Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Energieprijzen: wat is er aan de hand en hoe houd je de rekening laag?

27 okt 2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
6190 keer bekeken
  •  
energierekening verwarming thermostaat 1127

Het is het gesprek van de dag: de torenhoge energieprijzen. Door de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen gaat bij vrijwel alle huishoudens de energierekening omhoog. We leggen uit hoe dit komt en wat je mogelijkheden zijn. Onderaan dit artikel vind je enkele tips om te besparen op je energierekening.

De afgelopen maanden is de aardgasprijs wereldwijd hard gestegen. Zo is gas maar liefst tien keer duurder dan een jaar geleden en elektriciteit acht keer. Dat komt door een aantal ontwikkelingen. De economie herstelt zich sneller van de coronapandemie dan gedacht, waardoor de vraag naar energie en gas in de hele wereld sterk is toegenomen. Ook zorgden de koude winter en het koele voorjaar voor een grotere vraag. Daarbovenop komt dat het aanbod van gas op dit moment laag is. De gaskraan in Groningen is vrijwel dichtgedraaid en Rusland kan op dit moment niet meer gas leveren, terwijl Rusland met 40 procent hofleverancier is voor Europees gas.

Wat is het gevolg?

Door de grote vraag naar gas wordt de gasprijs hoger en daarmee stijgt ook de energierekening. Elektriciteit en warmte wordt immers ook duurder. Bedrijven merken dit al waardoor sommigen minder gaan produceren. En dat zie je straks terug in de winkelschappen. Producten en levensmiddelen kunnen namelijk duurder worden, omdat daar veel elektriciteit en warmte bij komt kijken.

Vrijwel alle huishoudens gaan te maken krijgen met een hogere energierekening. Het betreft iedereen met een vast of variabel tarief. Als je een vast contract hebt voor een aantal jaar, verandert er voor jou niets. Maar als je binnenkort moet overstappen, dan kun je niet om de hogere tarieven heen. Ook als je een variabel contract hebt, waarbij op 1 januari en 1 juli de tarieven worden vastgesteld, ga je vanaf het nieuwe jaar de prijsverhoging merken.

Energiearmoede

Naast de hogere energierekening en mogelijk duurdere producten, komt er zogeheten verborgen energiearmoede om de hoek kijken. Energiearmoede betekent dat consumenten korter douchen en de kachel lager zetten dan ze eigenlijk zouden willen, omdat ze de energierekening anders niet kunnen betalen. Volgens onderzoeksorganisatie TNO gaat het om 140.000 huishoudens.

De problematiek speelt volgens RTL Nieuws vooral in wijken en dorpen buiten de Randstad. In Drachten hebben bijna 600 huishoudens te maken met energiearmoede en in de wijk Enschede-Zuid gaat het om 500 huishoudens.

Het kabinet heeft maatregelen genomen om huishoudens te compenseren, maar daarmee zijn de huishoudens met energiearmoede niet geholpen, zegt RTL Nieuws. Voor hen is de rekening al onbetaalbaar. Wat wel kan helpen is de inzet van energiecoaches via de gemeente. Deze coaches geven advies over energiebesparende maatregelen bij mensen met slecht geïsoleerde huizen en lage inkomens. Denk bijvoorbeeld aan ledlampen, tochtstrips en douchewekkers. Je kunt hiervoor bij de gemeente terecht. Het kabinet trekt er 150 miljoen euro voor uit.

Vast of variabel, wat is wijsheid?

Er is helaas geen makkelijk advies over wat je het beste kunt doen. Je hebt weinig invloed op de prijsstijgingen, maar Joyce Donat van de Consumentenbond adviseert wel om sowieso over te stappen. Volgens de woordvoerder is het bekend dat mensen die niet overstappen na hun contract te veel betalen voor energie, zegt ze tegen het AD. Verder adviseert Donat om niet te kiezen voor een jaarcontract omdat de variabele tarieven nog vastliggen tot 1 januari. “Als je contract in de tussentijd afloopt, kun je het best blijven hangen in het variabele tarief. Dan zit je tot 1 januari redelijk goed en ben je flexibel om over te stappen wanneer je wil”, zegt Donat tegen RTL Nieuws.

