Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Betaal niet te veel! Dit is welke internetsnelheid je écht nodig hebt

theme-icon
Geld
  •  
03-10-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
24485 keer bekeken
  •  
modem internet 1127 glasvezel kabel

Snel, sneller, snelst! De promotiemails voor razendsnel internet stromen je inbox binnen. Zo’n glasvezelupgrade wordt steeds aantrekkelijker. Maar heb je die wel écht nodig om thuis te kunnen internetten en tv te kijken? Dit is alles wat je moet weten over je benodigde internetsnelheid.

Langzaam maar zeker gaan we toe naar een volledige glasvezelmaatschappij. Internetaanbieders investeren veel geld om overal in Nederland glasvezel beschikbaar te stellen zodat klanten kunnen internetten, telefoneren en tv-kijken. KPN, de grootste glasvezel aanbieder, heeft begin dit jaar haar kopernetwerk uitgezet.

Wat is het verschil tussen download- en uploadsnelheid?

Je kunt downloaden en uploaden via internet, maar wat is het verschil? Heel simpel gezegd is je downloadsnelheid de mate waarmee je data naar binnenhaalt en uploadsnelheid de mate waarmee je data naar buiten zendt.

Wanneer je dus zit te Netflixen of een online game aan het spelen bent, is downloadsnelheid van belang. Wanneer je veel videobelt, e-mails verstuurt of foto’s en video’s op sociale media zet, is uploadsnelheid van belang. Beide snelheden worden door providers aangeduid in Mbits, of megabit per seconde.

Welke snelheid heb je nodig?

Hoewel er tegenwoordig door providers trots wordt verkondigd dat snelheden van 1000 Mbits haalbaar zijn, is dit een snelheid die nagenoeg niemand écht nodig zal hebben. De gemiddelde internetgebruiker heeft genoeg aan 50 tot 100 Mbits.

Met 100 Mbits kun je op 4k streamen, op sociale media browsen en online gamen, allemaal op twee apparaten tegelijkertijd. Heb je een groter huishouden, met bijvoorbeeld meerdere gamende kinderen? Dan kun je snellere pakketten gaan verkennen. Mocht je twijfelen, dan kun je ook deze handige tool gebruiken.

Het is dus het handigst om een pakket te selecteren die het best qua snelheid bij jouw huishouden past, want hoe sneller je internet hoe meer je betaalt!

Wat je moet weten over bandbreedte

Providers geven maar al te graag op hun websites aan welke internetsnelheden ze allemaal aan kunnen tikken met hun pakketten. De daadwerkelijke ‘netto’ snelheid hangt echter af van een aantal factoren zoals of je apparaat is verbonden met een internetkabel of gebruikt maakt van wifi. De eerste optie is doorgaans sneller dan internet via wifi.

Daarnaast kan ook bandbreedte een rol spelen. Wanneer je de internetverbinding deelt met anderen, bijvoorbeeld met het kantoor naast je, heb je minder bandbreedte tot je beschikking. Dit resulteert weer in trager internet. Bij veel kabel -en kopernetwerken deel je de internetaansluiting namelijk. Iedereen snoept van dezelfde bandbreedte. Dit is bij glasvezel (vaak) niet het geval, deze verbinding is een stuk stabieler.

Snelheden glasvezel

Wanneer je het over een glasvezelverbinding hebt, zijn ook verschillende snelheden beschikbaar. Het is heel normaal om met glasvezel een downloadsnelheid van 100 tot 1000 Mbps te halen. De uploadsnelheid van glasvezel is net zo snel. Zoals hierboven genoemd is in het geval van glasvezel de beloofde snelheid vaak ook écht de snelheid die je aan zal tikken.

Snelheden koperverbinding/DSL

DSL, ook wel koperverbinding genoemd, is de verzamelnaam voor verschillende vormen van breedband. Tegenwoordig zijn er twee varianten van DSL-internet: ADSL2+ en VDSL2. Met ADSL behaal je een maximale downloadsnelheid van 20 Mbps, terwijl dat bij VDSL tot 200 Mbps is. Een groot verschil dus.

Een extra factor die meeweegt bij een DSL-verbinding is je afstand tot de wijkcentrale. Hierdoor krijg je bij een grotere afstand tot de wijkcentrale al snel een lagere snelheid met ADSL. Met VDSL mag de afstand tot de wijkcentrale namelijk maximaal 2100 meter zijn. Bij ADSL mag dit zeven kilometer zijn. Hierdoor wordt de maximale downloadsnelheid bij VDSL vaker gehaald dan bij ADSL. Bij een DSL-verbinding is de uploadsnelheid een stuk lager, vaak niet meer dan 20 Mbps.

