Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Aantal vakantiegangers ligt in tweede kwartaal op historisch dieptepunt

15 sep 2020
  •  
leestijd 2 minuten
staycation vakantie boeken strand 1127

In het tweede kwartaal van 2020 was het aantal Nederlanders op vakantie in het buitenland historisch laag, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april en mei was er sprake van een daling van 98 procent ten opzichte van 2019. Ook vierde men minder vakantie in Nederland dan normaal door de 'intelligente lockdown'. Dit herstelde zich wel gedurende het tweede kwartaal.

In april bereikte het totaal aantal vakantievierende Nederlanders - zowel in binnen- als buitenland - het dieptepunt: er gingen toen minder dan 400.000 mensen op vakantie. Dat is 88 procent minder dan in april 2019, toen er 3 miljoen mensen op vakantie gingen. In mei waren er ongeveer 3,5 miljoen minder Nederlandse vakantiegangers, een daling van 77 procent ten opzichte van vorig jaar. In juni was het verschil met 2019 met 55 procent weer iets kleiner (2,8 miljoen minder vakantiegangers). Ook nam het aantal buitenlandse toeristen in Nederland af door corona.

Vakantieuitgaven ook flink gedaald

Verder geven Nederlanders normaal gesproken vier tot vijf keer zo veel geld uit aan buitenlandse vakanties dan aan binnenlandse vakanties. Ook in de uitgaven worden vooral de buitenlandse vakanties getroffen, met een daling van 96 procent in het tweede kwartaal. De uitgaven aan vakanties in eigen land daalden met 51 procent. In het tweede kwartaal weergeven de cijfers voor vakanties in eigen land een voorzichtig herstel zien. Het aantal mensen dat in Nederland op vakantie ging, ligt in juni 2020 nog 19 procent lager dan in juni 2019. Bij cijfers over de uitgaven aan vakanties in Nederland blijft herstel achter. In juni zijn deze uitgaven 30 procent lager dan vorig jaar. ANP

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!