Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vaccinatiebewijs uploaden in Coronacheck-app kan voor een miljoen mensen

24-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12829 keer bekeken
  •  
coronacheckapp 1127
De CoronaCheck-app is vandaag van een update voorzien. Ruim een miljoen mensen die zijn gevaccineerd kunnen nu hun vaccinatiebewijs in de app toevoegen.
Dat aantal is nog beperkt, zodat de servers niet overbelast raken. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat veel mensen donderdagmiddag al het verzoek hebben gekregen later terug te komen, omdat het druk is. Coronaminister Hugo de Jonge heeft vandaag de update van de CoronaCheck-app symbolisch gelanceerd op het ministerie van Volksgezondheid.
De komende dagen blijft het aantal mensen dat het bewijs kan inladen beperkt tot ruim een miljoen per dag. "Als blijkt dat het allemaal goed werkt, dan kun je het een beetje opvoeren", aldus de minister. "In ieder geval vandaag denken we aan ruim een miljoen." Er is volgens het ministerie donderdag direct al "veel belangstelling" voor de app. "Als het niet direct lukt, probeer het dan einde van de dag nog eens, of anders morgen", raadt een woordvoerster aan.

Twee verschillende QR-codes

In de app kunnen twee verschillende QR-codes worden geladen. Eentje is direct bruikbaar voor toegang tot binnenlandse evenementen. Deze QR-code kan worden geladen als je volledig bent gevaccineerd of een negatieve coronatest hebt gehad. Minister De Jonge roept mensen die nog niet volledig zijn gevaccineerd op om nog niet met de update van de app aan de haal te gaan.
De andere code is (pas) vanaf 1 juli bruikbaar voor reizen naar EU-landen. Die code kan worden geladen na één vaccinatie, maar in veel landen heb je toch twee prikken nodig om binnen te komen. Of er moet na de laatste prik zelfs nog een aantal weken worden gewacht. Reizigers moeten volgens het ministerie daarom zelf goed opletten welke eisen het land van bestemming stelt aan het vaccinatiebewijs. Landeninfo is te raadplegen via Wijsopreis.nl.

Deel vaccinaties nog niet opgenomen in register

De QR-codes worden automatisch gemaakt wanneer de vaccinatie is opgenomen in het centrale register van het RIVM. Dat is nog niet voor alle prikken het geval. Van sommige vaccinaties is de registratie in het centrale RIVM-systeem nog niet goed verwerkt. Andere mensen hebben geen toestemming gegeven voor het delen van de informatie met het instituut. Voor de mensen die bij de GGD zijn geprikt is dit geen probleem: de GGD-systemen hebben namelijk ook een eigen koppeling met de CoronaCheck-app.
Als de prik bij de huisarts of een andere zorginstelling is gezet, maar nog niet in het centrale register van het RIVM staat, kan de QR-code niet automatisch aangemaakt worden in de app. Huisartsen en zorginstellingen kunnen dan zelf een vaccinatiebewijs voor deze mensen regelen.

Geen telefoon? Bewijs kan worden opgestuurd

Mensen die zonder telefoon op reis willen, kunnen vanaf 1 juli bellen met een speciale helpdesk, waarna het vaccinatiebewijs naar huis wordt opgestuurd.

Informatie over de app

Wil je meer uitleg over hoe deze app werkt? Informatie erover is terug te vinden via Coronacheck.nl. Je kunt ook bellen met de helpdesk via het gratis nummer 0800-1421. De CoronaCheck-app is te downloaden via de Playstore (Android) of App Store (iPhones). Kassa/ANP

Meer over:

corona-app
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Anne Mieke
Anne Mieke9 jul. 2021 - 18:35

Het herstelbewijs (26 februari) zou vanaf 1 juli in de coronacheck app zichtbaar moeten zijn. Dat is na 9 dagen nog steeds niet gelukt. App geupdate, diverse malen opnieuw geinstalleerd zonder succes. Contact met GGD hierover (08005090) is niet mogelijk; steeds maar een bandje dat de lijnen overbelast zijn en je over 30 minuten nog eens moet bellen. (Tien? honderd?) Duizenden mensen die corona hebben doorgemaakt en 1 x gevaccineerd kampen met hetzelfde probleem.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!