Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Datingapps Tinder, Bumble en Happn: wat zijn de verschillen?

17-12-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
39494 keer bekeken
  •  
Daten afbeelding

Daten kan een hele opgave zijn, zeker als je in het dagelijks leven weinig mensen tegenkomt. Gelukkig zijn er genoeg datingapps die je een handje kunnen helpen. Maar door het grote aanbod zie je soms door de bomen het bos niet meer. Wij vergelijken daarom drie veelgebruikte apps.

We maakten een profiel aan op Tinder, Bumble en Happn. De apps werken op een soortgelijke manier. Je maakt gratis een persoonlijk profiel aan en stelt je zoekvoorkeuren in. Vervolgens krijg je een stapel met mogelijk interessante profielen die je kunt beoordelen. Als de interesse wederzijds is, heb je een match. Belangrijk om te vermelden is dat we de apps op een iPhone hebben bekeken. Het kan dus zijn dat de lay-out net wat anders is op een Android-telefoon.

Tinder

Een Tinderprofiel is redelijk simpel. Het bestaat globaal gezien uit foto’s (maximaal negen) en een zogeheten bio waarin je jezelf kort omschrijft. Bij Tinder kun je filteren op leeftijd, afstand en geslacht. Als je een profiel leuk vindt veeg je naar rechts, zo niet dan veeg je naar links. Je kunt 100 keer per 12 uur naar rechts vegen.

Tinder

Kosten 

Het aanmaken van een profiel op Tinder is, net als op de andere twee apps die we bespreken, gratis. Maar dan heb je wel beperkte functies. Voor premiumfuncties kun je kiezen uit drie abonnementen: Tinder Plus, Tinder Gold en Tinder Platinum. Afhankelijk van het soort abonnement kun je onbeperkt likes uitdelen, zien wie jou leuk vindt, advertenties uitschakelen en berichten sturen voordat je een match hebt.

Beoordeling

Tinder heeft een overzichtelijke lay-out en wordt door veel mensen gebruikt, wat de kans op een match vergroot. Daarnaast heeft de app ook de functie om je seksuele geaardheid op je profiel te tonen en daarmee voorrang te geven aan mensen met dezelfde geaardheid. Er is wel wat aan te merken op de gebruiksvriendelijkheid van de app. Op het beginscherm is het lastig om het volledige profiel te zien. Je kunt wel makkelijk alle foto’s bekijken, maar als je meer informatie wil moet je eerst linksboven klikken en vervolgens op ‘profiel openen’. Hierdoor beoordeel je als gebruiker mensen sneller op een oppervlakkige manier. 

Je kunt met een gratis profiel verder prima uit de voeten. De betaalde extra’s zijn in onze ogen niet zozeer nodig.

Beoordeling: ★★★★☆ 4 sterren

Bumble

Een profiel op Bumble is uitgebreider dan op Tinder. Je kunt weliswaar minder foto’s toevoegen (maximaal zes), maar er worden veel meer suggesties gedaan voor informatie die je op je profiel kunt zetten. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven of je een roker bent, waar je naar op zoek bent en hoe je wil daten (online of offline). Het is mogelijk om te filteren op leeftijd, afstand en geslacht. Daarnaast kun je twee extra zoekfilters toevoegen, zoals lengte of politieke voorkeur.

Bumble onderscheidt zich met een duidelijke regel: vrouwen zetten de eerste stap. Als er een match is heeft de vrouw 24 uur om een gesprek te beginnen. Gebeurt dit niet, dan vervalt de match automatisch. Deze regel geldt overigens niet als er sprake is van een match tussen mensen van hetzelfde geslacht. In dat geval hebben beide partijen 24 uur om te beginnen met praten voordat de match verloopt.

Bumble

Kosten 

Als je meer functies wil, is het mogelijk om je profiel een boost te geven of te upgraden naar premium. Met een boost kun je onbeperkt liken, matches verlengen en matches ongedaan maken. Met premium kun je ook nog zien wie je leuk vindt, extra zoekfilters instellen en ervoor kiezen om alleen te worden gezien door mensen bij wie jij rechts hebt geveegd.

