Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

8 film-, serie- en boekentips over virussen!

18 mrt 2020
  •  
leestijd 4 minuten
boekentips 1127
Ben jij nu het vele binnen zitten al beu en zoek je afleiding? Kassa zet acht infectievrije films, series en boeken over pandemieën en virussen (zonder spoilers) op een rij, zodat jij je de komende tijd nooit hoeft te vervelen!

FILM- EN SERIETIPS

Films over virusuitbraken zijn de afgelopen tijd populair, meldt RTL Nieuws. En wij snappen wel waarom. Wereldwijd worden mensen verzocht zoveel mogelijk thuis te blijven. Het virus treft ook de Nederlandse samenleving. Doordat ook bioscoopzalen leeg blijven, beroepen we ons steeds meer op streamingdiensten. Hierdoor zijn er enkele partijen die een slaatje uit het coronavirus slaan, zoals Netflix en Ziggo. Zo biedt Ziggo extra films aan voor klanten en geeft Pathé abonnees een code voor een gratis film voor Pathé Thuis. Ook kunnen filmliefhebbers gratis terecht op de website van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) voor zo'n driehonderd documentaires. Maar dat betekent niet direct dat de inkomsten van dit soort bedrijven ook zullen gaan toenemen. Het grote gevaar schuilt in opzeggingen. Dit soort streamingdiensten zijn een luxeproduct. Als mensen hun inkomsten gaan missen, zal hierop het eerst worden ingeleverd. Maar wees gerust, voorlopig kun jij je nog vermaken met de onderstaande tips.

Virusfilm 1 | I Am Legend

Voor velen is deze film een oude bekende: I Am Legend. Deze Amerikaanse post-apocalyptische horror- en actiefilm is geïnspireerd op het boek met de gelijknamige titel van Richard Matheson. In de film uit 2007 speelt Will Smith de hoofdrol (Richard Neville). De film speelt zich af in New York anno 2012. De straten in de stad zijn leeg, op wilde dieren en verroeste autowrakken na. Richard Neville is de enige overlevende van een virus dat in 2009 bijna de gehele mensheid uitroeide.

Virusfilm 2 | Black Death

In Black Death zie je een wellicht een bekend gezicht: Sean Bean. Hij speelde Ned Stark in Game of Thrones (GoT). De film uit 2010 speelt zich af in de middeleeuwen, rond de tijd van de pest, ofwel ‘zwarte dood’. Ook leuk: niet alleen GoT-acteur Sean Bean, maar ook Carice van Houten is in deze film te bewonderen.

Virusfilm 3 | 93 Days

Deze Nigeriaanse fictiefilm uit 2016 is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, namelijk op de Ebola-uitbraak van 2014. De dramafilm het verhaal van de dokters die de verspreiding van Ebola in Nigeria probeerde tegen te gaan.

Virusfilm 4 | Pandemic: How to Prevent an Outbreak

Voor wie de bovenstaande films misschien iets te angstaanjagend zijn, kan zich vermaken én informeren met deze zesdelige docuserie. De serie, die sinds januari 2020 op Netflix staat, maakt duidelijk wat er allemaal bij komt kijken om een pandemie als het coronavirus te bestrijden. De docuserie toont je de helden die aan de frontlinie staan om virussen tegen te gaan.

BOEKENTIPS

De meeste boeken kun je online bestellen, want PostNL blijft gewoon z'n werk doen. Ook kun je via de (online) bieb de komende dagen flink aan het lezen slaan. Geen reden om er dus geen boek of e-reader bij te pakken!

Virusboek 1 | De beproeving

Deze post-apocalyptische horrorroman – in het Engels ‘The Stand’ (1978) – van Stephen King gaat over een zeer dodelijk virus dat in feite een biologisch wapen is. Het virus breekt uit doordat een besmette bewaker weet te ontsnappen. Dit virus kan alle mensen en dieren op aarde doden. Je kunt het boek lezen of de gelijknamige film van Mick Garris uit 1994 kijken.

Virusboek 2 | Ogen der Duisternis

In 1981 werd het boek ‘The Eyes of Darkness’ geschreven door Dean Koontz onder het pseudoniem Leigh Nichols. In Nederland kwam ‘Ogen der Duisternis’ pas in 1993 uit. In het boek schrijft Koontz over een dodelijk virus dat gemaakt is in een biomedisch lab nabij Wuhan, China. Dit klinkt wel heel toevallig, of niet? Het virus dat de auteur in de fantasie van lezers tot leven brengt kan alleen overleven in mensen, verspreid zich razendsnel en is ontzettend dodelijk.

Virusboek 3 | Londen, spookstad

Met het boek ‘The Ghost Map’ van Steven Johnson uit 2006 (Nederlandse versie uit 2008) leer je meer over hoe een cholera-epidemie de wetenschap, de steden en de moderne wereld veranderde. Het verhaal neemt je mee naar Londen in de zomer van 1854, wanneer cholera de stad in haar greep heeft. Zonder schoon water, riool en een goede infrastructuur is deze stad de ideale broedplaats voor allerlei vreselijke ziektes. Dan besluiten twee mannen, wanneer hun buren komen te overlijden, dat het tijd is voor actie!

Virusboek 4 | Virus

Onze laatste boekentip is een kinderboekentip (voor kinderen vanaf dertien jaar). Kris en Hopper raken in de fictieve triller uit 2017 betrokken bij een dodelijk ongeval en slaan op de vlucht. Uiteindelijk komen ze terecht in het bergdorpje Odrín. Dit dorpje is vanwege een dodelijk virus in quarantaine geplaatst. Wat gebeurt er met Kris en Hoopers?

Extra muziektips

Ben je al uitgekeken en gelezen en wil je liever je oren wat te luisteren geven? Dan hebben we nog extra muziektips voor je! De Nederlandse popgroep Doe Maar bracht in 1983 een heel toepasselijk album uit onder de naam 4us (dat je uitspreekt als Virus). Ook kun je luisteren naar de speciale Spotify-lijst die gemaakt is door de vijf Brabantse ondernemers die het initiatief ‘Brabant ge kunt ‘t’ hebben opgericht. Lees hier meer over initiatieven die vanwege het coronavirus in het leven zijn geroepen.
Bron: Bibliotheek.nl, Filmtotaal, Manners Magazine, RTL Nieuws

Meer over:

, , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!