Snelheden kabelinternet

Anders dan bij een DSL-verbinding, wordt er bij kabelinternet geen gebruik gemaakt van de koperen telefoonlijn, maar van de coaxkabel. Deze bestaat uit twee delen voor de overdracht van beeld en geluid, deze kabel fungeert namelijk ook als een televisiekabel. Een voordeel van kabelinternet is dat de beloofde snelheid ook de daadwerkelijke snelheid is. Deze hangt af van het pakket dat je kiest. Snelheden tot 1000 Mbps zijn mogelijk. De afstand tot de wijkcentrale heeft geen invloed op de kwaliteit. Echter zijn er niet veel kabelaanbieders meer actief op de markt.

Weet wat je aanschaft

Voordat je gelijk kijkt naar de snelst mogelijke verbinding op je adres, is het belangrijk om te controleren wat er allemaal op jouw adres beschikbaar is. Hoewel er hard aan de weg wordt getimmerd om over glasvezel beschikbaar te maken, is dat nog lang niet altijd het geval. Online en per provider zijn er verschillende postcodecheckers beschikbaar om te kijken wat het beschikbare aanbod is op jouw adres. Ga dus bij jezelf en je huisgenoten te rade om in te schatten welke snelheid je nu écht nodig hebt en hou er vooral rekening mee dat je teveel gaat betalen voor Mbps die je uiteindelijk helemaal niet zal benutten.

Bron: Consumentenbond/Independer/Pricewise

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

clearmaker
clearmaker6 okt. 2023 - 21:45

netwerkkaarten zijn de laatste 10 jaren allemaal 1000 Mb Wij hebben in 1992 uiteraard eerst 24Kb gehad, al snel over naar 20Mb , daarna werd onze provider door telfort overgenomen en werd gratis geupgraded naar 50Mb down & Up, aangezien mijn vrouw zwaar gamed en ikzelf niet schroom 300 tabs open te gooien + een leuke aanbieding kregen van Telfort naar 100Mb Up & Down, uiteindelijk door andere familieleden aan te brengen als klant bij Telfort voor maar 5 euro meer 200Mb Up & Down gekregen + een gratis 2e decoder + gratis Pluspakket. Sinds wij die 200 Mb hebben, hapert er niets meer als wij de verbindingen misbruiken :) Maar huis, tuin en keukengebruik zou 50Mb voldoende moeten zijn, is tegenwoordig dan wel vaak zo dat de aanbieders 50 Mb Down geven en maar 5 Mb Up ... KPN welke Telfort weer teruggenomen heeft bied doorgaans vanaf 100Mb deze werkelijke snelheid Up & Down aan, voor zware gamers is dat wel prettig. [URL=https://www.speedtest.net/nl/result/15344134860][IMG]https://www.speedtest.net/nl/result/15344134860.png[/IMG][/URL] Wij hebben uiteraard glasvezel, in Nijmegen Oost waar snelheden tot maximaal 2000 Mb mogelijk is maar geheel onnodig.

2 Reacties
clearmaker
clearmaker6 okt. 2023 - 21:46

Ok, forum staat geen images toe ..... https://www.speedtest.net/nl/result/15344134860

clearmaker
clearmaker6 okt. 2023 - 21:55

Hmm, ik loop achter zag ik wel, alleen Ziggo hanteert nog ouderwetse lagere UPload snelheden.

agapon1951
agapon19516 okt. 2023 - 13:37

ja ja hoe is dat te bepalen wat snel is of niet, drie terug hele straat vorozien van glasvezel, bij herhaalde aanvragen nog steeds doorgetrrokken naar het ene huis in deze straat nl de mijne en woon toch echt in een bewoond gebied midden in ALkmaar. Zou gratis aangelegd worden, lijkt meer op dat gratis, overgeslagen wordt.

2 Reacties
rowicom
rowicom7 okt. 2023 - 8:51

Lees je verhaal nog eens door, want er is niks van te maken.

clearmaker
clearmaker7 okt. 2023 - 14:39

@Rowicon, agapon1951 zal bedoelen toen glasvezelkabel aangelegd werd in hun straat, dat de aansluiting gratis zou zijn, en blijkbaar om de een of andere reden bij hem/haar niet aangesloten was. Gezien zijn/haar nickname (1951) dus 72 jaar, zal er blijkbaar miscommunicatie geweest zijn, gebeurde hier ook met regelmaat, de buren wilde geen glasvezel ( toen 78 en 73 jaar) en ik wel, toch sloten ze de buren aan en sloegen mij in 1e instantie over. De andere buren afgesloten wegens wanbetaling aan toen nog CAI, werden ook aangesloten en pas 3 maanden later weer afgesloten, ze waren toen niet zo rap met administratie bijhouden. Dus ja, bij aanleg is glasvezel gratis, laat je het niet gratis aanleggen tot in huis zal je later aardig wat moeten betalen wil je glasvezel hebben.