Beoordeling

De uitgebreidere profielen zijn een groot pluspunt en je kunt makkelijk naar beneden scrollen om het volledige profiel te zien. Daarnaast heb je ook in de gratis versie veel zoekfilters. Een leuke functie van de app is verder dat je kunt wisselen naar een andere modus; Bumble BFF voor het maken van nieuwe vrienden en Bumble Bizz om je zakelijke netwerk uit te breiden. Een nadeel van deze app is dat de match na 24 uur automatisch verdwijnt als een vrouw geen gesprek heeft gestart. Hierdoor kan het zijn dat je interessante mensen misloopt. Omgerekend zijn de abonnementen relatief duur, maar een voordeel is wel dat je ook voor alleen een week iets kan afsluiten. 

Beoordeling: ★★★★☆ 4 sterren

Happn

Qua persoonlijke informatie is een profiel op Happn minder uitgebreid dan op Bumble, maar je kunt wel meer foto’s toevoegen (maximaal negen). Daarnaast geeft de app je de mogelijkheid om audio toe te voegen aan je profiel. Aan de hand van verschillende thema’s, zoals het omschrijven van de ideale zondag of het neuriën van een liedje, kun je een spraakbericht opnemen. Verder kun je filteren op geslacht en leeftijd.

Happn koppelt mensen op basis van hun locatie. Dit betekent dat je profielen ziet van mensen waarbij je in de buurt bent of bent geweest. Bijvoorbeeld doordat jullie in dezelfde straat wonen of bij dezelfde kroeg zijn geweest. 

Happn

Kosten

Met Happn premium kun je onder andere zien wie jou leuk vindt, onbeperkt liken, elke dag maximaal tien mensen een bericht sturen voordat er een match is en meerdere zoekfilters instellen.

Beoordeling

Om Happn te kunnen gebruiken moet je de locatievoorziening van je telefoon aanzetten. Hierdoor kan de batterij sneller leeggaan. Verder is de lay-out minder overzichtelijk dan bij Tinder en Bumble en vragen we ons af of het handig is om mensen zo dichtbij te zoeken. Als een date niet geslaagd is kan dit namelijk ook averechts uitpakken. Daarnaast heb je met een gratis account weinig opties om de profielen te filteren. De spraakberichten zijn wel een leuke toevoeging.

Beoordeling: ★★★☆☆ 3 sterren

Dan nog even dit

Mocht je een abonnement afsluiten, houd er dan rekening mee dat hij automatisch wordt verlengd. Lees dus goed de voorwaarden en zet het op tijd stop. Verder is het belangrijk om op te passen voor nepprofielen, ook wel bekend als catfishes. In dit artikel leggen we uit wat een catfish is en waar je op moet letten. Op de drie apps is het mogelijk om je profiel te verifiëren. Het is dus handig om hierop te letten. Bij Tinder en Happn zie je dit aan een blauw vinkje, bij Bumble aan een sterretje. Wij schreven in een ander artikel hoe je jezelf kunt beschermen tegen datingfraude.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Willem Wassink
Willem Wassink20 dec. 2021 - 12:48

Dating sites Een bak financieel bedrog dit, het gaat alleen maar om zo veel mogelijk geld zien binnen te krijgen en jou aan het lijntje te houden met mooie verhalen van die vaste medewerkers daar achter dat bureau om de schijn te wekken dat jij jou partner hebt gevonden en het slachtoffer maar betalen steeds voor die fantasie brieven die gaan van hand naar hand met steeds weer een leuke foto erbij met een sappig verhaal er onder. Dit is een grote bak zwendel oftewel oplichters zo gezegd, dit is allemaal te vinden op het Internet, hoe dat men spreekt over dit soort dating bureau’s

jurjenb
jurjenb19 dec. 2021 - 10:15

Leuk hoor, die reviews. Maar hoe EFFECTIEF zijn ze? Daar lees ik niets over. Lijkt mij toch wel erg belangrijk! Of niet?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!