Kassa

Onduidelijkheid bij consument omtrent afschaffing roamingkosten

23-12-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
bellen-930x520
Bellen, sms’en en internetten in het buitenland was lange tijd een kostbare bezigheid door de roamingkosten die telefoonproviders in rekening brachten. Maar die zijn sinds juni van dit jaar afgeschaft, dus zijn de kosten binnen de EU nu lekker laag. Of toch niet altijd?
Afschaffing roamingkosten
Als je in het buitenland bent, val je terug op het netwerk van een andere provider dan de provider waar je in Nederland gebruik van maakt. Als je dit doet, bijvoorbeeld door te bellen of internetten, dan heet dat roaming. De kosten die je hierbij maakt, zijn jarenlang door de providers doorberekend aan de consument. En dat gaat al snel over flinke bedragen. 
Politici en consumentenorganisaties hebben zich jarenlang ingezet voor afschaffing van roamingkosten binnen de Europese Unie. En met succes, want sinds 15 juni 2017 kun je in andere EU-landen gebruik maken van je (on)beperkte standaard belbundel. Dit wordt ook wel Roam Like at Home genoemd.
Addertjes onder het gras
Er zijn echter wel enkele ‘mitsen en maren’. In landen die buiten de EU vallen, zoals Turkije en Zwitserland, betaal je bij sommige providers als consument nog wel extra voor het gebruik van je mobiele telefoon.
En als je in Nederland een abonnement hebt met onbeperkt bellen, sms’en of internetten, dan heb je te maken met een Fair Use Policy . Oftewel: je krijgt een redelijke gebruikslimiet opgelegd voor het gebruik van deze diensten binnen de EU.
Bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land
Tot slot is er nog een belangrijk verschil. Bellen vanuit Frankrijk naar Nederland valt onder roaming en gaat sinds de EU-regeling dus vanuit je eigen bundel zonder bijkomende kosten. Bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land is echter iets anders. Tim Wijkman van Telecompaper zegt hierover: “Dat is geen roaming, maar internationaal bellen. Je belt dan via het internationale netwerk. Er zijn bijkomende kosten als je vanuit Nederland belt naar een buitenlands nummer binnen de EU.”
Vanuit Nederland bellen naar het Nederlandse nummer van je moeder die in Frankrijk op de camping staat valt wel binnen je bundel. Maar voor een telefoontje naar je Spaanse vakantieliefde mag je provider extra kosten in rekening brengen, omdat dit niet onder de EU-regeling valt.
Onduidelijkheid
We vragen aan ruim duizend Kassa-kijkers wat hun kennis is omtrent deze regeling. Hieruit blijkt dat 92% van de mensen weet wat roaming inhoudt. Ook is ruim 83% op de hoogte dat deze regeling in juni 2017 in is gegaan.
Echter, iets meer dan 50% weet – een half jaar na het ingaan van de EU-regeling – niet dat je provider wél extra kosten in rekening mag brengen op het moment dat je vanuit Nederland naar een ander EU-land belt. Dat betreft namelijk internationaal bellen.
Ook ontvangt de redactie van Kassa de afgelopen weken meerdere mails van mensen die een onverwacht hoge rekening krijgen doordat ze hier niet van op de hoogte zijn.
Buitensporige tarieven
Wat je betaalt voor bellen naar het buitenland, verschilt per provider. De Consumentenbond zegt daarover: “Wij vinden de tarieven onverklaarbaar hoog. We hebben berekend dat providers 5000% winst maken op die telefoontjes. Verbinding leggen naar het buitenland kost de provider zelf een tiende van een cent, terwijl je als consument gemiddeld 60 cent betaalt.”
De Europese belangenorganisatie BEUC heeft namens de Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond, gevraagd om billijke prijzen. “Het is een lang lobbytraject in Europa. Er wordt nu tussen het Europees Parlement en lidstaten uitvoerig over gediscussieerd”, aldus de Consumentenbond. In het voorjaar van 2018 zal hier een beslissing over worden genomen.
Het is dus raadzaam om tot die tijd even goed te kijken welke kosten je provider rekent als je wilt bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

YentlLenoire
YentlLenoire24 dec. 2017 - 15:29

Bij Vodafone vallen Zwitserland én Turkije wel onder de EU bundel. Hier Roam je dan dus wel Like Home.  

endemion
endemion24 dec. 2017 - 15:20

Laat dat hele telefoon deel lekker wegrotten en hou het enkel en alleen bij internet. Dus "bel" via whatsapp bv wat via internet loopt en niet via telefonie diensten.

Buitenlicht
Buitenlicht24 dec. 2017 - 13:44

Het is toch een absurde zaak (bijna oplichting) als je ziet / merkt dat ondanks, met televisie berichten, interviews en mededelingen van o.a mevr. Nelie Smit Kroes , blijkt dat dit hele telefoon circus gewoon niet op 1/een lijn te krijgen is ( omdat er zo lekker aan verdiend wordt.). Iedere keer blijken er weer uitzonderingen te zijn die dan eerder regel zijn. Ook voor wintervakantie blijft het dus uitkijken hoe en hoelang je belt want je provider weet je aan het eind van de maand genadeloos te vinden.

gerard van kooten
gerard van kooten24 dec. 2017 - 11:38

Zal ook wel weer heel lang gaan duren voor dat hier redelijke prijzen voor berekend gaan worden.

audb
audb24 dec. 2017 - 11:05

Ik vraag me af hoe het zit als je bij de grens woont en zoals in mij geval even de grens naar Duitsland gaat om daar te bellen. Immers kan het zijn dat je dan toch net door een Nederlandse mast opgepikt wordt het lijkt mij dat je dan toch geen roaming kosten hoeft te betalen. Je bent gewoon in het "buitenland" maar hoe toon je dat aan?. En volgens mij valt prepaid er ook niet onder maar wil je toch naar het buitenland bellen koop een simkaart van een provider zoals Lebara De Sim kaart is gratis aan te vragen via de website of Google naar gratis simkaart. Let wel heel goed op de voorwaarden. Providers zoals Vectore / Delight mobile zijn niet al te betrouwbaar wat houdbaarheid datum betreft.  Ergens verstopt op de website vind je de tekst dat het beltegoed slechts 3 maanden houdbaar is als je er niet mee belt maar door een "technische fout" ben ik zowel mijn telefoon nummer als mijn bel tegoed na een maand of 2 kwijt geraakt  Wat de "technische fout was konden zij mij niet vertellen maar uit een bron heb begrepen dat ze de rekeningen van KPN gewoon niet hadden betaald.

1 Reactie
harryromijn
harryromijn25 dec. 2017 - 14:11

Zo moeilijk is dat niet: gewoon even kijken, als je inlogt, op welke provider je klikt: Duitse of Nederlandse. En dan op die laten staan.Alternatief: een telefoon met dual SIM: één voor NL en één voor D.  Maar, daar zou u , als zo'n beetje iedere grensbewoner, al LANG achter gekomen moeten zijn. Mijn familie, in Dinxperlo resp Sudewick al een 15 jaren geleden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!