Zij is sinds begin 2022 de eerste Minister voor Armoedebeleid. Een vrouw die als missie heeft armoede in Nederland radicaal terug te dringen. En een vrouw die ooit zelf heeft ondervonden hoe het is om als alleenstaande moeder van een minimum rond te komen. Carola Schouten maakt in Kassa de balans op, ruim een half jaar na het ontstaan van #IKREDHETNIETMEER.
Net als de rest van het kabinet is Carola Schouten in augustus vorig jaar overvallen door de noodkreet uit de samenleving die Kassa oppikt en vormgeeft in #IKREDHETNIETMEER. En die in een paar weken tijd 40 miljoen keer wordt bekeken. Niet dat de problemen er zijn, dat weet ze maar al te goed. Maar wel de heftigheid waarmee de wanhoop dan tot uitbarsting komt. De trage reactie van het kabinet dat nog niet vooruit wil lopen op de plannen die ze op Prinsjesdag openbaar willen maken, helpt ook niet.
En de onmacht om de energiemaatschappijen in ons land te dwingen hun snel stijgende prijzen te beperken, ook niet. Formele argumenten terwijl het land schreeuwt om maatregelen, niemand die het begrijpt. Als na Prinsjesdag duidelijk is dat er steunmaatregelen aan zitten te komen, is er onvrede waarom die niet veel sneller kunnen worden ingevoerd. Een energieplafond en inkomenssteun, waarom kan dat niet al voor 1 januari?
Dat stuit op uitvoeringsproblemen zoals bij de al langer geplaagde Belastingdienst. Het kenmerkt een periode waarin de overheid wordt gezien als een onmachtige overheid. En te midden van die aanhoudende kritiek probeert de Minister voor Armoedebeleid haar hoofd koel te houden en haar plannen om armoede in Nederland radicaal terug te dringen door te zetten.
Haar anti-armoedeplan is in de zomer gepresenteerd en heeft ambitieuze doelstellingen:
In het plan staat al beschreven hoe veel Nederlanders gebukt gaan onder hoge energieprijzen en een snel toenemende inflatie. Er staat bovendien in hoe ingewikkelde overheidsregels soms elkaar tegenwerken, waardoor ze onbedoelde negatieve effecten hebben en ervoor zorgen dat mensen op of onder het bestaansminimum terecht komen.
Minder strenge en vooral eenvoudiger regels, wil de minister. Die beter op elkaar afgestemd zijn. Meer menselijke maat, niet uitgaan van papieren regels maar wat voor hulp mensen nodig hebben. Die wens van Carola Schouten klinkt ook al door in haar aankondiging in maart 2022, kort na haar aantreden, dat de Participatiewet grondig op de schop moet. Zodat mensen in de bijstand weer een beetje kunnen bijverdienen of boodschappen mogen aannemen zonder meteen gekort te worden op die uitkering.
De maatregelen die per 1 januari worden ingevoerd om de ergste nood nu te lenigen hebben het gewenste effect, de inflatie daalt. Maar dat komt ook door de dalende energieprijzen. Want in de supermarkt stijgen de prijzen nog steeds. En dat zien we ook terug in Kassa’s boodschappenmandje. Sommige producten als olijfolie en groenten als bloemkool en tomaten explosief. Het blijft moeilijk voor veel mensen met een minimum inkomen. En ook de groep daar net boven die minder profiteren van de verhoging van de toeslagen voor de minima en van het minimuminkomen.
Begin maart 2023 komt het Centraal Planbureau (CPB), de rekenmeesters van de overheid, met een verkenning voor de komende periode. De koopkracht stabiliseert dit jaar door de steunmaatregelen en de armoede ook. Dat is het goede nieuws. Maar het CPB waarschuwt ook. Als de tijdelijke steunmaatregelen – die alleen voor dit jaar waren bedoeld – niet worden verlengd, stijgt de armoede volgend jaar weer flink, met 5.8%, de hoogste stijging in jaren. De boodschap aan de minister voor Armoedebeleid en het hele kabinet is dan ook: verleng de steunmaatregelen voor de burgers die het niet redden, kom met een pakket aan gerichte steunmaatregelen. En voorkom dat volgend jaar een groot deel van de bevolking die noodkreet weer roept: Ik Red Het Niet Meer!
