Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Energiemaatschappij Welkom Energie bezwijkt onder gestegen gasprijzen

27-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6288 keer bekeken
  •  
lamp licht gloeilamp elektriciteit energie 1127

Energiemaatschappij Welkom Energie kan de levering van stroom en gas niet meer voortzetten. Het bedrijf is door de hoge gasprijzen in de problemen gekomen waardoor de leveringsvergunning van Welkom Energie wordt ingetrokken door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Alle 90.000 klanten worden overgenomen door Eneco. Het is het eerste energiebedrijf dat bezwijkt onder de moeilijke marktomstandigheden.

Eneco laat weten dat het voor Welkom Energie duidelijk was dat de leveringszekerheid in de winter niet meer kon worden gegarandeerd. Het energiebedrijf heeft meer verbruik moeten voorfinancieren dan gepland, omdat de vorige winter kouder was dan normaal. De onderneming was niet meer in staat om de onverwachte explosieve stijging van de gasprijzen financieel het hoofd te bieden.

Financiële gevolgen

Volgens toezichthouder Autoriteit Consument & Markt hoeven klanten niet bang te zijn dat ze geen stroom of gas meer krijgen. De verandering kan wel financiële gevolgen, omdat klanten een nieuw contract van Eneco krijgen op basis van de huidige hoge energieprijzen. Wie nog geld tegoed heeft van Welkom Energie, zoals een welkomstbonus of vanwege een hoog termijnbedrag, krijgt mogelijk het geld niet terug. Wel heeft Welkom Energie toegezegd dat alle klanten een eindafrekening krijgen.

Overgangsperiode

Het nieuwe contract bij Eneco zal op 1 november ingaan. Dan geldt er tot 1 december een overgangsperiode waarin de klanten hun contract even niet kunnen stoppen of opzeggen. Daarna staat het mensen vrij om, als ze dat willen, over te stappen naar een andere energieleverancier.

De belangrijkste vragen en antwoorden over bijvoorbeeld geld terugkrijgen en overstappen, lees je op deze speciale pagina van de ACM.

Bron: ACM/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!