Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

WA-verzekering auto vergoedt meer dan je denkt

29-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2859 keer bekeken
  •  
auto stad 930 520
Heb je een auto, dan moet je minimaal een WA-verzekering afsluiten. Logisch, want hiermee krijgen anderen hun schade vergoed als jij een ongeval veroorzaakt. Maar deze verzekering doet meer. Wist je dat je vaak ook verzekerd bent voor hulp bij pech in binnen- en buitenland?

Pechhulp in je WA-verzekering – Hoe zit dat?

Is je auto na een ongeval niet meer te gebruiken of is geen van de inzittenden nog in staat om de auto te besturen? Dan vergoedt je WA-verzekering meestal het wegslepen van je auto. Je kiest zelf waar de auto naartoe gebracht wordt, bijvoorbeeld een garage of je huis. Ook vergoedt de verzekeraar de kosten van een taxi voor jou en je passagiers. Voorwaarde voor de hulpverlening is wel dat je alles regelt via de alarmcentrale van je verzekeraar. Het telefoonnummer staat meestal op je groene kaart. Omdat de voorwaarden voor hulpverlening verschillen per verzekeraar, loont het de moeite om even goed te kijken waar je precies recht op hebt.

Zelfs in het buitenland

Ook in het buitenland heb je bij pech profijt van je WA-verzekering. De verzekeraar vergoedt het vervoer van de auto naar de dichtstbijzijnde garage. Of als reparatie niet binnen enkele dagen mogelijk is, wordt de auto naar Nederland gebracht. Je bent hiervoor verzekerd in alle landen die vermeld staan op de groene kaart.
Daarnaast vergoeden sommige autoverzekeraars vervangend vervoer, zodat je de reis kunt voortzetten. De voorwaarden daarvoor verschillen we heel erg per verzekeraar. Dus ook hier is het verstandig goed de voorwaarden van je autoverzekering door te nemen.

Schade met andere voertuigen binnen het gezin

Veel gezinnen hebben twee auto’s. Als je met de ene auto schade toebrengt aan de andere, bijvoorbeeld als je even niet uitkijkt op je oprit, vergoedt je WA-verzekering dat vaak ook. Hierbij geldt dat de verzekeraar van de veroorzakende auto aanspreekpunt is. De dekking voor schade aan je andere auto vind je in de voorwaarden van je autoverzekering onder de naam ‘sistercar’. Meer hierover lees je in dit artikel op Geld.nl.

Waarop letten bij de keuze voor een WA-verzekering?

De dekking voor schade aan anderen verschilt bij een WA-verzekering nauwelijks per verzekeraar. Maar de dekking voor hulpverlening en schade aan een tweede gezinsauto, zijn dus wel zaken waar de verzekeringen verschillen. Andere zaken waar je op kunt letten bij de keuze voor de beste WA-verzekering:
-    Heeft de verzekering een opzegtermijn?
-    Is de verzekeraar telefonisch bereikbaar?
-    Hoe hoog is de premie?
Behalve de voorwaarden, is de premie een belangrijk onderdeel van je afweging. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering bedraagt soms wel 600 euro per jaar. Een groot verschil als je bedenkt dat dekkingen op het belangrijkste punt (de schade aan anderen) vrijwel gelijk zijn. Als je alle punten uit dit artikel dus even naloopt, ben je verzekerd van de beste WA-verzekering.
Column: Amanda Bulthuis  -  Dossier Verzekeren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!