Prijsvergelijker Gaslicht.com adviseert echter om wel een eenjarig contract te nemen. Eigenaar Ben Woldring zegt tegen RTL Nieuws dat hij verwacht dat de variabele tarieven torenhoog worden en met een vast eenjarig contract dat je nu afsluit, heb je financiële zekerheid maar ook enige flexibiliteit. Als de energieprijzen na de winter toch lager worden, “dan ben je blij dat je niet voor drie jaar vastligt”, aldus Woldring.

Wil je zekerheid? Dan kun je het beste gaan voor een één-, drie-, of vijfjarig contract. Maar wil je flexibel blijven en de energieprijzen afwachten? Dan kun je het beste een variabel contract afsluiten. De energieprijs kan dan vanaf 1 januari hoger of lager zijn. Het is niet aan te raden een variabel contract af te sluiten als je niet veel te besteden hebt. Het blijft namelijk erg onzeker wat de prijzen vanaf het nieuwe jaar zullen zijn. Met een variabel contract kun je wel overstappen naar een vast contract.

Je kunt de tarieven zelf in de gaten houden en energiecontracten met elkaar vergelijken met diverse energievergelijkers, zoals deze van Vereniging Eigen Huis en deze van de Consumentenbond.

Maatregelen van de overheid

De energiebelasting voor huishoudens en bedrijven wordt in 2022 verlaagd, zodat de energierekening betaalbaar blijft. Voor huishoudens met een gemiddeld verbruik komt dit neer op een verlaging van 400 euro per jaar. Hoeveel een huishouden precies betaalt, is afhankelijk van het energieverbruik, de samenstelling van het huishouden en hoe goed de woning is gesoleerd.

Tips om te besparen

Gelukkig kun je zelf veel doen om te besparen op je energierekening. We zetten hieronder enkele algemene tips. Voor een volledig overzicht met meer tips, kun je dit artikel van Kassa raadplegen. Ook kun je dit artikel van Kassa lezen over het sluipverbruik en hoe je daarop kunt besparen.

Minder stroom verbruiken

-        Haal stekkers uit het stopcontact;
-        Vervang gloei- en halogeenlampen voor ledlampen;
-        Iets ontdooien? Zet het in de koelkast;
-        Zet wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op 30 of 40 graden;
-        Gebruik een waslijn in plaats van een wasdroger;
-        Kijk naar het energielabel van apparaten. Zo zie je hoe zuinig een apparaat is. Hier lees je meer over het energielabel.

Minder gas verbruiken

-        Zet de thermostaat ’s nachts en als je niet thuis bent op 15 graden. Gemiddeld bespaar je hiermee 100 euro per jaar;
-        Zet de verwarming 1 graad lager dan je gewend bent. Gemiddeld bespaar je hiermee 90 euro per jaar;
-        Gebruik een kruik of elektrische deken in de slaapkamer, zodat je de verwarming niet hoeft aan te zetten;
-        Kijk naar isolatiemogelijkheden. Daarvoor kun je advies inwinnen bij de gemeente.

Minder warm water gebruiken

-        Douche korter en kouder (gebruik bijvoorbeeld een douchetimer);
-        Gebruik een waterbesparende douchekop;
-        Gebruik een thermostaatkraan. Zo’n kraan zorgt ervoor dat het douchewater sneller op temperatuur is;
-        Gebruik waterbesparende mondstukken of zogeheten doorstroombegrenzers op de kranen;
-        Gebruik een waterkoker in plaats van een kokendwaterkraan;
-        Stel de temperatuur van de boiler lager in en zet de boiler uit als je op vakantie gaat. Zet de boiler niet lager dan 60 graden vanwege de kans op legionella.

Op Verbeterjehuis van Milieu Centraal vind je een overzicht van de kosten en opbrengsten van energiebesparende maatregelen.

Heb jij een vraag over de energierekening? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Wil je over dit onderwerp discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.

