Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CPB: Kabinet moet ingrijpen om meer armoede te voorkomen in 2024

theme-icon
Geld
  •  
17-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2234 keer bekeken
  •  
Portemonnee schuld armoede 930 x 520

Het Centraal Planbureau (CPB) adviseert het kabinet met klem om tijdens Prinsjesdag met concrete maatregel te komen om armoede tegen te gaan. Volgens het CPB zou zo'n 5,7 procent van de totale bevolking en 7 procent van de kinderen zonder extra beleid in armoede komen, omdat lopende regelingen veelal aflopen vanaf 1 januari 2024.

Structureel beleid is nodig

"Ook op de middellange termijn blijft de armoede licht oplopen", aldus het planbureau in de voor het voor de politiek belangrijke economische vooruitzicht. "Om dit tegen te gaan is structureel beleid nodig." Tegelijkertijd moet het kabinet wel geld vinden voor deze maatregelen door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Het is volgens het CPB onverstandig om geld voor het beleid te vinden door de staatsschuld, die toch al groeit, verder te laten oplopen.

Huishoudboekje verdient aandacht

Het huishoudboekje van de overheid verdient specifiek aandacht, zegt het CPB: de overheidsfinanciën verslechteren op korte termijn. Het volgen van de begrotingsregels is dus belangrijk, om te voorkomen dat het kabinet straks te weinig buffers heeft om klappen van eventuele crises op te vangen. De afgelopen jaren was niet alleen sprake van hoge rentes, ook bleef veel overheidsgeld op de plank liggen omdat het kabinet het niet uitgegeven kreeg. Het planbureau gaat er in zijn augustusraming vanuit "dat de overheid er steeds beter in zal slagen de geplande uitgaven te realiseren, waardoor het overheidstekort verder toeneemt tot 3,9% in 2028 en de overheidsschuld stijgt".

Ook Nibud trekt aan de bel

"Een zorgwekkende ontwikkeling, die het Nibud al langere tijd ziet", zegt directeur Arjan Vliegenthart van het budgetinstituut. "Er is werk aan de winkel, of het kabinet nu demissionair is of niet'."

Defence for Children verwacht dat zonder ingrijpen in iedere klas twee kinderen zullen opgroeien in armoede. "Voor deze groep kinderen kan dit betekenen dat er onvoldoende geld is voor voedsel, water, kleding of een verwarmd huis", zegt de organisatie op X, voorheen Twitter. "Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen lopen een groter risico om later zelf ook in een soortgelijke situatie terecht te komen. Opgroeien in armoede kan ook leiden tot een groter risico op kindermishandeling." ANP

Thema's:

theme-icon
Geld
   theme-icon
#ikredhetnietmeer

Meer over:

#ikredhetnietmeer, armoedegrens, prinsjesdag
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

marleenvanh
marleenvanh19 aug. 2023 - 13:36

Heel nobel allemaal waarbij het er ALWEER op neer komt dat de mensen die met een klein tot modaal inkomen altijd netjes 'hun eigen broek opgehouden hebben' straks de kans lopen om nog weer meer te moeten gaan betalen om volk wat zelf niks op de rij kreeg/krijgt -ondanks alle toeslagen en gratis zaken die ze al kregen(!)- nog meer te geven. Relatieve armoede dat hebben we in ons land ja en niet zelden is DE EIGEN MANIER VAN LEVEN van die ZOGENAAMDE armen daar de OORZAAK van en daar moeten anderen dus niet NOG meer voor hoeven dokken!

3 Reacties
JannyBoe
JannyBoe19 aug. 2023 - 15:40

Uw hoofdlettertoets geeft nog steeds problemen... Verdiep u eens wat beter in armoede. Informatieve sites zat. Armoedefonds, Voedselbank, CBP enzovoort. Misschien dat u uw vooringenomenheid dan wat laat varen en wat los komt van uw kortzichtige eigen-schuld-dikke-bult visie. Vreselijk al die vooroordelen.

Gladysborg
Gladysborg4 sep. 2023 - 20:48

Gatver, dat er nog mensen zijn die zo denken en oordelen...

Tjaart
Tjaart18 nov. 2023 - 14:26

Zeg je dat ook als je zelf een volledig afgekeurd kind hebt , dat in armoede leeft , beste Marleen ? Een uitkering krijg je echt niet zomaar , al zal er een klein percentage oplichters tussen zitten . Vergeet vooral niet dat juist de rijken massaal met belastingontwijking ons met enorme bedragen tekort doen . Daar hebben ze vaak specialisten voor in dienst .

aad piraat
aad piraat19 aug. 2023 - 12:51

Met Rutte voorop zagen de veroorzakers dit allang aankomen, om het eigen hachje te redden werden ze doelbewust demissionair zodat ze veilig van het politieke toneel kunnen verdwijnen.

