Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Autoverzekering voor jongeren meer dan 1000 euro duurder dan voor ouderen

theme-icon
Geld
  •  
02-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4084 keer bekeken
  •  
Autoverzekering 1127

Dat jongeren over het algemeen meer premie betalen voor hun autoverzekering dan oudere mensen is allang bekend, maar komend jaar wordt die kloof alleen maar groter, meldt vergelijkingssite Independer. Zo was het prijsverschil tussen die twee leeftijdsgroepen voor een autoverzekering eerst nog 826 euro op jaarbasis, twee jaar later is dat verschil opgelopen tot 1.097 euro.

Prijskaartje is 22,5% groter

Deze groep jongere autobezitters zullen dus de premiestijgingen het hardst gaan voelen. Op dit moment betaalt een jongere gemiddeld 313 euro meer dan twee jaar geleden. Dat is een stijging van maar liefst 22,5%. Dat er een verschil is met de premie van een 65-plusser, is op zich niet gek. “Jongeren betalen namelijk altijd al relatief meer dan ouderen en meer ervaren automobilisten”, legt autoverzekering expert Menno Dijcks van Independer uit. “Maar deze verschillen zijn wel heel hard toegenomen. De groep 18- tot en met 24- jarigen betaalt nu op jaarbasis maar liefst 1.097 euro meer dan 65-plussers.”

Alle soorten verzekeringen stijging in prijs

Als het om autoverzekeringen gaat kennen we drie varianten: WA, WA+ en allrisk. De gemiddelde jaarpremie voor de verplichte WA-autoverzekering ligt bij jongeren in Nederland op 1.466 euro. Dat is een stijging van 23,4% ten opzichte van 2021. Dan is er de WA+-verzekering: de jaarpremie hiervoor ligt gemiddeld op 1.620 euro. En tot slot gaan jongeren voor de volledige allrisk verzekering gemiddeld 2.324 euro per jaar betalen. Ten opzichte van 2021 is de premie van all risk verzekeringen in absolute zin het hardst gestegen, namelijk met 383 euro.

Zijn auto's voor jongeren nog wel te betalen?

“Met dit soort bedragen ga je je als jongere afvragen of je je nog wel een auto met de bijbehorende verzekeringen kunt veroorloven. Toch zijn er ook grote verschillen te vinden tussen de verzekeraars en is het verstandig om goed te zoeken naar de beste en voordeligste verzekering voor jou. Ook zijn er verzekeraars waarbij je met een hoger eigen risico korting kunt krijgen op de premie. Maar: let dan wel goed op dat je dat extra bedrag opzij zet”, aldus Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer.

Verder kun je ook nog kritisch naar je dekking kijken. Een oudere auto hoeft bijvoorbeeld niet zo uitgebreid verzekerd te worden als een nieuwe auto. Tenslotte kun je kiezen je premie per jaar te betalen in plaats van per maand. Dit alles zorgt ervoor dat je in totaal een minder hoog bedrag aan premie betaalt.

Bron: Independer

Thema's:

theme-icon
Geld

Meer over:

autoverzekering, verzekeringpremie, autopremie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer17 okt. 2023 - 6:33

Het is verstandig om met een kleine goedkope auto te beginnen als jongere.

marleenvanh
marleenvanh3 okt. 2023 - 10:23

Ja dan zal toch uit de statistieken wel blijken dat (heel) jonge mensen (nog) grotere brokken makers zijn, dan (heel) oude mensen. Hetgeen ook wel een beetje voor de hand ligt gezien ervaring en 'durf' . DUS!

2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe3 okt. 2023 - 11:18

Dat blijkt juist niet uit statistieken. De jongste verkeersdeelnemers, tussen 18-24 jaar, vertegenwoordigen een behoorlijke risicogroep. Dat klopt Maar als je kijkt naar de oudere generatie vanaf bijvoorbeeld 75 jaar dan neemt dat risico vanaf die leeftijd fors toe. Vanaf 80 jaar is er sprake van een enorme piek. Bronnen: https://www.verkeersnet.nl/blogs/20988/zijn-hoogbejaarde-automobilisten-een-gevaar-op-de-weg/?gdpr=accept https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/welke-groep-is-gevaarlijker-de-jonge-of-de-hoogbejaarde-automobilist

Nicolay2
Nicolay25 okt. 2023 - 8:03

marleenvanh 3 okt. 2023 - 12:23 “Hetgeen ook wel een beetje voor de hand ligt gezien ervaring en 'durf' . DUS!” Ik noem het asociaal rijgedrag van veel jongeren !

wong
wong2 okt. 2023 - 14:07

Eindelijk gerechtigheid. Ouderen werden tot nu toe gezien als de brekebenen in het verkeer. Maar de jeugd kruipt achter het stuur met het idee dat ze op een bromfiets zitten en denken dan dat ze de beste chauffeur ter wereld zijn. In Frankrijk mogen jongeren pas helemaal los als ze een tijdje onder begeleiding hebben gereden.

1 Reactie
Mabelle
Mabelle2 okt. 2023 - 16:14

Hoezo eindelijk gerechtigheid? Jongeren betalen, net als ouderen altijd al meer premie, hij is nu alleen nog verder gestegen. Beiden groepen zijn namelijk de grootste brokkenmakers. Premies voor ouderen zullen ook wel verder stijgen, verwacht ik zomaar.

zeemannetje
zeemannetje2 okt. 2023 - 13:14

Zijn de enorme prijsstijgingen van auto's hierin gecompenseerd? De premies beginnen toch met de nieuwprijs van de auto?

Jan_Coenraats
Jan_Coenraats2 okt. 2023 - 12:19

Ook hier, een verkapte vorm van #graaiflatie?

Lavona
Lavona2 okt. 2023 - 11:59

Mijn kleindochter rijdt vanaf haat 18e delivery service voor een restaurant,krijgt zij korting wanneer zij haar eigen auto aanschaft.

Karin en Erik Rodenburg
Karin en Erik Rodenburg2 okt. 2023 - 10:35

Is in het onderzoek ook meegenomen dat er verzekeringen zijn die senioren op leeftijd weigeren? Ik denk dat men liever meer betaalt om wél te mogen rijden dan minder en slecht beperkt of niet te mogen rijden.

1 Reactie
Mabelle
Mabelle2 okt. 2023 - 16:16

Nee, dit keer ging het voor de verandering eens niet over ouderen. Dan maar niet overstappen, gewoon bij je huidige verzekeraar blijven.

Gert Moes
Gert Moes2 okt. 2023 - 9:56

slaat helemaal nergens op , en de ouders maar dokken

1 Reactie
@qwerty@
@qwerty@2 okt. 2023 - 13:12

Hoezo moeten de ouders maar dokken? Als jongere een auto koopt, dan weet die jongere ook de gevolgen. Als die jongere het dus niet kan betalen, dan moet die jongere geen auto kopen.