Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Daling huizenprijzen voorbij: lichte prijsstijging zichtbaar

theme-icon
Geld
  •  
22-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
878 keer bekeken
  •  
koopwoning huis hypotheek huur 1127 woz

Na maanden van prijsdaling, is er in augustus voor de derde maand op rij weer een lichte stijging te zien in de Nederlandse huizenprijzen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee lijkt de prijsdaling ‘achter de rug’, aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Afgelopen maand werden huizen gemiddeld voor een 0,6 procent hogere prijs dan in juli verkocht. In juli en juni zaten de prijzen ook al met enkele tienden van een procent in de lift.

Rente

De kenner wijst erop dat het effect van de gestegen rente ‘nu wel zo'n beetje voorbij’ lijkt. Dat de huizenprijzen maandenlang omlaaggingen, werd namelijk vooral veroorzaakt door de snel gestegen hypotheekrente. Daardoor konden huizenkopers minder lenen, wat de prijzen drukte.

"Bij een hypotheek voor tien jaar vastlag de rente eerst net iets boven de 1 procent. Nu betaal je al snel 4,5 procent rente. Dat is een groot verschil", legt Van Mulligen uit. Hoewel de rente ook nog steeds verder zou kunnen stijgen, denkt hij dat huizenkopers nu toch minder onder de indruk zijn. "Het verschil 4 en 5 procent is toch heel anders dan het verschil tussen bijvoorbeeld 1 en 2 procent rente."

Jaar-op-jaardaling

Vergeleken met augustus vorig jaar kwamen de huizenprijzen afgelopen maand nog wel 4,8 procent lager uit. Daarbij speelt mee dat de prijzen vorig jaar nog een piek bereikten. De jaar-op-jaardaling is inmiddels wel kleiner dan in de drie voorgaande maanden. Uit de cijfers komt verder naar voren dat er vorige maand 15.934 huizen zijn verkocht. Dat is bijna 3 procent minder dan een jaar eerder. Bezien over de eerste acht maanden van het jaar loopt de huizenverkoop bijna 7 procent achter ten opzichte van een jaar terug.

Woningtekort

Van Mulligen wil zich niet wagen aan voorspellingen voor de woningmarkt. "Dat blijft natuurlijk koffiedik kijken", zegt hij. Wel weet het CBS uit onderzoek dat de vraag om te verhuizen nog steeds aanwezig is. Dat heeft volgens Van Mulligen een stuwend effect op de prijs. Bekend is dat Nederland kampt met een groot woningtekort. Experts en brancheorganisaties hameren er al langer dat er veel meer huizen moeten worden bijgebouwd. ANP

Thema's:

theme-icon
Geld
   theme-icon
Wonen

Meer over:

woningtekort, inflatie, rente
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

lagerweij
lagerweij23 sep. 2023 - 10:45

Woon 5 km van de Duitse grens, waar ook veel Nederlanders wonen, daar zakken de prijzen van de huizen nu met wel 9%. Aangegeven wordt dat het moeilijker wordt om de hypotheken af te sluiten ivm stijgende rente. Toch vreemd net over de grens wonen daar hele wijken met Nederlanders , je hebt daar ook nog eens voor hetzelfde bedrag een mooier huis.

annevelinck
annevelinck22 sep. 2023 - 15:17

Waarom is er weer een stijging te zien bij zowel koop als huurwoningen? Door de loonsverhogingen van 10% in de afgelopen periode. Bedankt FNV!

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe22 sep. 2023 - 16:24

Lees de info boven uw reactie eens rustig door. Kopers raken een beetje gewend aan de gestegen hypotheekrente dus. De stijging van huren zijn trouwens in 2023 gemaximaliseerd: 3,1% max. voor een sociale huurwoning en 4,1% max. voor een vrije sector woning. Niks uitzonderlijks hoogs. De FNV of de 10% loonsverhogingen -lang niet in elke sector trouwens- heeft daar helemaal niks mee te maken.