Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CPB: koopkracht daalt, 430.000 huishoudens in financiële problemen

  •  
06-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
847 keer bekeken
  •  
Schuld 1127

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de koopkracht van een doorsnee Nederlands huishouden dit en volgend jaar met in totaal zo'n 4 procent daalt, ondanks het prijsplafond voor energie dat in januari gaat gelden. Daarbij gaat het adviesorgaan van de overheid uit van de actuele energieprijzen. Wel denkt het CPB dat de maatregel het koopkrachtverlies enigszins dempt.

Mensen met een lager inkomen lopen het grootste risico. Weliswaar lijken zij het meest te gaan profiteren van het energieprijsplafond, maar deze groep besteedt een groter aandeel van het inkomen aan energie. 

Het CPB denkt dat er op termijn zo'n 430.000 huishoudens in de financiële problemen komen en niet langer hun eten, woonlasten of energiekosten kunnen betalen. In het geval van een strenge winter kan dit aantal oplopen tot 500.000.

CPB bracht vier scenario’s in kaart

Het CPB bracht vier scenario's in kaart voor de impact op de koopkracht, waarbij naast de actuele energieprijzen gekeken werd naar lagere energieprijzen en hogere energieprijzen. 

Ook werd gekeken naar de invloed van hogere energieprijzen als Nederlandse huishoudens dit jaar een strenge winter door moeten maken.

Volgens basisscenario inflatie van 3,5 procent

De koopkrachtdaling komt met name door de hoge inflatie en lonen die daarbij achterblijven, stelt het CPB. Volgens het basisscenario, waarin wordt uitgegaan van de actuele energieprijzen, komt de inflatie volgend jaar uit op 3,5 procent. Zonder het prijsplafond voor energie zou dat 6 procent hoger zijn.

Prijsplafond effectief voor huishoudens

Welk scenario ook realiteit wordt, het prijsplafond zorgt ervoor dat een doorsnee huishouden minder merkt van schommelingen in de energieprijzen. 

Mocht de energieprijs bijvoorbeeld toenemen, dan neemt het koopkrachtverlies van een doorsnee huishouden met slechts 0,2 procentpunt toe ten opzichte van het basisscenario, ook bij een strenge winter. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

gerardvantol
gerardvantol8 dec. 2022 - 11:58

Dat zal Kaag van de anti ouderen partij zo een zorg zijn. Zij zit er heus wel warmpjes bij met dat veel te hoge salaris.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe8 dec. 2022 - 12:35

Het salaris van Mw. Kaag is 180983 euro per jaar inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Dat is een schijntje vergeleken met bijvoorbeeld het salaris + bonussen van de directie van ING waar Nederlanders hoofdzakelijk bankieren. Voor dat bedrag van 180983 euro mag een minister zich ook laten bedreigen, dag en nacht klaar staan en worden afgeserveerd c.q. uitgekotst op social media en websites zoals deze. De overheid doet er momenteel en volgend jaar nogal wat aan om burgers financieel te helpen zoals het verhogen van het minimumloon en sociale uitkeringen met 10,15%, een prijsplafond voor energie, verlaging van belastingen, verhoging van toeslagen enzovoort. Of dat de juiste weg is, genoeg is, of iemands politieke smaak is is wat anders. Hebt u verder nog een inhoudelijke bijdrage van dit artikel van de VARA over de koopkracht van Nederlanders in het komend jaar?

Janoa2103
Janoa21037 dec. 2022 - 10:18

Altijd bijzonder als er over lage inkomens wordt gesproken. Ik heb een middeninkomen als alleenstaande moeder. Ik heb een duur huis moeten huren na mijn scheiding en hou ook geen geld meer over, dankzij de woning tekorten en ook niet in aanmerking komen voor toeslagen. Wat een verschrikkelijk land is dit geworden

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe7 dec. 2022 - 12:10

Armoede of de kans er op komt het meeste voor bij mensen met een laag inkomen zoals het CPB zegt. Dat is globaal 120% van het sociaal minimum. Daar zit ook de meeste pijn als je alleen al naar kosten voor energie kijkt. Ook omdat die groep vaak in slecht geïsoleerde huizen woont. Mensen met een middeninkomen verdienen globaal tussen de 41000 en 56500 euro voor een eenpersoonshuishouden. Daarmee wil ik uw situatie niet bagatelliseren maar een overheid kan denk ik niet rekening houden met alle individuele omstandigheden van burgers. Ik hoop dat u via uw ex-partner een bijdrage in uw kosten krijgt en aanvullingen voor uw kind. In elk geval sterkte en een veel beter 2023 gewenst.