Kassa

Wat kun je doen als je online aankoop niet wordt geleverd? 7 tips

  •  
31-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
60147 keer bekeken
  •  
webshop webwinkel online shoppen 930 520
Wat kun je doen als je online aankoop maar niet wordt geleverd? Of je hebt je geld teruggevraagd, maar de online winkel geeft het aankoopbedrag niet terug? Onze deskundige, advocaat Els Doornhein van De Vos & Partners, weet raad. Volg de stappen in dit artikel om je aankoop of geld alsnog (terug) te krijgen. Als je deze tips in acht neemt maak je het webshops een stuk moeilijker om jou met lege handen achter te laten.

In onze uitzending van zaterdag 10 november besteden we aandacht aan dit soort problemen met webshops naar aanleiding van een regen aan klachten over Bikedumper handelend als www.onze-fiets.nl. Kijk hier alvast wat je rechten zijn!

Wat als er niet geleverd wordt en je spijt krijgt van je online aankoop?

1 - Als consument kun je gebruik maken van het herroepingsrecht. Hiermee kun je als je online winkelt binnen 14 dagen je koop ongedaan maken. Dit doe je schriftelijk door een brief of een mail te sturen ter attentie van het bedrijf waarbij je je beroept op je herroepingsrecht. Tevens vraag je duidelijk om je geld terug te ontvangen binnen de wettelijke termijn daarvoor van 14 dagen. Het bedrijf is verplicht om je terug te betalen.

De webshop levert niet binnen de gestelde termijn. Wat kan ik nu doen?

2 - Je moet de webshop eerst de kans geven om alsnog te presteren. Dus ze sommeren tot levering binnen een door jou gestelde redelijke termijn. Wederom dient dit schriftelijk te gebeuren, via een brief of e-mail. Hierbij vraag je de webwinkel om alsnog het gekochte product te leveren. Hierbij geef je duidelijk een deadline aan, bijvoorbeeld 14 dagen bij het kopen van fietsen, of vier weken bij het kopen van meubels. Levert de webshop daarna nog niet, dan heb je het recht om de koop te ontbinden wegens hun wanprestatie. Dat betekent dat je niet meer verplicht bent om het gekochte af te nemen en dat je recht hebt op je geld terug.

Ik heb nog steeds mijn aankoop niet ontvangen en de webshop geeft niet thuis. Waar heb ik recht op?

3 - Wanneer de online winkel niet reageert op de bij 1 en 2 genoemde verzoeken, dan heb je recht op het ontbinden van de koop. De webshop komt zijn afspraken niet na en daarom heb jij recht om je geld terug te krijgen. Stel wederom de verkoper schriftelijk, via brief of e-mail, op de hoogte dat je de koop ontbindt op basis van het niet nakomen van gemaakte afspraken. Vraag duidelijk je geld terug met een door jou gestelde redelijke termijn. Geef aan welke order het om gaat en op welke rekening je je geld terug wilt ontvangen.

Geeft de webshop helemaal niet thuis? Lijkt de eigenaar met de noorderzon vertrokken, inclusief jouw geld? Dan zijn er nog 3 stappen die je kan ondernemen.

4 - Start een procedure om je geld terug te krijgen, of leg beslag op de bankrekening van de verkoper. Aan dit soort juridische acties zijn wel kosten verbonden, dus of dit zinvol is zal afhangen van de hoogte van je vordering. Je kunt ook overwegen de hulp in te roepen van een Geschillencommissie . Bij alle juridische acties geldt wel dat je je van tevoren moet afvragen of iemand wel in staat is je terug te betalen.
5 - Ben je echt opgelicht? Dan is belangrijk dat je aangifte doet of melding maakt bij de politie van internetoplichting. Dit kan heel eenvoudig online . Geef hierbij duidelijk aan met welk bedrijf je te maken hebt. Soms handelen bedrijven onder een andere handelsnaam, of webshopnaam, dan hun Kamer van Koophandel-inschrijving. Vermeld bij je melding duidelijk het KvK-nummer als dit te vinden is op de site, de naam van de hoofdvestiging, de handelsnaam van de webshop en eventueel de eigenaar van de webshop, als je die kunt vinden. De politie kan dan alle aangiftes verzamelen en overwegen of de webshop strafrechtelijk vervolgt dient te worden.
6 - Meld een oneerlijke verkoper ook bij ConsuWijzer, een site van de overheid over je rechten als consument. Wederom duidelijk met alle gegevens die je kunt vinden. ConsuWijzer geeft je duidelijke adviezen waarmee je zelf aan de slag kunt. Ook registreert ConsuWijzer je klacht of vraag zodat deze terechtkomt bij ACM (Autoriteit Consument & Markt). Het ACM is de toezichthouder achter ConsuWijzer en kan optreden tegen bedrijven die zich niet aan de regels houden. Bijvoorbeeld door een boete op te leggen. Zij nemen hierbij zowel directe meldingen als aangiftes & meldingen bij de politie mee bij hun onderzoek.

Tot besluit: laat van je horen

7 - Online zijn er diverse opties om je ongenoegen te uiten. Ondernemers vrezen slechte reviews of online klachten. Maak gebruik van Twitter, Facebook reviewsites als Klacht.nl of Klachtenkompas.nl .

