Kassa

Nederland helpt elkaar tijdens coronacrisis; diverse initiatieven op een rij

27-03-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
882 keer bekeken
  •  
Hulp help great goed
De coronacrisis ontwricht Nederland. Zo sluiten scholen, horecagelegenheden en sportscholen hun deuren tot en met 6 april en wordt iedereen verzocht om binnen te blijven om de verspreiding van het virus te beperken. Juist in deze tijd moeten we er voor elkaar zijn. Er worden daarom diverse initiatieven opgestart om anderen te helpen. We zetten het voor je op een rijtje.

Websites

Er zijn diverse websites waarop hulp geboden wordt en waar je hulp kunt aanvragen. Via de website HeelNederlandDeelt kun je aangeven wat voor hulp je nodig hebt in welke regio. Heb je bijvoorbeeld spullen nodig of moet iemand je helpen met een klusje? Dan kun je op HeelNederlandDeelt terecht.
Ook via het platform Serve The City worden mensen bij elkaar gebracht. Je kunt je op de site aanmelden als vrijwilliger of een oproepje plaatsen voor hulp. Serve The City is actief in de volgende regio’s: Amsterdam, Diemen, Dordrecht, Haarlem, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.
Op Facebook worden door het hele land diverse groepen opgericht om hulp te bieden aan mensen die dat nodig hebben. Nijmegen, de Achterhoek, Zoetermeer, Eindhoven… Het is een kleine greep uit de vele opgerichte Facebookgroepen.
Vier studenten hebben de website www.gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl opgericht. Met de website willen ze ouders, verpleegkundigen, politiemensen en de brandweer helpen.
Het burgernetwerk Ready2Help, van het Rode Kruis, bestaat uit ruim 40.000 mensen die in actie komen om de meest kwetsbare mensen te informeren over hoe ze zich het beste kunnen beschermen tegen het coronavirus. Zo verspreiden ze flyers, bieden ze hulp aan met het doen van boodschappen en checken ze of senioren nog genoeg medicijnen hebben. Je kunt je hier aanmelden als vrijwilliger.

Ook heef het Rode Kruis heeft in het weekend van 21 en 22 maart duizenden beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen mogen ontvangen. Het gaat onder meer om ruim 125.000 maskers, 36.000 beschermingsbrillen en 500 liter desinfecterende vloeistof.
Vijf Brabantse ondernemers hebben 'Brabant ge kunt 't' opgericht. Via de website www.brabantgekuntt.nl kan onder meer een huispak of hoodie gratis besteld worden. Je krijgt er ook een verrassingspakket bij om thuis te werken. Verder worden er positieve filmpjes over het coronavirus gedeeld, krijg je tips voor het thuiswerken en is er een speciale Spotify afspeellijst aangemaakt voor als je thuis hard aan de bak bent.
Tientallen horecaleveranciers - die normaal gesproken leveren aan bijvoorbeeld NS-stations, Schiphol en scholen - hebben probleem. Zo heeft een leverancier, Ad van Olphen, directeur van Henri, momenteel 42.000 kilo aan soepen, sauzen, stamppotten, bami, visschotels en andere verse producten over. Een aantal leveranciers heeft daarom een website gemaakt: etenover.nl. Hierop kunnen leveranciers aangeven wat ze in voorraad hebben en kunnen consumenten eten bestellen. Zo komen leveranciers van hun voedselvoorraad af en komen consumenten aan hun boodschappen. Wat de leveranciers overhouden, gaat naar de voedselbank.

Wees geen krent en red jouw favoriete eettent

Ondernemers worden zwaar getroffen door de coronacrisis, omdat zij hun tent moeten sluiten. Er is daarom een website opgericht om een diner te doneren. Zo help je je favoriete restaurant door een zware financiële tijd heen. In plaats van dineren, kun je hier doneren.     

Sociale media

Om iedereen die tijdens de coronacrisis iets extra's voor een ander doet in het zonnetje te zetten, start de Stichting Ideële Reclame (SIRE) vrijdag de nieuwe campagne #DASLIEF. De stichting wil op die manier dat Nederlanders "zich een beetje gesteund en trots voelen in deze moeilijke tijd" en hoopt anderen met de campagne te inspireren.
Verder is op Twitter de hashtag #coronahulp bedacht om hulpbehoevende burgers te helpen, zoals eenzame ouderen of zieken die geen boodschappen kunnen doen. Het regent online oproepen; van oppassen tot aan boodschappen doen en van vervoer regelen tot aan tekeningen maken voor eenzame ouderen.
Maar er wordt ook om hulp gevraagd, zoals door Sanne die om verjaardagskaartjes vraagt voor haar zoon met een verstandelijke beperking. Haar zoon wordt 22 maart elf jaar, maar hij mag de deur niet uit omdat hij in een risicogroep valt. Hij kan daarom zijn verjaardag niet op school en bij familie vieren. En door een chronische ziekte mag Mirthe niet naar buiten, tenzij het echt niet anders kan. Zij vraagt om hulp voor haar hondjes.
Vincent Ulmer's  schoonfamilie in China en zijn ex-collega's in Japan hebben dezelfde situatie meegemaakt als waar Nederland nu in zit. Volgens Ulmer hebben ze vervelende en eenzame weken doorgebracht. Hij deelt daarom op LinkedIn de lessen die ze in China en Japan hebben geleerd. Die tips kun je hier lezen.

