer worden wij Nederlanders eens een keer wakker en pikken dit allemaal niet langer de ouderen worden overal zo buiten gesloten

4 Reacties
harrybre
harrybre2 jun. 2023 - 11:16

a) Facturen gewoon digitaal op laten sturen, kost niets, en je kan het gemakkelijk en altijd vindbaar opslaan in je computer. En 2e-hands kosten die bijna niets meer. U wilt toch ook de correspondentie niet hebben op gebakken kleitabletten, als men duizenden jaren gedaan heeft ? b) Altijd maar weer die zieieielige oudjes erbij halen, die te beroerd, lui en lamlendig zijn om enkele simpele dingen met computers te kleren. Mijn moeder leerde in een half uurtje met Skype omgaan, in 2002, en kon daarna gratis en voor nop onbeperkt met de kleinkinderen video-bellen, waar ze ook zaten. Idem e-mailen, bankoverschrijvingen en op Internet zoeken. Eventjes wat moeite erin steken, en je hoeft nooit meer naar een postkantoor of bank. c) Dat bedrijven de extra kosten voro de correspondentie uit de Gouden Eeuw gaan berekenen... groot gelijk. Waarom zou IK, via mijn verzekeringspremie, gaan betalen voor mensen, die te beroerd zijn om deze techniek aan te leren ? d) Op een computerclub in Breda gaf een 85-jarige les hoe eigen websites te bouwen in Joomla!

tenormin
tenormin2 jun. 2023 - 11:34

@harrybre, @de gruyter heeft het over oudere mensen die niet met internet overweg kunnen. Dat uw moeder het wel snel kon leren zegt niet dat andere ouderen dat ook moeten/kunnen. Ikzelf zou niet eens meer weten hoe je in giro-acceptkaart moet invullen (grapje) maar als ik b.v. van de Belastingdienst een rekening krijg: dat was nog steeds met die gele kaart. Die ik dan overmaak per P.C. Dus geen idee hoe dat in de toekomst gaat. En nee, ik heb geen mobiele telefoon, dus geen apps en al helemaal niet iets om te scannen.

ronw
ronw2 jun. 2023 - 13:14

Harry, fijn dat je moeder dit zo snel heeft geleerd, maar er zijn ook nog mensen die het niet zo snel kunnen. Feit is gewoon dat er weer iets doorgedrukt wordt , kijk eens wat je bank je per maand kost, geld zat, terwijl ze er bitter weinig voordoen, omdat de mensen het zelf doen en regelen. Ik doe het werk, maar krijg er weinig voor terug. Zeker, het is makkelijk, ikzelf was ook huiverig met mobiel betalen, is zeker makkelijker, maar er zijn genoeg mensen die er moeite mee hebben. En daar zal zeker een goed alternatief voor moeten zijn of komen.

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer2 jun. 2023 - 18:06

Harry, Wat ik mis in uw betoog,is dat er meer gevaar is met internet-bankieren. Er is natuurlijk een reden waarom banken om de haverklap brieven sturen om hun klanten te waarschuwen.....

vrijmark
vrijmark2 jun. 2023 - 10:01

Alles wordt je maar door je strot geduwd of het nu wel of niet eens bent bij een heleboel bedrijven kan je alleen nog pinnen o.a. de Apotheek waar gaan wij naar toe