Kassa
theme-icon
#ikredhetnietmeer

Arme zzp’er krijgt in helft waterschappen geen belastingkwijtschelding

27-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1099 keer bekeken
  •  
1127water-nederland-molen

Zzp’ers moeten ondanks armoede gewoon belasting betalen in de helft van de waterschappen. Maar werknemers of uitkeringsgerechtigden met hetzelfde lage inkomen hoeven dit niet, blijkt uit cijfers van de Unie van Waterschappen. Een deel van de gemeenten sluit zelfs arme zzp’ers uit, meldt de NOS.

Kwijtschelding lokale belasting

Het gaat in dit geval om de kwijtschelding van lokale belastingen. Denk hierbij aan belasting voor het zuiveren van rioolwater. Inwoners die een inkomen hebben ter hoogte van de bijstand of minder hoeven dit soort belastingen niet te betalen.

Toch mogen gemeenten en waterschappen zelf de keuze maken om ondernemers uit te sluiten van de kwijtschelding. Ook als ondernemers maar 1000 euro per maand overhoudt. Hierdoor zijn ze jaarlijks alsnog honderden euro's kwijt zijn aan lokale belastingen.

Belangenverenigingen voor minima zijn ontstemd over de gang van zaken. Ze noemen de uitsluiting "vreemd" en "pijnlijk."

"Waterschap is niet van plan om het aan te passen"

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta is een van de waterschappen die zzp'ers met een laag inkomen uitsluiten. "Een verbreding naar zzp'ers sluit niet aan op ons beleid rond het verlenen van kwijtschelding", verklaart een woordvoerder bij de NOS.

Het waterschap is niet van plan om het aan te passen, al wordt benadrukt dat dat kan wijzigen na de waterschapverkiezingen van 15 maart, mocht daartoe worden besloten in het nieuwe coalitieakkoord.

Strenge vermogenstoets

Bij andere waterschappen komen zzp’ers waarschijnlijk ook geregeld in de problemen. In dit geval niet door uitsluiting, maar door een strenge vermogenstoets. Als er meer dan 1175 euro (in de strengste waterschappen en gemeenten) op de bankrekening staat, dan kan de zzp'er geen kwijtschelding krijgen. bron: NOS

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

rialome
rialome27 feb. 2023 - 17:35

Dat is met zo steenrijk land Nederland arm word steeds arme net zoiets als de voedselbank gewoon schandalig

rialome
rialome27 feb. 2023 - 17:33

En dan moet je gaan stemmen helemaal van de pot gerukt mensen met heel klein pensioentje moet dat als nog ook betalen heb je gewerkt waarbij dat pensioen voor rijk woord rijker en de arme arm geen vertrouwen in de wereld is zo ver te zoeken 🔍

marsgoddess
marsgoddess27 feb. 2023 - 13:02

Het is altijd weer duidelijk dat het de bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen arm worden, arm zijn en arm blijven. Geen enkele compassie voor de medeburger, alleen regeltjes tellen. BAH