Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorgwekkend: vochtige hitte blijkt stuk gevaarlijker dan werd aangenomen

  •  
03-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
106850 keer bekeken
  •  
hittegolfbejaarde

Hitte in combinatie met een hoge luchtvochtigheid blijkt een stuk gevaarlijker dan voorheen werd aangenomen. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat mensen minder goed bestand zijn tegen vochtige hitte, schrijft het nieuwsagentschap IPS.

Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat gezonde jonge mensen bestand zijn tegen een zogeheten natteboltemperatuur van 35 graden (vergelijkbaar met 70 graden in droge omstandigheden). Boven die temperatuur krijgen mensen het moeilijk om hun lichaam voldoende af te koelen door het verdampen van zweet.

In werkelijkheid beginnen de problemen al bij een natteboltemperatuur van 31 graden, zo blijkt uit de laboratoriumonderzoeken. Bij die omstandigheden begint de hittestress en neemt het risico op aandoeningen toe.

Dat is zorgwekkend omdat die natteboltemperatuur nu al wordt benaderd en overschreden bij sommige hittegolven. Zo was er tijdens de hittegolf in mei en juni in Pakistan sprake van een maximale natteboltemperatuur van 33,6 graden.

Door de opwarming van de aarde zal de kans op vochtige hitte verder toenemen, met alle gevolgen voor de volksgezondheid van dien. Nu al leiden hittegolven tot oversterfte. Zo overleden er bij de hittegolf in 2020 vierhonderd mensen extra in Nederland. Door de hitte neemt onder meer de kans op een hartaanval toe.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

yohoh64
yohoh6410 aug. 2022 - 17:05

Voor iedereen die dit alles maar onzin vind. Zelf ben ik zwaar longpatient en heb last van luchtvochtigheid boven de 50%. Sinds kort een ontvochtiger in huis. Dit helpt wel wat. Mijn longen houden gebruikte lucht vast en daarboven op ligt een laagje koolmonoxide. Extra zuurstof kan er niet bij in. Capaciteit is slechts 35-40% van een “normaal mens. Als er op die laag dan ook nog eens vocht gaat liggen, dan hou je niet veel over. Op zo’n moment is een bakje koffie al teveel. De saturatie zakt tot ongeveer 80%. Licht in het hoofd, duizelig en niet meer kunnen autorijden, het hoort er bij mij dagelijks bij. Het hoeft niet 30 graden te zijn voor een hoge luchtvochtigheid. Ach en 20 minuutjes sauna, tja daar kun je uitstappen wanneer je wilt en alles is weer gewoon. Nou ik wil graaag ruilen!

annevelinck
annevelinck4 aug. 2022 - 5:29

Dus dan mieten we sauna's gaan verbieden? 80 graden en 40% vochtigheid.En ik leef nog steeds! Dat na 20 minuten.

1 Reactie
TheBigLebowski
TheBigLebowski29 aug. 2022 - 20:54

20 minuten poeh hee, doe dat eens 5 dagen non stop of langer en geen keuze om tussentijds eruit te stappen. Appels en peren.

ClaudiaenHansW
ClaudiaenHansW3 aug. 2022 - 18:35

Hier in Limburg is het vergeleken met veel andere plekken in Nederland ook altijd heel erg snel drukkend/ vochtig / benauwd als het zomer is , wij zelf altijd gedacht ja dat hoort nu eenmaal bij Noord Limburg , maar dat dat zó ongezond blijkt te zijn is minder goed nieuws...helaas kun je er weinig aan veranderen ...het is hier ook deze zomer al vaak ruim in de 30 •C geweest en alleen toen net niet de 40 werd gehaald laatst, was het 1x niet zo vochtig en drukkend , dan hou je het idd veel beter vol buiten dan wanneer de luchtvochtigheid wel hoog is....maar we kunnen het weer niet zomaar ff aanpassen dus proberen goed af te koelen tussendoor en op elkaar te letten en ook juist op de kwetsbaren!! Meer kun je dan niet toch...

1 Reactie
Dragony
Dragony3 aug. 2022 - 21:46

Helemaal gelijk!

