Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

CPB: Versoepel aflossingseis hypotheek voor spaarruimte

4 mei 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
150 keer bekeken
geld euro 1127

Veel Nederlandse huishoudens hebben bij een financiële tegenvaller niets aan hun vermogen. Het vermogen zit bij veel Nederlanders namelijk grotendeels vast in een huis of in een pensioenfonds. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB oppert om de aflossingseis voor hypotheken te versoepelen, zodat meer mensen kunnen sparen. Verder zou een flexibeler pensioenstelsel kunnen helpen.

Volgens het CPB bouwen huishoudens vermogen op en gaan ze schulden aan om hun consumptie gelijkmatig over het leven uit te smeren. Jonge mensen nemen vaak een hypotheek, omdat ze zelf nog niet genoeg geld hebben om een huis te kopen. Op latere leeftijd hebben ze juist vaak meer verdienen dan ze uitgeven, waardoor ze geld apart kunnen zetten voor later. Door te sparen stellen ze consumptie juist uit.

Bijna kwart huishoudens zit onder advies Nibud voor buffer

Volgens het planbureau is er een optimale vermogensopbouw voor huishoudens die zo'n spreiding ook mogelijk maakt. Hierbij sparen huishoudens niet alleen voor hun oude dag, maar bouwen ze ook voldoende geld op om onvoorziene tegenvallers te kunnen opvangen. Echter, er schort nogal eens wat aan zo'n buffer. Het Nibud, hét kenniscentrum voor de huishoudportemonnee, adviseert een buffer van tussen de 3500 en 6000 euro aan spaargeld. Daarentegen heeft bijna een kwart van de Nederlandse huishoudens minder dan 2500 euro aan spaargeld.

CPB: pas beleid aan voor vermogensopbouw

Vermogensopbouw wordt sterk beïnvloed door overheidsbeleid, stelt het CPB. Dit heeft te maken met de verplichte pensioenopbouw, hypotheekrenteaftrek en de bijbehorende aflossingseis. Daarom kijkt het planbureau naar die gebieden om het beleid aan te passen.

Door dit aan te passen zouden huishoudens met veel overwaarde in hun woning minder pensioen kunnen opbouwen of zouden jongeren een lagere pensioenpremie kunnen betalen dan ouderen. Het CPB wijst er wel op dat hieraan risico's kleven.

Verder zou de aflossingseis kunnen worden afgezwakt, zodat huizenkopers alleen verplicht zijn bijvoorbeeld de helft van de woning af te lossen. Dit geeft kopers meer ruimte om te consumeren en een buffer op te bouwen. De aflossingseis is echter juist na de kredietcrisis ingesteld om te voorkomen dat huizenkopers in problemen komen met een aflossingsvrije hypotheek als de woningwaarde zakt of de aandelenmarkt instort. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar