Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Banken vrezen klappen door nieuwe regels

30 mrt 2015
  •  
leestijd 1 minuut
banken_logos_2013_08.jpg
Nederlandse banken zien hun rapportcijfer voor stabiliteit meer dan halveren als nieuwe internationale voorstellen voor bankentoezicht worden ingevoerd. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), aldus het FD.
Enorme impact
Volgens deze belangenvereniging hebben twee, op het eerste oog technische ideeën van het Bazelse Comité, een wereldwijde club van bancaire toezichthouders, een enorme impact. Het gaat om voorstellen waarbij banken de risico’ s in hun boeken anders moeten beoordelen. De nadruk komt straks te liggen op de solvabiliteit van de klant in plaats van op historische cijfers over wanbetaling.
Dat komt in Nederland, waar zowel huishoudens als bedrijven relatief veel schuld hebben, buitengewoon hard aan.
Solvabiliteitsratio
Niet eerder was bekend hoe groot de gevolgen zijn. ABN Amro, ING en Rabobank hebben de voorstellen losgelaten op hun eigen balans en dan blijkt de belangrijkste solvabiliteitsratio (de graadmeter voor de degelijkheid van een bank) onder de nieuwe meetmethode 45 procent tot 60 procent lager te liggen.
Bron: ANP/FD

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's