Pietmaarten
Pietmaarten3 aug. 2022 - 17:46

Nu woon ik niet in Nederland maar in het noorden van Brazilië de vochtig heid is nu 75% temperatuur 32 graden aangenaam niet echt heet.maar niemand die last heeft van deze vochtigheid de bomen en planten doen het goed want deze nemen water op uit deze 75% vochtigheid ja de grond is droog maar alleen de toplaag iedere dag pomp ik z,n 2000liter water in mijn tuin wat teveel is verdampt of zakt weer terug in de bodem.ja iedere dag schijnt de zon maar niemand die daar over klaagt. Regenen doet het op het moment niet zoveel maar dat heeft weer te maken met de seizoenen. En als het regent dan is dat savonds of smorgens vroeg omdat het dan kouder is en ja dan valt dat verdampte water weer terug.maar nog nooit heb ik gelezen of gehoord dat dit gevaarlijk is alleen bij bnn vara nu.

Wie o Wie
Wie o Wie3 aug. 2022 - 16:02

De Nederlandse zomer bestaat vooralsnog uit 2 landelijke dagen met meer dan 30 graden. Mijn nattebol had het rustig.

7 Reacties
Volrin
Volrin3 aug. 2022 - 20:06

Je kunt je zelf niet helpen en moet telkens nieuwe onzin de ether in helpen of niet dan? https://www.hetweeractueel.nl/weer/maastricht/historie/

EenMening3
EenMening33 aug. 2022 - 20:24

@Wie o Wie Op sommige warme dagen is de luchtvochtigheid erg hoog en is het bijgevolg drukkend en benauwd weer. Dit weertype is gevaarlijk voor oude en kwetsbare mensen. Ons klimaat is zodanig veranderd dat de temperaturen nu vergelijkbaar zijn met Zuid-Frankrijk 50 jaar geleden, het is nu veel heter en droger. We moeten ons leven daarop aanpassen. Huizen moeten beter geisoleerd worden en waar mogelijk voorzien worden van zonwering. Er moeten warmtepompen geinstaleerd worden die in de zomer kunnen koelen. Het watermanagement is nu vooral gericht op het afvoeren van water richting zee. Het is zaak om neerslag veel langer vast te houden, dat kan o.a. door op grote schaal te onttegelen en hermeanderen van beken. Het megaproject "Ruimte voor de Rivier" past ook in dit plaatje. Het is absoluut noodzakelijk om de grondwaterstand permanent te verhogen en in zeer droge gebieden waterbassins aan te leggen. Om de Rijn bevaarbaar te houden, kan de hoeveelheid water die nu via de IJssel naar het IJsselmeer stroomt, verminderd worden. Dat heeft wel consequenties voor het waterpeil van de IJssel en het IJsselmeer. Er wordt door experts wel gesuggereerd om de IJssel (een deel van het jaar) af te sluiten voor grote binnenvaartschepen: "Het is onvermijdelijk dat we anders naar de IJssel gaan kijken en de vraag stellen of er nog wel ruimte is voor grote beroepsvaart. Dat zegt rivierexpert Claus van den Brink uit Olst. Hij werkte lang voor de onderzoeksdienst van Rijkswaterstaat."

oproerkraaier
oproerkraaier4 aug. 2022 - 0:31

Wat een gelul! Je hebt niets meegekregen van alle branden zo ongeveer van de noordpool tot de zuidpool?

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 aug. 2022 - 9:54

In welk land woon je?

Wie o Wie
Wie o Wie4 aug. 2022 - 16:20

Landelijk (de bilt) heeft Nederland tot op heden 2 dagen gehad Met meer dan 30 Graden. Niet meer en nog geen enkele landelijke hittegolf. zoek het maar na.

TheBigLebowski
TheBigLebowski29 aug. 2022 - 20:57

leugen, de bilt had dit jaar 9 tropische dagen.

TheBigLebowski
TheBigLebowski29 aug. 2022 - 20:58

redactie wie o wie post leugens. Aantal tropische dagen 9x de bilt en niet 2. Dit soort onzin moet verwijderd worden.

