Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Boodschappen nog duurder, prijspiek pas komende zomer verwacht

  •  
02-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4286 keer bekeken
  •  
kassabon supermarkt winkel 1127 inflatie

Dat boodschappen duurder zijn geworden, merkt iedereen. Maar de piek is nog lang niet bereikt, waarschuwen economen van ING en ABN AMRO. Boodschappen, maar ook een vakantie of een etentje in een restaurant blijven de komende maanden nog in prijs toenemen.

Het duurt nog zeker tot halverwege dit jaar voor de 'voedingsmiddeleninflatie' haar piek heeft bereikt. "En voor diensten als de horeca gebeurt dat waarschijnlijk daarna pas", zegt ING-econoom Marcel Klok. "Want de horecaprijzen worden vooral gedreven door de lonen. En de loonstijgingen nemen de laatste tijd alleen maar toe."

"Wie zeker is van werk, geeft meer uit"

Ondanks de aanhoudende voedingsmiddeleninflatie ziet Jan-Paul van de Kerke van ABN AMRO dat een deel van de consumenten nog steeds flink blijft kopen. Dat is volgens hem te danken aan de energiesteun van de overheid, maar ook aan de sterke arbeidsmarkt. "Als je zeker bent van je baan ben je ook geneigd meer uit te geven."

Na daling toch weer 8 procent inflatie in februari

Het tempo waarin de prijzen stijgen is in februari toegenomen ten opzichte van januari. Veel boodschappen werden vorige maand weer duurder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de inflatie vorige maand is uitgekomen op 8 procent. In januari daalde de inflatie nog tot 7,6 procent op jaarbasis. 

In november waren consumentengoederen en -diensten nog 9,9 procent duurder dan een jaar eerder. Bij de piek in september was nog sprake van een inflatie van 14,5 procent.

Voorspelling: inflatie in 2023 fors lager dan in 2022

De economen van ING en ABN AMRO voorzien voor 2023 toch nog een stevige afname van de inflatie ten opzichte van vorig jaar.

"Vorig jaar ging het om een inflatie van 10 procent. Dit jaar wordt dat waarschijnlijk 4 of 4,5 procent. Duidelijk lager, al blijft de inflatie daarmee nog steeds vrij hoog", geeft Klok aan. Door het drukkende effect van de energieprijzen en de verwachting dat de piek voor boodschappen en diensten op een gegeven moment toch bereikt moet zijn, gaan ze uit van een stevige afname van de inflatie in de loop van dit jaar.

Econoom Van de Kerke (ABN AMRO) wijst er wel op dat de ramingen nog door veel onzekerheid zijn omgeven. Diezelfde onzekerheid is volgens hem ook van invloed op ondernemers. "Veel bedrijven zijn terughoudend om prijsdalingen van grondstoffen, als die er zijn, door te berekenen aan de consument omdat ze niet weten wat hun nog te wachten staat." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.