Bronnen: Rijksoverheid, Vereniging Eigen Huis, RTL Nieuws, AD

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

masjap
masjap1 nov 2021 - 17:35

Terug naar vroeger. Alleen de rijken mogen nog genieten van een warm huis en van uitgebreid badderen. De tweedeling onder het volk zet zich verder voort in meerdere opzichten.
Alle immigratie (import) uit warme landen waar kachels niet nodig zijn maken dat de problemen met energie in de koudere landen significant toenemen.
De overheid is drukdoende om ons land wreed te ontwrichten. Wat zit daar achter? Toch The Great Reset of zo? Een klein kind kan zelfs nog wel bedenken dat dit uiteindelijk nooit goed af kan lopen.

harmsen
harmsen30 okt 2021 - 10:50

"Wat wel kan helpen is de inzet van energiecoaches via de gemeente. Deze coaches geven advies over energiebesparende maatregelen bij mensen met slecht geïsoleerde huizen en lage inkomens. Denk bijvoorbeeld aan ledlampen, tochtstrips en douchewekkers. Je kunt hiervoor bij de gemeente terecht. Het kabinet trekt er 150 miljoen euro voor uit."
Zeg dat maar tegen VVE Berkelstede in Zutphen. Die gaan daar namelijk over. Wij als eigenaren kunnen weinig doen. Deze lieden vertikken het om te verduurzamen. Het woord komt niet eens voor in hun vocabulaire. "Zo lang mogelijk aardgas gebruiken, zolang er geen goed alternatief is. Geen zonnepanelen, warmtepompen etc. " Kan die betreffende eigenaar een torenhoge gasrekening betalen!! Nou, hij of zij doet maar!!! Het is toch niet te geloven, wat een stelletje eigengereide lieden!!!

Hueting
Hueting30 okt 2021 - 9:32

Waarneer kan je de compensatie verwachten van de overheid

willemenrina@hotmail.com
willemenrina@hotmail.com29 okt 2021 - 15:41

Minder gas verbruiken
- Zet de thermostaat ’s nachts en als je niet thuis bent op 15 graden. Gemiddeld bespaar je hiermee 100 euro per jaar;
Reactie: Dat is een heel slecht advies; Stel je thermostaat max 2 graden lager dan de gewenste temperatuur. Verwarmen vanuit 15 naar bv 20 kost meer energie dan de kamertemperatuur op 18 graden instellen.
- Zet de verwarming 1 graad lager dan je gewend bent. Gemiddeld bespaar je hiermee 90 euro per jaar;
Dat is een goed advies.
- Gebruik een kruik of elektrische deken in de slaapkamer, zodat je de verwarming niet hoeft aan te zetten;
Heel slecht advies: Elektriciteit is altijd duurder dan gas en verwarming in je slaapkamer is overbodig. En een elektrische deken verbruikt gemiddeld in de maand 3Kw/h
- Kijk naar isolatiemogelijkheden. Daarvoor kun je advies inwinnen bij de gemeente.
Zeer goed advies
Minder warm water gebruiken
- Douche korter en kouder (gebruik bijvoorbeeld een douchetimer);
Zeer goed advies
- Gebruik een waterbesparende douchekop;
Onzin verhaal, levert niets op.
- Gebruik een thermostaatkraan. Zo’n kraan zorgt ervoor dat het douchewater sneller op temperatuur is;
Onzin verhaal: thermostaatkranen regel alleen een vooraf ingestelde vast temperatuur.
- Gebruik waterbesparende mondstukken of zogeheten doorstroombegrenzers op de kranen;
Onzin verhaal: De meeste warmwatertoestellen hebben een minimaal doorstroming nodig goed te functioneren
- Gebruik een waterkoker in plaats van een kokend waterkraan;
Zeer goed advies.
- Stel de temperatuur van de boiler lager in en zet de boiler uit als je op vakantie gaat. Zet de boiler niet lager dan 60 graden vanwege de kans op legionella.
Dit is een heel slecht en ongezond advies: Een boiler uitzetten geeft problemen met legionella. Tevens is kost het opwarmen van 10 naar 60 graden heel veel energie. 1 kcal per ltr bij 1 graad verhoging. En de huidige boilers zijn volgens KIWA eisen geproduceerd en isoleren uitstekend.

pkassa
pkassa29 okt 2021 - 13:41

Hier komt de volgende HOAX aan!!!
De klimaat CO2 energie HOAX!!!
En we zitten nog midden in de CORONA HOAX LEUGEN die dit misdadige regime in Den Haag de burgers heeft wijsgemaakt!!!! (middels de fake news MSM!!!)

2008 Koste een vat olie 130 euro. 1 liter benzine koste 1,38. Er werd nog gas gewonnen.

23 juni 2015 koste een vat olie 115 euro. 1 liter benzine koste 1,66 euro. Er werd nog steeds gas gewonnen. Maar de ZWAAR gesubsidieerde ventilators, die zonder belastinggeld NIET rendabel zijn, worden al in volle vaart overal geplaatst op koste van het belastinggeld van de burger.

