Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Chaos op de energiemarkt. Wat is de oplossing?

04-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
17910 keer bekeken
  •  

In de afgelopen maand leek het wel een totale chaos op de energiemarkt. De prijzen van vooral gas bereikten een extreme piek en vier energieleveranciers vielen om. Daardoor moeten ruim 100.000 klanten gedwongen overstappen naar een andere maatschappij. En daar krijgen ze te maken met een flinke prijsverhoging.

Veel gedupeerde klanten mailen naar Kassa vanwege de problemen. Ze worden niet alleen geconfronteerd met een flinke prijsverhoging waar ze gedwongen een maand aan vast zitten, er zijn ook veel vragen over naheffingen van de curator van de ene klant en vragen over het voorschot dat ze hebben betaald van de andere klant. Een voorschot dat ze nu vermoedelijk nooit terugkrijgen.

Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com zegt dat hij een stijging van energieprijzen zoals in de laatste maanden nooit eerder heeft meegemaakt. Gedupeerde klanten hebben hierdoor door de vervelende timing van het faillissement, tijdens de piek van de prijzen, extra pech.

Tekst gaat door onder afbeelding.

Ontwikkeling 2021 tarieven top 5 gemiddeld 1 jaar vast v2

© Gaslicht

Oplossingen voor problemen energiemarkt

Volgens Woldring zouden er twee dingen op de energiemarkt moeten veranderen om de problemen op te lossen. Volgens hem moet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een groter mandaat krijgen van de overheid zodat de toezichthouder kan ingrijpen als energieleveranciers te veel risico nemen bij het inkopen van energie.

Daarnaast pleit hij voor een derdengeldenrekening waar alle betalingen van klanten op komen te staan tot de jaarafrekening is geweest. Pas daarna zou de energieleverancier het geld krijgen. Als klanten van een failliete energieleverancier meer hebben betaald dan ze aan energie hebben afgenomen, kunnen ze zo hun geld terugkrijgen. Nu zijn deze klanten hun geld waarschijnlijk kwijt door het faillissement. Terwijl aan de andere kant de curator van het failliete bedrijf wel bij mensen, die te weinig hebben betaald, aanklopt met een naheffing.

Overstappen

Of het verstandig is om over te stappen ligt heel erg aan de individuele wensen van klanten. De prijs is in de afgelopen weken inmiddels weer iets gedaald. Maar of dat doorzet durft Woldring niet te zeggen. Zeker op de korte termijn is het lastig te voorspellen. De oprichter van Gaslicht.com stelt dat vooral de behoefte aan zekerheid bij klanten op dit moment een reden zou kunnen zijn om over te stappen en te kiezen voor een vast tarief. Maar hij raadt mensen wel aan de prijs maar voor een jaar vast te leggen en niet voor 3 of 5 jaar. Woldring verwacht wel dat de prijs op de langere termijn uiteindelijk een keer gaat dalen.

Hoe houd je de rekening laag?

We leggen in dit artikel uitgebreider uit wat er nu precies aan de hand is met de energieprijzen. Ook geven we je tips hoe je de rekening laag kunt houden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!