.aagje
.aagje6 okt. 2023 - 10:37

Van de week nog contact gehad met de glasvezel aanbieder en die vertelde netjes dat ik met minder ook wel meer dan genoeg had.

1 Reactie
Meanderaar
Meanderaar6 okt. 2023 - 12:23

Dat is inderdaad netjes zeg!

mof
mof6 okt. 2023 - 10:12

Ik werk al sinds 2016 met 6Mbit/s ... betaalde toen €15,= p/m (Telfort) en nu inmiddels al bijna €32,= p/m (nu KPN). Het is nog steeds snel genoeg! Waar ik van opkijk is dat KPN haar kopernetwerk heeft uitgezet ... ik zit nog steeds aan het koper omdat de glasvezel aansluiting in onze straat, in 2021 onder de straat gelegd, in februari 2022 zou worden doorgetrokken tot in de woningen. Dat is tot op heden door KPN n og niet gedaan. Het zou gratis worden aangesloten, geen €600 die je moet neertellen als je het prive laat doen. Reacties naar KPN hebben tot nog toe niets opgeleverd. Een opgenomen telefoongesprek maakt duidelijk dat een onderaannemer van het project is gehaald en KPN nu gewoon de zaak dus heeft afgesloten. Pech gehad, betaal maar voor de aansluiting. Weg beloftes!

2 Reacties
Meanderaar
Meanderaar6 okt. 2023 - 12:22

Oh? Dat laatste verbaasd me zeer. Hier in de straten is met de vervanging van het riool meteen glas in de straten gelegd. De aansluiting naar de woningen is een gebed zonder eind maar mijn appartementencomplex is inmiddels na bijna 2 jaar, aangesloten. Er was lang gesteggel over wie die uitvoer zou doen; eerst KPN, toen bleek de woningbouwvereniging het naar zich toegetrokken te hebben en uiteindelijk was het T-mobile die op verschillende plekken in de wijk wo mijn appartementencomplex, heeft aangesloten. Gratis en voor nop heb ik nu een glasvezelaansluiting in mijn meterkast die ik overigens nu niet gebruik. De daadwerkelijke aansluiting kan dus lang duren, misschien nog wat langer geduld hebben?

@qwerty@
@qwerty@6 okt. 2023 - 15:22

Werk je nog met 6Mbit/s ? Dat is 0,75 MB/s ! Ik kijk er daar van op, hoor.

djfox741
djfox7416 okt. 2023 - 10:12

Er word gesproken over dat het koper-netwerk van KPN uit is gezet, dat kan namelijk niet omdat er altijd nog mensen zijn waar [nog] geen glasvezel is danwel aangesloten en die mensen willen toch echt nog wel even bellen naar Tante Zus of Ome Piet. De gegarandeerde snelheid van KPN bijvoorbeeld is 800 - 800 Mbits en het klopt dat er niet zoveel kabelaanbieders meer aktief zijn in de markt, er is er slechts maar één en dat is UPC úch Ziggo heet dat tegenwoordig. Als je veel download en/of veel Upload dan is snelheid een uitkomst en ook zeer zeker als je een Server zelf heb thuis staan of elders maar daar ging het verhaal eigenlijk niet over.

l.zijlstra
l.zijlstra6 okt. 2023 - 9:35

Heeft de netwerkkaart ook invloed?

1 Reactie
djfox741
djfox7416 okt. 2023 - 9:56

In de meeste PC's zijn de netwerk-kaarten 1000Mbits en full-duplex ingesteld, je moet wel een hele oude PC hebben [bijvoorbeeld van de vorige eeuw ] die dat niet zal hebben ;-)

@qwerty@
@qwerty@6 okt. 2023 - 9:09

Foto geeft duidelijk aan dat die UTP niet goed is, slecht voorbeeld dus.

3 Reacties
djfox741
djfox7416 okt. 2023 - 9:46

Ja dat zag ik ook, geen trek-ontlasting.

John1313
John13136 okt. 2023 - 16:03

Als netwerkprofessional rijzen mij de haren te berge. Gigabit kun je zo sowieso vergeten en storingen verzekerd. De twist zo diep mogelijk in de RJ-45 in stand houden en isolatiemantel zo weinig mogelijk strippen.

rowicom
rowicom7 okt. 2023 - 8:53

En dan klagen dat ze de beloofde snelheid niet halen....