Kassa

Abonnement opzeggen? Pas op! Sommige sites rekenen zeer hoge tarieven

29-08-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
12598 keer bekeken
  •  

Als je van plan bent om een abonnement van je sportschool, krant of tijdschrift op te zeggen, let dan goed op! Voor je het weet betaal je 29,95 euro voor een opzegservice waar je helemaal niet op zat te wachten. Dure grap, en dat terwijl opzeggen in principe vrijwel altijd gratis is. Waar moet je op letten?

Er zijn online verschillende dienstverleners actief die jou tegen een bepaald tarief aanbieden om je de administratieve rompslomp van het opzeggen van een abonnement uit handen te nemen. Deze websites hanteren verschillende tarieven. In deze reportage hebben we het over een tweetal bemiddelaars waar veel klachten over te vinden zijn.

Opzeggenbij.nl en Xpendy.com

In de reportage zie je Marianne. Toen zij haar abonnement bij Omroep Max wilde opzeggen, deed zij wat veel consumenten doen: ze zocht via Google op de termen "opzeggen bij Omroep Max". Het eerste zoekresultaat klikte ze aan. In de veronderstelling dat zij zich op de website van Omroep Max bevond, vulde zij het formulier op de website in.

Klaar, zou je denken. Toch niet. Een dag later kreeg Marianne tot haar verbazing een mailtje van website Opzeggenbij.nl met een incasso van 29,95 euro.

En Marianne is niet de enige. Xpendy.com en Opzeggenbij.nl bieden aan om je ongewenste abonnementen snel en gemakkelijk op te zeggen. Klinkt goed, maar wat veel mensen zoals Marianne niet beseffen is dat deze diensten geld kosten. Trustpilot en Klachtenkompas staan vol met reviews van mensen die zich misleid of zelfs opgelicht voelen door Xpendy en Opzeggenbij.

Koop op afstand

En bij die kosten gaat het mis, aldus IT-deskundige en jurist Chantal Bakermans. Op grond van het consumentenrecht bij koop op afstand (art. 6:230m e.v. BW), dient een verkoper voorafgaand aan de verkoop van een product of dienst op een duidelijke en begrijpelijke wijze informatie te verschaffen, onder andere over de kenmerken van de dienst en de totale prijs daarvan inclusief btw.

Volgens Bakermans zijn de kosten van zowel Opzeggenbij als Xpendy verstopt met kleine lettertjes op een veel te volle pagina. Volgens de jurist zou een kleine aanpassing al voldoende zijn: "Eigenlijk zou op de verzendknop moeten staan 'Opzegbrief versturen met betalingsverplichting'".

Het artikel gaat verder na onderstaande link.

Herroepingsrecht

Een ander pijnpunt is volgens Bakermans het herroepingsrecht. Als consument mag je de overeenkomst met een dienst binnen 14 dagen annuleren. Maar omdat deze websites de opzegbrieven zo snel mogelijk versturen, heb je bij deze bedrijven geen herroepingsrecht. En dat mag alléén als de consument daar expliciet mee akkoord gaat.

Bij Opzeggenbij kan je binnen twaalf uur nog annuleren. Wanneer je bij Xpendy de dienst wil annuleren, antwoorden zij dat dit niet meer kan, aangezien de aangetekende brief al verzonden is.

Wat Xpendy volgens Bakermans eigenlijk nog slechter doet, is dat Xpendy helemaal niet vermeldt dat je afstand doet van het herroepsingsrecht: "En op het moment dat je afstand doet van herroepingsrecht moet je daar expliciet mee instemmen."

En dus hoef je volgens haar voor deze dienst niet te betalen: "Je koop kan dus ontbonden worden".

Reviews

Toch krijgt Xpendy op Trustpilot nog een goede score van 3,6 sterren van de 5. Hoe kan dat?

