Dat boodschappen duurder zijn geworden, merkt iedereen. Maar de piek is nog lang niet bereikt, waarschuwen economen van ING en ABN AMRO. Boodschappen, maar ook een vakantie of een etentje in een restaurant blijven de komende maanden nog in prijs toenemen.
Het duurt nog zeker tot halverwege dit jaar voor de 'voedingsmiddeleninflatie' haar piek heeft bereikt. "En voor diensten als de horeca gebeurt dat waarschijnlijk daarna pas", zegt ING-econoom Marcel Klok. "Want de horecaprijzen worden vooral gedreven door de lonen. En de loonstijgingen nemen de laatste tijd alleen maar toe."
Ondanks de aanhoudende voedingsmiddeleninflatie ziet Jan-Paul van de Kerke van ABN AMRO dat een deel van de consumenten nog steeds flink blijft kopen. Dat is volgens hem te danken aan de energiesteun van de overheid, maar ook aan de sterke arbeidsmarkt. "Als je zeker bent van je baan ben je ook geneigd meer uit te geven."
Het tempo waarin de prijzen stijgen is in februari toegenomen ten opzichte van januari. Veel boodschappen werden vorige maand weer duurder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de inflatie vorige maand is uitgekomen op 8 procent. In januari daalde de inflatie nog tot 7,6 procent op jaarbasis.
In november waren consumentengoederen en -diensten nog 9,9 procent duurder dan een jaar eerder. Bij de piek in september was nog sprake van een inflatie van 14,5 procent.
De economen van ING en ABN AMRO voorzien voor 2023 toch nog een stevige afname van de inflatie ten opzichte van vorig jaar.
"Vorig jaar ging het om een inflatie van 10 procent. Dit jaar wordt dat waarschijnlijk 4 of 4,5 procent. Duidelijk lager, al blijft de inflatie daarmee nog steeds vrij hoog", geeft Klok aan. Door het drukkende effect van de energieprijzen en de verwachting dat de piek voor boodschappen en diensten op een gegeven moment toch bereikt moet zijn, gaan ze uit van een stevige afname van de inflatie in de loop van dit jaar.
Econoom Van de Kerke (ABN AMRO) wijst er wel op dat de ramingen nog door veel onzekerheid zijn omgeven. Diezelfde onzekerheid is volgens hem ook van invloed op ondernemers. "Veel bedrijven zijn terughoudend om prijsdalingen van grondstoffen, als die er zijn, door te berekenen aan de consument omdat ze niet weten wat hun nog te wachten staat." ANP
Thema's:
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Bij de Jumbo staan twee karretjes een met dure en een met huismerk vijf euro duurder tel uit je winst
Het begrip inflatie is overgewaardeerd want stel de prijzen zouden niet meer stijgen zitten we nog steeds op extreem hoog prijsniveau voor voedsel en energie
Iedereen snapt het wel..of niet ?hoe het gaat....nog steeds verhogingen..maandenlang nog ff uitknijpen...ik zie prijsverhogingen die nooit in verhouding kunnen staan met de hogere productiekosten..veel te hoog ,lijkt mij..minder inhoud enz. . . .maar , straks is het zover..de prijzen zakken (iets) en dan is iedereen tevreden en loven we de uitbuitende fabrikanten..kijk naar de hoge pief bij Albert Heijn..stapels geld extra krijgt hij..dit soort figuren hebben totaal geen geweten...zijn niets meer dan ordinaire dieven....
Als jij wat beter je best had gedaan op school, had je ook een goed betaalde baan kunnen krijgen. De CEO van AH is trouwens een vrouw.
De zelf vervullende voorspellingen van de z.g. economen van de ING en ABN AMRO zullen ook wel weer tot gevolg hebben, dat de bedrijven weer zorgeloos de prijzen kunnen verhogen, zonder enige schaamte.
Bedrijven onderhandelen niet bij iedere bestelling opnieuw over prijzen e.d. maar sluiten 3-6-9 of zelfs 12-mnds contracten af. Een fabrikant streeft naar zekerheid, want kan ook zijn personeel, machinepark en gebouwen niet iedere dag aanpassen aan de orders van die dag. In de tijd, dat ik bij een Europese grutter als centrale inkoper werkte, werden in oktober en in april de contracten afgesloten voor het komende (half) jaar. Immers, ook fabrikanten moeten zich voorbereiden op de gevraagde productie. Betekent, dat prijzen vastgelegd worden op basis van de grondstoffen van DAT moment, oftewel: oktober-prijzen zijn de basis voor de winkelprijzen tot juni daarop. En redelijk vaak zelfs voor een heel jaar.
Deze reactie is verwijderd door de redactie.
Redactie heeft deze reactie verwijderd op basis van de spelregels.
Deze reactie is verwijderd door de redactie.
Prijzenpiek van de zomer en in de horeca nog langere voortduring en deze twee crisis veroorzakende en meest onbetrouwbare banken geven er wel weer een drogreden aan. De enige juiste reden is naar mijn overtuiging het zoveel mogelijk binnenslurpen van het vakantiegeld en niets anders.
Kunstmatige hoge prijzen genereren zijn ze kampioen in in dit land. En om ze ook zo hoog te houden al zou het weer wat omlaag kunnen. Wij loonslaven van staats en graaiers betalen maar als makke, gelaten toekijkende schapen.
Ik geloof er niks van dat de prijzen ooit weer gaan dalen. Kloof tussen rijk en nog rijker met arm en nog armer gaat alleen maar nog groter worden. De ceo's en aandeelhouders zijn diegenen die ze te vriend willen houden, niet de consumenten, die boeien ze niet.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!