Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Senioren minder welkom bij autoverzekeraars

29-08-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1307 keer bekeken
  •  
autopech 930x520
65-plussers maken een steeds groter deel uit van het totaal aantal automobilisten. Toch zijn senioren niet bij elke autoverzekeraar welkom of betalen ze fors meer premie. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de vergelijkingssite Geld.nl . Vreemd toch eigenlijk. Je wordt wel geacht langer te kunnen doorwerken, maar verzekeraars hebben er blijkbaar weinig vertrouwen in dat je nog dagelijks veilig naar het werk kunt rijden.
Opzet onderzoek
Om inzichtelijk te krijgen hoe de acceptatie voor een autoverzekering verandert naarmate je ouder wordt, hebben we voor dezelfde auto (een Toyota Yaris uit 2007) berekend hoeveel premie iemand met 8 schadevrije jaren betaalt voor een WA-verzekering als hij of zij 65, 70, 75 en 80 jaar oud is.
Meer premie betalen en keuze uit minder verzekeringen
De premieverschillen blijken groot. Een bestuurder van 70 jaar betaalt bij sommige verzekeraars ruim 25 procent meer dan iemand van 65 jaar.
Als we kijken naar de verschillen tussen een bestuurder van 70 jaar en van 75 jaar wordt het nog erger. Inshared maakt het absoluut het bontst. Hier betaal je als 75-jarige ruim 53 procent meer premie dan als 70-jarige. Daarnaast vallen er in de vergelijking 7 autoverzekeringen af. Daar kun je dus niet eens meer een autoverzekering afsluiten als je 75 jaar bent.
Bij een 80-jarige bestuurder zijn er nog maar 16 autoverzekeringen over van de 27 polissen waaruit je als 65-jarige kon kiezen. Intussen is de premie ten opzichte van een 65-jarige bij enkele verzekeraars meer dan verdubbeld. Kijk onderaan dit artikel voor de volledige lijst.
Waarom betalen senioren meer?
Dat je meer betaalt naarmate je ouder wordt, komt doordat verzekeraars je als een groter risico zien. Uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek blijkt dat het aantal verkeersdoden onder 50-plussers groter is ten opzichte van 30-ers en 40-ers. En dit neemt naarmate de leeftijd stijgt verder toe.
Overigens ben je niet alleen als oudere de klos. Ook jongere bestuurders (tot 25 jaar) betalen flink meer premie en zijn niet bij alle autoverzekeraars welkom.
Wat kun je doen om de kosten binnen te perken te houden?
Duurdere autoverzekering of niet... Er valt altijd nog wel te besparen. Met deze tips zorg je dat de autoverzekering toch enigszins betaalbaar blijft.
-        Doe een jaarlijkse polischeck. De premies kunnen elk jaar veranderen. Zeker naarmate je ouder wordt, zoals we hebben gezien. Maak daarom ieder jaar een nieuwe vergelijking om te zien of je nog het goedkoopst uit bent met je huidige verzekering.
-        Overweeg de auto op naam van je partner te zetten. Samenwonende partners mogen gewoon in elkaars auto rijden van de verzekeraars. Zet de auto dus op naam van de jongste partner of die met de meeste schadevrije jaren, afhankelijk van wat het goedkoopste is. Ook dat kan je veel geld besparen.
Bron: Geld.nl – Vergelijking D.D. 17-8-2017
Update d.d. 31-8-2017 Eerder stond in de tabel in dit bericht dat verzekerden vanaf 70 jaar geen verzekering meer kunnen afsluiten bij Univé. De verzekeraar heeft aangegeven dat dit onjuist is. Zij accepteren verzekerden van alle leeftijden.
Column: Amanda Bulthuis  -  Dossier Verzekeren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!