In mails naar hun klanten blijkt dat ze iets vreemds doen. Ze geven aan de mening van hun klanten belangrijk te vinden en vragen om een review. Hierbij kan de klant klikken op de hoeveelheid sterren diegene wil achterlaten. Klik je op 4 of 5 sterren, dan ga je direct naar de website van Trustpilot om je review achter te laten.

Klik je echter op 1, 2 of 3 sterren? Dan word je doorverwezen naar de klantenservice om je klacht daar achter te laten. En dat mag niet volgens Bakermans: "Omdat consumentenreviews een steeds grotere rol spelen in het keuzeproces van consumenten is het belangrijk dat ze betrouwbaar zijn. De ACM vindt dat alle partijen die betrokken zijn bij het verzamelen, publiceren en beheren van online reviews zich moeten onthouden van werkwijzen die kunnen leiden tot een onevenwichtige weergave van reviews. En daar voldoen Xpendy en Opzeggenbij in dit geval niet aan."

Reacties van Xpendy.com en Opzeggenbij.nl

Xpendy en Opzeggenbij wilden allebei niet in de studio reageren, en ook toen wij bij hen langsgingen kregen we geen reactie. Xpendy laat schriftelijk weten dat zij in het verleden hebben geëxperimenteerd met de wijze waarop zij de prijs weergeven. Er blijven echter mensen zijn die hier overheen lezen. Klanten kunnen zich bij het bedrijf beroepen op hun herroepingsrecht.

De volledige reactie van Xpendy lees je hieronder (.pdf)

Opzeggenbij liet Kassa weten dat op hun website duidelijk alle informatie te vinden is over hun dienstverlening. De klant kan de dienst binnen twaalf uur annuleren. Na twaalf uur wordt de aangetekende brief verstuurd, om zo snel mogelijk de dienst te kunnen leveren.

De volledige reactie van Opzeggenbij lees je hieronder (.pdf)

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

hildairene
hildairene4 jan. 2023 - 13:09

Ik heb inmiddels een email ontvangen van opzeggenbij.nl dat ze mijn annulering hdbben ontvangen en dat ze mij niets in rekening zullen brengen Aangezien ze dus wel mijn IBAN nr hebben, heb ik de bank om advies gevraagd Die gaven het advies om heel regelmatig even te checken of ze zich aan hun woord houden De email is t bewijs voor een eventuele refund

hildairene
hildairene4 jan. 2023 - 0:16

Ik bener ook in gestonken bij opzeggen.nl Google heeft hier ook min of meer schuld aan door op d we zoekvraag " opzevgen Kobo Plus" , eerst een rijtje van die opzegdiensten te tonen Ik kwam er achter door het lezen van de bevestigings mail Ik heb onmiddellijk gereageerd via het kontaktformulier en ben nu heel benieuwd ofer dat bedrag toch van mijn rekening wordt afgeschreven Ik zou 12 uur de tijd hebben en daar ben ik ruimschoots binnen gebleven Ook heb ik Kobo Plus zelf via bol.com opgezegd, dus er valt niks meer op te zeggen Wordt vervolgd

RDM88
RDM8820 dec. 2022 - 9:15

Het is tijd dat deze oplichters gepakt worden. Ze hebben een omgeving gemaakt waarin het lijkt alsof je op de juiste site zit. Er staat niet duidelijk dat je betaald voor een service die zij niet eens leveren. Hun adres is nep evenals hun telefoonnummer dat zegt toch al genoeg? Ze beginnen meteen met dreigen wanneer je niet betaald, absurd gewoon. En degenen die hieronder reageren met dan moet je maar opletten die horen waarschijnlijk bij dit malefide bedrijf!