Oktober 2021 kost een vat olie 80 euro. 1 liter benzine kost NU 1,98. De gaswinning is zo goed als stop gezet in Slochteren en levert de Roverheid te weinig inkomsten en belastinggeld meer op.
De NIET RENDABELE belastinggeld verslindende Ventilators en de derving van gaswinning inkomsten en belastingen, daar draait de burger nu ook voor op omdat de Roverheid een klimaat HOAX onzin Co2 doelstelling heeft!

We moeten zg allemaal van het gas af omdat de aarde opwarmt...

DAT IS EEN PERTINENTE LEUGEN, DE AARDE WARMT NIET OP!!!

marleenvanh
marleenvanh29 okt 2021 - 13:16

Wanneer mensen korter douchen en de kachel een graadje lager zetten dan dat ze eigenlijk zouden willen voor 'hut mullijeu' is het helemaal prima, maar wanneer ze dat doen omdat ze geen geld (zouden) hebben (en het milieu ze in weze daarmee 'een worst zal zijn' dus) dan zijn ze ' o zoooo zieluggggg'. Kom op hé, ZEIK NIET ZO!!

Ton Voorn
Ton Voorn29 okt 2021 - 10:52

Ik heb een energielabel c voor mijn huis. Ik heb het dak geïsoleerd met platen triplex en langde de randen dunne latjes . Daarop heb ik kunststof stroken welke dubbelwandig zijn. deze zijn gevuld met stilstaande lucht net zoals bij dubbel glas. De theorie hierachter is dat kunststof slecht geleidend is en de lucht daarbinnen gewoon stil staat. Dit wordt echter niet beschouwd als isolering door de autoriteiten.. Grappig is dat op mijn dak de sneeuw net zo lang blijft liggen als bij huizen, die "goed geïsoleerd zijn qua dakisolatie.

Rovanton
Rovanton29 okt 2021 - 10:34

Betreffende het verlagen van je energiegebruik: Ik woon sinds einde vorig jaar in een nieuw appartement in Cuijk,studio, met als verwarming een warmtepomp installatie. Ik overwinter nu ergens in de tropen; ik heb alle stekkers eruit getrokken;de koelkast leeg en dus ook helemaal uit. Ik heb geen gas. Toch verbruik ik elke dag van ca Eur 1,30 tot 1,75 per dag. IK heb een keramische kookplaat en dat is het enige waarvan ik geen stekker eruit kan trekken. Ik heb een contract bij ENGIE, groene stroom. Mijn thermostaat staat op 12/13 graden;vloerverwarming. Is dat stroomverbruik min of meer notmaal in deze situatie?? Dank voor uw aandacht .
Rovanton

1 Reactie
Meindo
Meindo30 okt 2021 - 16:35

Wanneer ik bepaalde uren of tijdens vakantie geen gas gebruik dan geeft de "slimme" van Vattenfall aan": gebruik 0,00 m3 per uur. Bij bedrag staat echter @ 0,04 per uur. Bij afwezigheid van meerdere dagen staat gebruik 0,00 m3 per 24 uur, bij kosten staat € 0,75 per 24 uur. Hoe kan dit, helemaal geen gasgebruik en wel betalen. En € 0,04 is per 24 uur € 0,96 en geen
€ 0,75. Wie het weet mag het zeggen.

uitje6
uitje629 okt 2021 - 10:23

Ik zoek al jaren naar de actuele energietarieven bij alle leveranciers. Dit is een onmogelijke opgave !!. Na contact met je leverancier krijg je soms een vaag antwoord of een link. Dit moet veranderen !!

1 Reactie
onhol
onhol29 okt 2021 - 10:46

Niet alleen dit maar het totale beleid en aanpak van de energiebedrijven welke hun klanten uitbuiten met ondoorgrondelijke en ondoorzichtige valse condities . De staat kan ook wel enorm bijdragen en meteen alle energiebelastingen schrappen ... gewoon aanpakken die haagse maffia en het oplichten door de energiereuzen . eneco zou een enorme boete moeten krijgen voor het opslokken van wel eerlijke bedrijfjes ...