Bieb kijkt vol vertrouwen naar de toekomst
19-04-2010
• leestijd 2 minuten
De bibliotheken zijn overtuigd van een zonnige toekomst. Ze zien e-books, blu-ray-dvd's, de iPad en twitter niet als bedreiging. Sterker nog, ze twitteren er vrolijk op los, zoals Bibliotheek Rotterdam op bieb010. Ook bloggen is hen niet bepaald vreemd.
,,We blijven de toegangspoort tot kennis, cultuur en informatie.'' De Vereniging van Openbare Bibliotheken is zeker van haar bestaansrecht in de toekomst. ,,Mensen willen wat leren en moeten dat ook om te zorgen dat we als land economisch mee kunnen doen. Internet is gigagroot met veel rommel, de digitale straat waar van alles te vinden is. De digitale bibliotheek is net zoals de openbare bibliotheek in de buurt, een veilige omgeving om kennis tot je te nemen'', aldus een woordvoerster.
,,Je moet leren goed met informatie om te gaan. Hoe je kan beoordelen wat goede en wat mindere goede informatie is en wat fout is. De informatie en de manieren waarop mensen dat tot zich krijgen, zijn heel complex geworden. Consumenten moeten mediavaardig en -wijs zijn'', is de mening van de overkoepelende organisatie.
De bibliotheken zijn al jaren bezig met nieuwe media. Het personeel wordt er in getraind en voor klanten zijn er ook cursussen.
Maar niet alleen de nieuwe media zijn belangrijk, ook het oude vertrouwde bibliotheekwerk blijft. Lezen is essentieel in het leven. Laaggeletterden kunnen niet goed meedraaien in de samenleving. Bibliotheken helpen mensen met lezen, moedigen ouders aan veel tegen hun baby te praten en vroeg te beginnen met voorlezen.
Voor nieuwkomers is de bieb een belangrijke plek om in te burgeren. Ze doen er allerlei informatie op, zoals de Iraans-Nederlandse schrijvers Kader Abdolah en Nasim Khaksar. Abdolah leerde tweeduizend Nederlandse woorden via de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt, Khaksar leerde uit die boeken veel over de Nederlanders. Voormalig staatssecretaris Nebahat Albayrak heeft gezegd dat zij nooit zou zijn geworden wie zij is, als er geen bibliotheek was geweest. ,,In onze grondvesten staat gebeiteld dat iedereen zich moet kunnen ontwikkelen'', aldus de woordvoerster van de Vereniging van Openbare Bibliotheken.
Waar de bibliotheken zich wel zorgen over maken, zijn de op stapel staande bezuinigingen van 20 tot 25 procent. Drie bestuurslagen gaan over het bibliotheekwerk, namelijk het rijk, de provincie en de gemeenten. Alledrie moeten bezuinigen. In de bibliotheken gaat een half miljard euro per jaar om.
Bron: ANP