Paul.s.80
Paul.s.8028 sep. 2022 - 11:07

Op de website van opzeggenbij.nl vindt geen controle plaats. Je kan de gegevens van iemand anders invullen. Je moet niets bevestigen. Geen bevestigingsmail om je gegevens te verifiëren. Deze bedrijven zijn puur op geld uit en bereiken dit door misleiding. Ze sturen inderdaad dreigende mailtjes naar personen die niet van de dienst gebruik hebben gemaakt. Het wordt tijd dat dit bedrijf door een rechter wordt aangepakt

tenormin
tenormin4 sep. 2022 - 12:26

Sorry hoor, als men het nu nog niet weet, dan is het werkelijk verloren tijd om mensen te waarschuwen. Net zoals: Zorg- en huurtoeslag aanvragen. Gaat gewoon gratis via de Belastingdienst, maar ja, men leest over ADV heen. Zoals de meesten weten, sla de eerste "aanbieders" over, van abonnementen opzeggen, tot loodgieters, slotenmakers en noem de hele bubs maar op. Helaas, iemand leest het pas als ze zelf de dupe zijn geworden.

domboot
domboot4 sep. 2022 - 9:48

Ik ben behoorlijk geprikkeld als ik zie dat mensen standaard via een zoekmachine naar een site gaan, dit is gewoon vragen om ongelukken. Het is dus gewoon de gemakszucht van de mensen zelf. Zo moeilijk is het toch niet om rechtstreeks naar de site te gaan van het betreffende product. bijv. "omroepmax.nl" of "belastingdienst.nl" intypen moet je het toch, dus waarom niet direct in de adresbalk? Zo moeilijk is het toch niet.

1 Reactie
RDM88
RDM8820 dec. 2022 - 9:16

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

tijger1
tijger14 sep. 2022 - 8:24

Waarom zou je ook een site eerst doorlezen voordat je je gegevens invult? Je kunt altijd achteraf nog gaan zitten huilen dat je moet betalen, omdat iemand werk voor je verricht heeft.

1 Reactie
RDM88
RDM8820 dec. 2022 - 9:18

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Irvin
Irvin31 aug. 2022 - 7:45

Opzeggenbij begint ook al snel met veel dreigementen bij niet tijdig betalen en indien een klant de opdracht binnen 12 uur wil herroepen geven ze vervolgens niet thuis. Bovendien geven ze aan slechts een inspanningsverplichting te hebben en volgens mij versturen ze ook helemaal niets per aangetekende post.

Loes93
Loes9330 aug. 2022 - 8:44

ook ik heb dit meegemaakt. de arrogantie druip af van de antwoorden van opzeggenbij en xpendy. "wij zien geen problemen, het probleem ligt bij de consument" -> als je een betalende dienst aanbied maak dit dan duidelijk en gebruik een betaalpagina zoals elke andere correcte shop. nee: prijs verbergen en stiekem iban incasseren. zo doen zij het.

2 Reacties
Mabelle
Mabelle31 aug. 2022 - 8:05

Alleen consumenten die niet lezen trappen er in.

tijger1
tijger14 sep. 2022 - 14:26

Prijs verbergen? Dat staat er gewoon. Als ik verder ga dan ga ik akkoord met een eenmalige afschrijving van 29,95 voor het opzeggen van Amazon Prime .Amazon als voorbeeld.

JasonWinter
JasonWinter30 aug. 2022 - 7:06

Ik heb mijn detectievehoed opgezet: KvK Xpendy = 52334538 = ROI is King Group BV (hoezo wie is ROI?) ROI is King Group BV = Yonego Holding B.V. Bestuurder = [edit redactie - naam verwijderd]. Wat een constructie om zich te verschuilen? Mischien is het eens tijd dat Tim Hofman langs gaat bij [edit]!

 (Bewerkt door redactie)
Bas Meester37
Bas Meester3729 aug. 2022 - 19:16

Iitem over opzeggen. Bij het aanmelden bij de belastingdienst voor zorgtoeslag kom je ongemerkt ook op sites die jouw zorgtoeslag willen aanvragen. Pas toen ik wilde verzenden zag ik net op tijd dat ze €49,50 wilden afschrijven.

1 Reactie
tijger1
tijger14 sep. 2022 - 14:28

Daar kom je niet ongemerkt op. Daar bent u zelf naar toegegaan ipv naar de Belastingdienst.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!