Kassa

Belangenbehartiger gaat burgers helpen bij conflict met Belastingdienst

theme-icon
Geld
  •  
05-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2500 keer bekeken
  •  
belastingdienst blauwe envelop 1127

Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, als deze in conflict raakt met de fiscus of de Dienst Toeslagen. 

Het ministerie van Financiën heeft hiervoor eerst een 'kwartiermaker' aangewezen. Die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien. 

De belangenbehartiger moet burgers en bedrijven helpen "die in de uitvoering vastlopen met hun dossiers". Ook kan er hulp geboden worden als een conflict met de Belastingdienst of de Dienst Toeslagen financiële gevolgen heeft. 

Komst belastingombudsman al langer bepleit

Het gaat om een concept dat lijkt op de Amerikaanse 'Taxpayer Advocate'. Kamerlid Pieter Omtzigt en de partij waarvan hij in het verleden lid was, het CDA, pleiten al langer voor een vorm van een belastingombudsman.

De persoon of club die straks de belangen van belastingbetalers behartigt, moet de relatie tussen overheid en burger bovendien helpen verbeteren. Een thema dat sinds het toeslagenschandaal hoog op de politieke agenda staat. "De rechtshulp moet zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen en behoeften van burgers en bedrijven", schrijft het ministerie van Financiën. 

"Onafhankelijk en aan kant van burger"

Staatssecretarissen Marnix van Rij (Belastingdienst) en Aukje de Vries (Toeslagen) willen dat de onafhankelijke partij, die "aan de kant van burgers en bedrijven staat", de bestaande dienstverlening van de uitvoeringsorganisaties aanvult.

De kwartiermaker, die kijkt hoe de belangenbehartiger moet werken en hoe bijvoorbeeld diens onafhankelijkheid wordt ingericht, wordt binnenkort aangewezen. ANP

Thema's:

theme-icon
Geld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

manolete
manolete9 jun. 2023 - 8:33

Ik zit al 2 jaar te wachten om een teruggaaf van 2017 tot 2020. En velen met mij. Ik heb brieven geschreven, met december een aangewende brief met jaren waar ik recht op heb. En de belastingdienst laat niets van zich horen.

aad piraat
aad piraat5 jun. 2023 - 15:52

Staatssecretarissen Marnix van Rij (Belastingdienst) en Aukje de Vries (Toeslagen) willen dat de onafhankelijke partij, die "aan de kant van burgers en bedrijven staat", Wat een incapabele clowns zeg, als een partij al bij voorbaat aan een kant staat is die bij uitstek niet onafhankelijk. En dit soort klungels moeten dan vertrouwen terug winnen dat is toch echt lachu jonge.