Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Daling huizenprijzen zet door: nog maar een derde boven vraagprijs verkocht

  •  
06-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1710 keer bekeken
  •  
koopwoning huis hypotheek huur 1127 woz

De trend van overbieden op woningen die te koop staan is gekeerd, stelt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vast. Nog maar 31 procent van de woningen werd het afgelopen kwartaal boven de vraagprijs verkocht. Een jaar terug was dit nog 81 procent. 

Volgens de NVM zijn in de eerste drie maanden van 2023 de huizenprijzen het sterkst gedaald in tien jaar tijd. Huizenkopers betaalden gemiddeld 8,2 procent minder voor een bestaande woning dan een jaar eerder. Vooral vrijstaande huizen en appartementen werden fors goedkoper.

Het is het tweede kwartaal op rij dat de huizenprijzen flinke dalen. Eind vorig jaar werden woningen al 6,4 procent goedkoper. Hiermee heeft de woningmarkt onder druk van de gestegen rente en duurdere hypotheken in korte tijd een grote omslag laten zien. In 2021 ging de prijs nog met zo'n 20 procent omhoog.

"Meer keuze, maar ook hogere maandlasten"

Lana Gerssen, makelaar en voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen, spreekt van een "normale correctie" op de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. "Iedereen voelde wel aan dat een prijsstijging van 20 procent per jaar niet houdbaar zou zijn."

Dat wil volgens haar niet zeggen dat er nu alweer sprake is van een gezond evenwicht tussen vraag en aanbod. "Kopers krijgen wel wat meer keuze uit een betaalbaarder aanbod. Daar staat alleen een gestegen hypotheekrente tegenover die doorwerkt in een wat hogere netto maandlast." Vandaar dat een grote groep mensen nog steeds grote moeite heeft om een geschikt huis te vinden.

Aanbod nieuwbouw "dramatisch laag"

"Kijk ik naar de ontwikkeling van het aankomend nieuwbouwaanbod dat gebouwd en opgeleverd wordt, dan maak ik me zorgen. Die aantallen zijn dramatisch laag terwijl we ze keihard nodig hebben", zegt Gerssen. De nieuwbouw bleef vorig jaar al fors achter. Plannen komen volgens de makelaars regelmatig niet in de verkoop of worden eruit gehaald door achterblijvende verkoopresultaten.

De NVM merkt ook dat er een kloof dreigt te ontstaan tussen de prijzen van nieuwbouw en bestaande bouw. Voor een nieuwbouwwoning waren kopers afgelopen kwartaal namelijk gemiddeld 468.000 euro kwijt, maar 2,9 procent minder dan een jaar eerder.

De oplossing zit hem volgens de NVM in het snel meer bijbouwen van huizen.

Bron: NVM/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.