Briefje in de brievenbus

Je kunt natuurlijk ook een briefje in de brievenbus doen van je buren met de vraag of ze hulp nodig hebben, zoals Jasmina dat heeft gedaan. Zo krijgt ze ook een kaartje terug van Ria die ze tot dan toe nog niet kent. Zo zie je maar; als het op zware tijden aankomt, kun je op elkaar steunen.
Omdat het niet verstandig is om bij je oma of opa over de vloer te komen, kun je nu online een speciaal ‘coroma’-kaartje sturen. Zo bezorg je je oma geen corona, maar wel een kaartje! Je kunt hier een kaartje versturen.

Via Greetz kun je gratis een kaartje sturen naar een hulpverlener die je kent. Zo kun je hem of haar bedanken voor het harde werken! Je kunt hier een kaartje versturen.

Maak een filmscript

Scenarist Willem Bosch geeft les op de filmacademie. Omdat veel mensen nu thuiszitten, wil hij dat je je tijd goed besteedt en geeft daarom korte videolessen. Hij gaat vanaf vandaag elke ochtend een video plaatsen, zodat jij aan het eind een tof filmscript kunt schrijven.

Inzamelpunten

In het MartiniPlaza in Groningen is maandag een inzamelpunt geopend voor medische hulpmiddelen. Mensen en bedrijven uit Noord-Nederland die hulpmiddelen willen doneren om de ziekenhuizen en andere zorginstellingen in het noorden van het land te helpen, kunnen daar vanaf nu iedere middag terecht.

Tech tegen Corona:

Het ‘Tech tegen Corona’ Initiatief van Nederlandse tech bedrijven biedt kosteloos steun in strijd tegen het coronavirus. Ze helpen zodoende de overheid. Hierbij is het uitgangspunt dat overheden, hulpverleners, zorgverleners en ziekenhuizen kosteloos gebruik kunnen maken van de kennis, kunde en algoritmes van deze bedrijven, waarmee inmiddels een start is gemaakt.
Heb jij een leuk initiatief gestart of een idee? Laat het ons hieronder weten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Christa1997
Christa19975 apr. 2020 - 22:14

Ik zou graag een initiatief voor een leuke daad voor iedereen in Nederland willen opzetten. Mijn idee is: een ballon met helium, lachgas, vullen en een fietslampje er in doen. Dan laat heel Nederland deze ballonnen om 22 uur ‘s avonds op. Je kunt er een kaartje aan hangen of een hartje. Als je ballonnen bij iemand terecht komen, krijgen ze een mooie boodschap. Ik weet alleen niet hoe ik dit groots moet maken en of het haalbaar is i.v.m helium.. 

Danna
Danna29 mrt. 2020 - 21:37

Kan het even niet fysiek. Zeg het met muziek! Een liedje voor jou is dé manier om een muzikaal cadeau te geven. We hebben allemaal wel een vriend, vader, moeder, collega, opa of oma die we het liefst even zouden willen knuffelen. Wij nemen speciaal voor diegene een video op. Kies zelf een liedje en voeg een persoonlijke boodschap toe. Zo zorgen we samen voor een vrolijke noot in deze onzekere tijd!Wij maken, schrijven en luisteren het liefst de hele dag muziek. Muziek verbindt mensen, zowel op afstand als dichtbij. Omdat we fysiek contact even moeten beperken, gebruiken wij muziek om mensen in het zonnetje te zetten. www.eenliedjevoorjou.com

FransEldering
FransEldering28 mrt. 2020 - 13:22

https://www.eattogether.nl/ is een platform dan het virtueel samen eten via internet voor een grote groep gaat ontsluiten. De huidige sociale isolatie van de groep die niet gewend is via een scherm met elkaar te videobellen is groot. Ook is sociale isolatie mentaal niet echt heilzaam. Kortom, Let’s EAT! laat je samen eten op afstand. Door in 4 eenvoudige stappen mensen te helpen deze virtuele eetafspraak op te zetten en de technologie super eenvoudig en toegankelijk te maken. Tegelijkertijd gebruiken wij dit platform om de horeca te steunen door alle lokale restaurateurs die normaal geen maaltijden bezorgen of afhalen gratis op te nemen. Start een EAT! Het is voor iedereen gratis en beloof je dat je een leuke avond hebt :)

Alleszelf_nl
Alleszelf_nl19 mrt. 2020 - 8:32

Het platform Alleszelf geeft alle mogelijkheden voor #Coronahulp aan ouderen: tips om thuis voor te blijven! Zie https://www.alleszelf.nl/informatie-advies/coronahulp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!