Voor financiële hulp, of het nu tips, advies of algemene informatie zijn, over bijvoorbeeld de energietoeslag wordt Geldfit aangeraden. Bij deze dienst kun je, al dan niet anoniem, terecht met alle vragen!
Thema's:
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Dat we in dit rijke land een armoede-minister hebben leidt tot een ambivalente houding. Enerzijds mogen we blij zijn dat er nu eens echt wat gedaan wordt aan armoede en anderzijds hoe is het mogelijk dat we zoveel armoede kennen in dit rijke land?! Niemand kiest ervoor in armoede te leven, tenzij je bij een kerkelijke orde bent aangesloten, maar dan nog is het eerder een sober leven wat je verkiest in plaats van echte armoede, ergens gebrek aan hebben, want bij die kerkelijke orde staat er wel eten op tafel... Bij de neo-liberalen moet je er niet mee aankomen zetten, hun redenatie is dat werk loont en je dus uit de armoede kunt blijven als je maar werkt. Diezelfde gedacht vernam ik ook bij de uiterzte conservatieve politieke beweging van "Jezusleeft.nl", in een van hun filmpjes spreekt Maurits-Jan Westhoven van "Wie niet werkt, zal ook niet eten", een Bijbeltekst uit 2 Thess. 3:10 om vervolgens het 'socialisme' te verfoeien... want andere mensen helpen kan alleen gedaan worden door gelovige mensen... Maar ik dwaal af... Ooit was het nieuwe zorgpremiesysteem bedoeld om de vrije (zorg)markt de gelegenheid te geven zorg goedkoper te maken, waardoor de premies naar beneden kunnen. Intussen wordt het jaarlijks verhoogd en het basispakket uitgehold, je bent haast verplicht een aanvullend pakket te nemen met de nodige kosten als je een laag inkomen hebt. Of je medicijnen zelf kopen omdat ze niet meer in het verzekeringspakket zitten. Dat geldt ook voor hulpmiddelen en zorg.
Ja, ga eerst eens even kijken naar de gepensioneerden! Ik heb ruim 50 jaar in de zorg gewerkt. Mijn pensioen en versleten lijf zijn om te huilen. Ik zie veel ontevreden jongeren om me heen, alleen maar op hun smartphone bezig en met veel luxe dingen die ik me niet kan veroorloven. Ik gun het ze van harte hoor, maar soms vind ik het tenenkrommend dat jongeren bijv. gratis maandverband e/d krijgen voor die paar dagen per maand en ouderen die dagelijks (!) een duur inco-verbandje moeten, daar hoor je niemand over. Voor jongeren is het heel gewoon dat ze nepnagels/wimpers/extensions, dure uitjes, streamingsdiensten, merkkleding, scooters, sportscholen e/d gewoon "hebben". Ik ben wel blij dat ik als oudje geleerd heb met zeer weinig te doen. Als het geld op was eind van de week, kreeg je een pannenkoek of wentelteefjes als maaltijd. Tweedehands kleding was heel gewoon. Een fiets? Een oudje van je tante met blokken op de pedalen. Schoenen? 2x per jaar. Kapper? Geen geld voor. Sport abonnement? Ga maar lekker buiten spelen, enz. Niks mis mee. Vakantie? Ja, naar tante Riet in Berkel. Wat een wereld van verschil.....en ik ben nog maar 69 jaar.
Ga eerst eens de pensioenen indexeren. Dit kabinet is actief in armoede promoten van de bevolking. In wezen pleegt dit kabinet suïcide . Geen eten geen leven,!
Ook Carolien haalde in haar verklaring net als de gehele verantwoordelijke politiek toch als voornaamste oorzaak het Oekraïne debacle weer dankbaar naar voren. Het gevoerde beleid van 15 jaar lang loonmatiging en nullijn in de inkomens houden zij ambtshalve natuurlijk graag buiten schot. Graag geef bij deze dan ook even aan dat zonder dit beleid iedereen gelijk aan de inflatie gedurende die periode jaarlijks 2% loonsverhoging had gekregen men nu 30% meer inkomen had en daarmee het hoofd ruim boven water kon houden. Deze logica ontgaat de kabinetten Rutte maar al te graag.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!