Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CBS: Winkels verkopen minder maar verdienen meer door hogere prijzen

  •  
31-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
557 keer bekeken
  •  
winkelstraat 1127

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben winkeliers in juni 8,1 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De groei komt vooral door de hogere prijzen, aangezien het totale verkoopvolume met 1,4 procent daalde.

Voeding- en genotsmiddelen

Winkels in voedings- en genotmiddelen zagen de omzet vorige maand met bijna 11 procent stijgen ten opzichte van een jaar geleden. Het verkoopvolume was 1,7 procent lager. De omzet van de supermarkten lag 12 procent hoger en de omzet van de speciaalzaken steeg met 2,5 procent.

En andere winkels?

De gemiddelde omzet bij zogeheten non-foodbedrijven groeide met ruim 7 procent. Het verkoopvolume liet bij deze bedrijven een daling zien van 0,3 procent. De kledingwinkels, de drogisterijen, de winkels in recreatie-artikelen, de winkels in schoenen en lederwaren, de winkels in meubels en woninginrichting, de winkels in consumentenelektronica en de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren hebben in juni allemaal meer omgezet dan een jaar geleden.

Online ook meer omzet

Verder meldde het CBS dat er online ruim 5 procent meer werd omgezet. Webwinkels die alleen online verkopen zagen de omzet met 2 procent stijgen. Winkels die zowel fysiek als online verkopen lieten een omzetgroei zien van ruim 9 procent. De onlineomzet van de winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen, de kledingwinkels en de winkels in overige non-foodartikelen lag in juni hoger dan in juni 2022. De onlineomzet van de consumentenelektronica was lager dan een jaar eerder. ANP

Meer over:

inflatie, omzet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.