Kassa

CBS: Winkels verkopen minder maar verdienen meer door hogere prijzen

theme-icon
Geld
  •  
31-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
440 keer bekeken
  •  
winkelstraat 1127

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben winkeliers in juni 8,1 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De groei komt vooral door de hogere prijzen, aangezien het totale verkoopvolume met 1,4 procent daalde.

Voeding- en genotsmiddelen

Winkels in voedings- en genotmiddelen zagen de omzet vorige maand met bijna 11 procent stijgen ten opzichte van een jaar geleden. Het verkoopvolume was 1,7 procent lager. De omzet van de supermarkten lag 12 procent hoger en de omzet van de speciaalzaken steeg met 2,5 procent.

En andere winkels?

De gemiddelde omzet bij zogeheten non-foodbedrijven groeide met ruim 7 procent. Het verkoopvolume liet bij deze bedrijven een daling zien van 0,3 procent. De kledingwinkels, de drogisterijen, de winkels in recreatie-artikelen, de winkels in schoenen en lederwaren, de winkels in meubels en woninginrichting, de winkels in consumentenelektronica en de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren hebben in juni allemaal meer omgezet dan een jaar geleden.

Online ook meer omzet

Verder meldde het CBS dat er online ruim 5 procent meer werd omgezet. Webwinkels die alleen online verkopen zagen de omzet met 2 procent stijgen. Winkels die zowel fysiek als online verkopen lieten een omzetgroei zien van ruim 9 procent. De onlineomzet van de winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen, de kledingwinkels en de winkels in overige non-foodartikelen lag in juni hoger dan in juni 2022. De onlineomzet van de consumentenelektronica was lager dan een jaar eerder. ANP

Thema's:

theme-icon
Geld

Meer over:

inflatie, omzet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Johscha
Johscha31 jul. 2023 - 14:11

Meer omzet betekend ondanks lager verkoop volume meer dan ooit door de buitenproporties gestegen prijzen meer winst. Dat is dan die VOC.mentaliteit waar Balkenende destijds luidkeels over verkondigde voor de media:"Hij moet terug, die VOC mentaliteit" Nou, daar is dan goed naar geluisterd want sinds het Rutte bewind is die ook in DenHaag goed doorgedrongen. Ons geliefde kabinet heeft de lasten ook flink verhoogd .

aad piraat
aad piraat31 jul. 2023 - 10:31

Gelegaliseerde oplichting dus.

manolete
manolete31 jul. 2023 - 8:53

Volgens mijn inziens . Stopzetten van reclames om online te kopen bij winkeliers. Gewoon weer winkelen in de stad. Er wordt zoveel gekocht via internet met gratis verzending en dan weer retour sturen ook gratis verzendkosten Geen wonder dat alle winkeliers verdwijnen uit de stad. Of vielliet verklaard. worden. Zo gaat alle zaken naar de kl…. Zie Vroom en Dreesmann etc. Peek en cloppenburg heeft het ook moeilijk. Etc. Zo krijg je geen winkelstraat meer, maar lege winkels.