Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CPB: Hoogste inkomens betalen relatief minder belasting

  •  
22-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2152 keer bekeken
  •  
belastingdienst blauwe envelop 1127

Nederlanders met de hoogste inkomens dragen in verhouding minder belasting af dan de groep net onder hen, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Dit komt doordat de belastingdruk van hoge inkomens voornamelijk wordt bepaald door de vennootschapsbelasting in plaats van de sociale premies en belastingen in box 1, die voor veel andere Nederlanders de grootste lasten vormen.

In eerder onderzoek uit 2022 constateerde het CPB al dat huishoudens met de hoogste inkomens relatief gezien minder belasting afdragen dan andere huishoudens. Toen keek het planbureau alleen naar 2016, nu is naar een langere periode onderzoek gedaan (2011-2019).

Hoogste inkomens vaak belang in bedrijf

De hoogste inkomens halen hun inkomsten voornamelijk uit bedrijfswinsten, waardoor de vennootschapsbelasting een grotere invloed heeft op het totaalbedrag dat zij aan de Staat afdragen. Vaak hebben mensen met de hoogste inkomens een aanzienlijk belang in een bedrijf.

Grotere toename inkomen

De groep van 140.000 mensen met de hoogste inkomens bestaat vooral uit mannelijke directeur-grootaandeelhouders van tussen de 45 en 65 jaar oud. Naast het feit dat zij relatief minder belasting betalen dan andere inkomens, zijn hun inkomens in de onderzochte periode ook meer toegenomen dan het doorsnee-inkomen van lagere en middeninkomens, onderzocht het CPB.

Lage belastingdruk

Als de winst van de topinkomens ook wordt uitgekeerd, betaalt die groep ook inkomstenbelasting. Maar in de praktijk blijft het merendeel van die winsten ingehouden, constateert het CPB. Daarom blijft hun belastingdruk relatief laag, meer dan 34 procent. Voor de allerhoogste inkomens is de belastingdruk nog lager: voor de 1400 topverdieners was de belastingdruk zo'n 28 procent.

‘Vaste kern’ hoge inkomens

Het CPB deed ook onderzoek naar de samenstelling van de groep mensen met de hoogste inkomens. Deze bestaat uit een 'vaste kern' en wordt aangevuld door mensen die een paar jaar een hoog inkomen hebben. De bovenste 0,01 procent is per jaar verschillend samengesteld, omdat veel mensen eenmalig hoge winsten behalen. Van de mensen die in 2011 tot die groep behoorden, zit maar 16 procent daar in 2019 nog steeds in, berekende het CPB.

Al jaren is de belasting van de allerrijksten een heikel punt in Den Haag. Zo bepleiten meerdere partijen een zogeheten miljonairsbelasting. Ook probeert de overheid belastingontwijking aan te pakken. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.