Meer weten? 55 tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van internetoplichting

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Susabh
Susabh31 mei 2023 - 16:55

Ik heb ook wat geld verloren aan een nepmakelaar online. Ik kreeg mijn geld terug via de transacties die ik deed van mijn bankrekening naar mijn Binance-account en vervolgens stuurde ik het geld naar de portemonnee die toebehoorde aan de oplichters. Ik heb mijn verloren geld teruggekregen met de hulp van het bedrijf Amendall.net Ik dacht al dat ik het geld kwijt was totdat Amendall Recovery Company me hielp mijn verloren geld terug te krijgen.

Susabh
Susabh14 mrt. 2023 - 12:00

Ben je wat geld kwijtgeraakt aan internetfraude!! of een online zwendel! Verzamel al uw bewijsmateriaal in één uniform formaat en stuur het naar Amendall .net (< The Recovery Group). Het bergingsbedrijf rekent geen kosten vooraf en voert gratis consulten uit. Ze hebben me vorig jaar ooit geholpen toen ik meer dan $ 47.000 verloor aan een online romantische zwendel via bitcoin, creditcardoverschrijving en bankoverschrijving.

Susabh
Susabh17 jan. 2023 - 11:07

Afhankelijk van hoe de zwendel plaatsvond, als er een onbekende betaling van uw rekening was of als u uw bankpas heeft gebruikt en er meer geld is afgeschreven dan u dacht, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw bank. Leg uit wat er met hen is gebeurd en vraag of u een terugbetaling kunt krijgen. U kunt contact opnemen met het bergingsbedrijf als u de transactie zelf heeft gedaan of als uw portemonnee is gehackt door een oplichter. Ze hebben me geholpen mijn geld terug te krijgen toen ik het slachtoffer werd van een investeringszwendel door de transacties die ik heb gedaan te traceren naar de oplichters. Ik heb het over de meest vertrouwde herstelgroep genaamd Regain-All .com. Kennis is macht.

vera234
vera23418 nov. 2022 - 10:38

Er is tegenwoordig een nieuwe vorm van zwendel, namelijk investeringszwendel via romantische dating. De oplichter maakt reclame voor investeringsproducten bij het slachtoffer nadat hij zijn/haar vertrouwen heeft gewonnen via online daten en zorgt ervoor dat het slachtoffer investeert in het zwendelplan dat is ontworpen door de oplichter. De oplichter laat het slachtoffer geloven dat ze samen in hun toekomst investeren. Deze zwendel vormt een bedreiging voor de samenleving als geheel en klachten kunnen worden verzonden naar Lallroyal .org. (The Recovery Company) die geweldig werk leveren bij het volgen van de betalingen die naar deze oplichters zijn verzonden en ze boeken veel vooruitgang met hun inspanningen en expertise.

vera234
vera23417 nov. 2022 - 12:39

Er is tegenwoordig een nieuwe vorm van zwendel, namelijk investeringszwendel via romantische dating. De oplichter maakt reclame voor investeringsproducten bij het slachtoffer nadat hij zijn/haar vertrouwen heeft gewonnen via online daten en zorgt ervoor dat het slachtoffer investeert in het zwendelplan dat is ontworpen door de oplichter. De oplichter laat het slachtoffer geloven dat ze samen in hun toekomst investeren. Deze zwendel vormt een bedreiging voor de samenleving als geheel en klachten kunnen worden verzonden naar Lallroyal .org. (The Recovery Company) die geweldig werk leveren bij het volgen van de betalingen die naar deze oplichters zijn verzonden en ze boeken veel vooruitgang met hun inspanningen en expertise.

Gregoryt
Gregoryt13 jan. 2022 - 16:46

vorige maand kreeg ik een investeringsmail van een investeringsmaatschappij in de VS, en ze vroegen me om 25.000 euro om met hen te investeren en ik krijg een aantal voordelen voor beleggen, ik gaf ze het geld om voor mij te investeren. Ik neem aan dat ik mijn uitkering krijg op 5 januari 2022. Toen ik probeerde geld terug te nemen, zeiden ze dat ik het niet kon, behalve dat ik nog eens 50.000 euro betaal voor conversiekosten, wat allemaal oplichterij bleek te zijn. Ik heb mijn geld terug kunnen krijgen via de website van Lallroyal.org. De naam van de oplichter is Steven Collins uit Amerika. Blijf bij hen uit de buurt wanneer ze voor u proberen te adverteren, zodat u met hen kunt investeren.

peterbrand
peterbrand20 jan. 2021 - 15:03

Hallo ik heb een probleem ik heb 12 jan een produckt bestelt bij alternate en die is geleverd door DHL. op 13 jan is DHL langs geweest zeggen ze via mai. ik was echter de 13e niet thuis. later die dag gekeken in de brievenbus voor een bonnetje maar er zat niks in. de dag er op gebeld naar DHL en toen wisten ze me tevertellen dat het was afgegeven aan de buren, welke wisten ze niet. ik ben bij alle buren langs geweest , geen pakketje. ik heb zowel DHL als internate gebeld en op de hoogte gesteld na het onderzoek van bijde word er nu gezegt dat het pakketje is afgegeven op mijn adres, DIT KAN NIET. ik ben nu in oorlog met bijde omdat ze me nu niet compenzeren met een nieuw artikel. ik word gewoon opgelicht en ik denk door DHL. ik heb tot heden geen bewijs gezien dat het geleverd is . maar ik kom niet verder. wat kan ik nog doen mvg peter

opelnsu
opelnsu3 nov. 2018 - 15:25

Ik zit nu met een zaak waarin niet geleverd is maar mijn geld nog niet terug is!

vrijmark
vrijmark2 nov. 2018 - 21:13

2 x gehad dit jaar 1 X volledig vergoed andere keer geld kwijt

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!