Hitte in combinatie met een hoge luchtvochtigheid blijkt een stuk gevaarlijker dan voorheen werd aangenomen. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat mensen minder goed bestand zijn tegen vochtige hitte, schrijft het nieuwsagentschap IPS.
Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat gezonde jonge mensen bestand zijn tegen een zogeheten natteboltemperatuur van 35 graden (vergelijkbaar met 70 graden in droge omstandigheden). Boven die temperatuur krijgen mensen het moeilijk om hun lichaam voldoende af te koelen door het verdampen van zweet.
In werkelijkheid beginnen de problemen al bij een natteboltemperatuur van 31 graden, zo blijkt uit de laboratoriumonderzoeken. Bij die omstandigheden begint de hittestress en neemt het risico op aandoeningen toe.
Dat is zorgwekkend omdat die natteboltemperatuur nu al wordt benaderd en overschreden bij sommige hittegolven. Zo was er tijdens de hittegolf in mei en juni in Pakistan sprake van een maximale natteboltemperatuur van 33,6 graden.
Door de opwarming van de aarde zal de kans op vochtige hitte verder toenemen, met alle gevolgen voor de volksgezondheid van dien. Nu al leiden hittegolven tot oversterfte. Zo overleden er bij de hittegolf in 2020 vierhonderd mensen extra in Nederland. Door de hitte neemt onder meer de kans op een hartaanval toe.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.