Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CoronaCheck-app en gele boekje: met welk vaccinatiebewijs kun je op reis?

23-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
44129 keer bekeken
  •  
Paspoort
Voor veel mensen staat de zomervakantie voor de deur. Reizen wordt onder voorwaarden weer mogelijk. Maar hoe zit het precies als je op vakantie gaat naar het buitenland? Welk vaccinatiebewijs moet je dan hebben? 
Wie geprikt is, krijgt een bevestiging van inenting mee op papier. Daarop is te zien welk soort vaccin tegen corona je hebt gekregen. Het is voor je eigen administratie handig om te bewaren, maar dit geldt niet als officieel vaccinatiepaspoort of -bewijs.

Het gele boekje

Voor vakanties in verre landen heb je nu soms het gele vaccinatieboekje nodig, om te kunnen laten zien dat je bijvoorbeeld tegen gele koorts bent ingeënt.
Je kunt de GGD vragen om jouw coronavaccinatie in het gele boekje te laten registreren. Heel veel mensen doen dat, getuige de run die is ontstaan op de boekjes bij uitgever Sdu. Let wel: internationaal geldt dit boekje niet als vaccinatiebewijs voor corona, omdat hier nog geen afspraken over zijn gemaakt.
Toch zijn er Europese landen die het gele boekje accepteren als je vaccinatie erin is opgenomen. Dan gaat het bijvoorbeeld om Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk en IJsland. Per land kunnen er wel weer extra voorwaarden aan zijn verbonden. Ga daarom eerst na welke dat eventueel zijn, voor je vertrekt. Ga je bijvoorbeeld naar Frankrijk? Dan moet je minstens twee weken daarvoor volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19.

Wil je weten naar welke (vakantie)landen je kunt reizen en welke voorwaarden ze stellen? Raadpleeg dan: Wijsopreis.nl.

CoronaCheck-app

Voor EU-landen is het Digitaal Corona Certificaat (DCC) bedacht. Dit is een digitaal vaccinatiebewijs dat in ons land in de CoronaCheck-app is ondergebracht. De app moet vanaf juli helemaal gereed zijn voor gebruik als ‘reisbewijs’ in de EU. In Nederland wordt deze app ook gebruikt om je toegang te geven tot sommige activiteiten of evenementen.

Vanaf 24 juni kun je vaccinatiegegevens toevoegen

Met ingang van 24 juni kun je jouw vaccinatiegegevens toevoegen in de app, als je al volledig bent ingeënt. Dit doe je met je DigiD. Uiteindelijk maak je met de gegevens een unieke QR-code aan, die gescand kan worden. Hiermee kun je in eigen land op plekken waar er om de CoronaCheck-app wordt gevraagd jezelf toegang verschaffen. Vanaf 1 juli is de app te gebruiken als Europees reisbewijs.

App ook voor negatieve testuitslag of als je besmet bent geweest

Heb je geen vaccinatie gehad? Ook als je hersteld bent van een besmetting of recent negatief bent getest op het coronavirus kan je gebruikmaken van de CoronaCheck-app.
Wil je in de app een negatieve testuitslag toevoegen? Vanaf 1 juli tot eind augustus kan je een gratis test krijgen, heeft het kabinet besloten. Je leest er hier meer over.

Geen app of smartphone?

Een negatief testbewijs of bewijs van vaccinatie kun je ook uitprinten, als je geen app wilt gebruiken of geen smartphone hebt. Dat kan via deze pagina op de Coronacheck-website. Een printje maken kan nu al voor  een negatief testbewijs. Per 24 juni is het ook mogelijk om een QR-code te printen als je volledig bent gevaccineerd.

Mensen die zonder telefoon op reis willen, kunnen vanaf 1 juli bellen met een speciale helpdesk, waarna het vaccinatiebewijs naar huis wordt opgestuurd.

Informatie over de app

Wil je meer uitleg over hoe deze app werkt? Informatie erover is terug te vinden via Coronacheck.nl. Je kunt ook bellen met de helpdesk via het gratis nummer 0800-1421. De CoronaCheck-app is te downloaden via de Playstore (Android) of App Store (iPhones).

Op reis buiten de EU

Plan je een reis naar een land buiten de Europese Unie? Dan kun je het beste nagaan welke actuele informatie het ministerie van Buitenlandse Zaken erover deelt via Wijsopreis.nl. Wel of geen vaccinatiebewijs nodig? Wel of geen negatieve coronatest vereist? Heeft een land de kleurcode oranje, geel of groen? Dit kan dagelijks veranderen.

Vragen over je buitenlandse reis?

Ga je of ben je in het buitenland en heb je vragen over een reisadvies of bijvoorbeeld je vaccinatiebewijs? Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hiervoor een speciaal contactcenter, dat 24 uur per dag bereikbaar is per telefoon, mail en WhatsApp. Alle contactgegevens vind je op deze pagina.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!