sessi
sessi18 aug. 2023 - 14:54

Ik kan het niet goed bevatten. Ik hoorde " Nederland is een rijk land". En toch is er veel armoede. Het 1na rijkste land. Voedselbanken, kleding banken enzo. Enz. Hoeveel nieuwkomers zijn erbij gekomen? Kom maar hier terwijl er geen opvangplaatsen zijn. Alles is zo duur geworden en dan worden er maar weer toeslagen gegeven. Laat een ieder die gezond is werken voor zijn eigen onderhoud. En de huren en levens behoefte aanpassen dat ze het daarvan kunnen betalen. Dan kan de overheid de toeslagen houden voor hun eigen kas. Succes.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe19 aug. 2023 - 13:03

Dat heeft helemaal niks te maken met nieuwkomers @sessie. Armoede - inderdaad in een van de rijkste en vrijste landen ter wereld- is het gevolg van politieke keuzes. Maak je keuzes waardoor arme mensen uit hun armoede komen? Of doe je juist niks aan de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk? Het zal u misschien verbazen maar de rijksbegroting heeft als post nummer 1 de enorme kosten voor de zorg. Hoofdoorzaak: de enorme en snelle vergrijzing van Nederland. Op 2 en 3 sociale zekerheid en onderwijs.

henkie.penkie
henkie.penkie18 aug. 2023 - 13:52

Ik ben benieuwd wat ze op prinjesdag brengen, ik denk dat wij er geen dikke beurs meer aan gaan ophouden met dit demissionair kabinet het zijn puur grote zakkenvullers en grootte praatjesmakers waar niets vanuit komt en die nu allemaal opstappen die krijgen een dikke vette oprotpremie ook nog mee.

prikker
prikker18 aug. 2023 - 12:12

De groepen die het het zwaarst hebben behoren niet tot de VVD achterban, dus bereidt je maar voor op een armzalige toekomst... En realiseer je je.. dat het CPB deze voorspelling doet op basis van de plannen van dit kabinet die zij doorberekend en tot dit resultaat komt... Dus dit is DIREKT het gevolg van dit kabinetsbeleid.

Gert Moes
Gert Moes18 aug. 2023 - 10:13

Opgroeien in armoede kan ook leiden tot een groter risico op kindermishandeling." ANP????? was dat voor een bullshitt rijkeluis kindjes zijn 10x erger

2 Reacties
Mabelle
Mabelle18 aug. 2023 - 12:33

Dat is geen bullshit. Het is algemeen bekend dat geldgebrek leidt tot (veel) stress en daardoor is de kans op kindermishandeling groter.

Gerygrr
Gerygrr19 aug. 2023 - 13:41

Gert Moes, Als je arm bent kun je je geen kapotte toestellen in de keuken veroorloven bijvoorbeeld. Kinderen, die dure spullen kunnen kapotdraaien om maar eens iets te noemen. En dan horen, dat je je kind niet mag slaan…. Zo ongeveer werkt dat. Armoede is angst voor nog meer tegenslag. Kinderen voelen dat,ook als ne niet slaat. Kinderen mogen dan niets. Kinderen moeten een verhaaltje verzinnen na de vakantie voor in het kringgesprek. Ze moeten doen alsof… Het legt over alles een grauwsluier.

rinuszwam
rinuszwam18 aug. 2023 - 10:04

Ik erger me al jaren aan de steeds maar terugkerende leuze "ARMOEDE " opzicht een mensonwaardig begrip maar nog erger voor diegene die het overkomt , én dat ook nog in een RIJK land !! Eerlijk zullen we alles delen ?? de grote tegenstelling Rijken en Armoede is in feite Mensonwaardig !!

wim koelewijn
wim koelewijn18 aug. 2023 - 9:59

Ze kunnen beter niet ingrijpen..als ze daar hun bek opendoen of iets op poten zetten loopt het steevast verkeerd. Structureel beleid is nodig..iemand tijd om ze te gaan uitleggen wat structureel is ? Het enige structurele is..dat ze er een puinhoop van maken keer op keer..

Agamemnon
Agamemnon18 aug. 2023 - 9:24

Ja hoor, laten we het minimumloon fors verhogen en alle inkomens boven dat minimumloon met 100% belasten. De ultieme droom van links, iedereen even arm.

4 Reacties
JannyBoe
JannyBoe18 aug. 2023 - 9:53

Dat is een staaltje uit-z'n-verband-rukken van heb ik jou daar om een knoeperd van een onwaarheid te verkondigen...

rinuszwam
rinuszwam18 aug. 2023 - 10:10

Daar ga ik niet op in , deze onzinnige , schandalige opmerking , ervaar ik als een zeer MENSONWAARDIGE UITLATING !!!

prikker
prikker18 aug. 2023 - 12:24

@Agamemnon Ik zou jou wel eens een jaartje willen zien rondkomen van het minimumloon. Dan piep je waarschijnlijk wel anders...

Gerygrr
Gerygrr19 aug. 2023 - 13:44

Onzin! Stop de bureaucratie en het wantrouwen. Al die onzinbanen verdwijnen en het geld kan naar een basisinkomen of belastingherziening. De toeslagen moeten weg. Dan krijg je normalere huren en de rest eveneens gaat zonder marktwerking eerlijker prijzen krijgen.