HenryHansen
HenryHansen3 aug. 2022 - 14:26

Ja zorgwekkend, maar dus met name in landen waar de relatieve luchtvochtigheid hoog is - ook gedurende de nacht, gedurende langere perioden en waar niet of matig geventileerd kan worden. En laat dat nu in NL niet het geval zijn, dus ja er zal oversterfte zijn gedurende hittegolven (zoals al jaren het geval is), maar een directe vertaling naar NL heeft weinig zin, wij zetten 's avonds de ramen open en voor overdag kopen we lekker een airco.

5 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert3 aug. 2022 - 15:42

Weer zo een gezellig commentaartje van Henry Hansen - laat toch de ook armen en de ouden van dagen voor overdag lekker een airco kopen! Het is van hieruit niet ver meer naar Marie-Antoinette.

oproerkraaier
oproerkraaier4 aug. 2022 - 0:32

Kopen we lekker een airco? Wat voor wereld leef jij in? Volkomen verdwaalt.

JoostV2
JoostV24 aug. 2022 - 6:39

nu je het zegt, koek is ook veel lekkerder dan altijd weer dat eeuwige brood.

Jopie666
Jopie6664 aug. 2022 - 10:29

Je airco kan je niet betalen meer. Zoveel kost stroom nu. Veel plezier met 400 euro per maand betalen dan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 aug. 2022 - 10:37

Verder is airco energieverslindend en dus vervuilend en zit er een zwaar giftige stof in.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman3 aug. 2022 - 13:48

O wee de oversterfte, wat nou oversterfte, de bevolking neemt toe, een afname is toe te juichen. Weet je, uiteindelijk sterf je toch. Deal ermee.

2 Reacties
Volrin
Volrin3 aug. 2022 - 20:07

Dus we hoeven jou geen medische zorg meer te geven? Dan scheelt dat weer.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 aug. 2022 - 9:57

Deal ermee. je zal zien dat als dat gebeurt, Doomsdayman met zijn omgekeerde vlag op een brug gaat staan.

Ejoth
Ejoth3 aug. 2022 - 12:51

Zo was er tijdens de hittegolf in mei en juni in Pakistan sprake van een maximale natteboltemperatuur van 33,6 graden. Echt ? Een nattebol temp van 32 graden komt overeen met 55 graden droge bol. Gelukkig zal het hier nooit zo warm worden.

7 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas3 aug. 2022 - 14:17

"Gelukkig zal het hier nooit zo warm worden." Hou nu toch op. Je klinkt nu net als al die deskundigen die verkondigen dat het hier bijna nooit 35 graden of warmer gaat worden. Niemand weet hoe het er over 10 jaar uit ziet hier. Al die deskundigen niet, en jij ook niet.

LaBou
LaBou 3 aug. 2022 - 14:41

En dat kun je natuurlijk onweerlegbaar aantonen.

oproerkraaier
oproerkraaier4 aug. 2022 - 0:33

wat een gezwets.

Ejoth
Ejoth4 aug. 2022 - 7:54

Pindaklaas: Ik zeg, gelukkig wordt het hier nooit 55 graden. LaBou: Ik kan dat niet onweerlegbaar aantonen, maar aangezien de statistiek laat zien dat het nauwelijks 40 graden wordt is dat voor de komende jaren geen slechte aanname. Net zoals U niet kunt aantonen dat het wel 55 graden wordt. Oproerkraaier: Met U eens het artikelmis gezwets.

LaBou
LaBou 4 aug. 2022 - 17:28

Ik denk dat wij eerder gelijk krijgen met de gedachte dat het ook hier op kan gaan lopen tot 55 graden dan jij met het idee dat zoiets niet gaat gebeuren. Een niet geheel onbekend gezegde luidt: "zeg nooit nooit".

Wie o Wie
Wie o Wie4 aug. 2022 - 19:14

Labou, net zoals De Raleigh fietsen niet in de uk gemaakt worden worden en de dames Die door de Spaanse autoriteiten in een reclame zijn gebruik Geen Dieselgeuren roken (terwijl ze in London wonen). Heb je hier overigens linkjes van, want er is Over jouw stellingen niets te vinden.

TheBigLebowski
TheBigLebowski29 aug. 2022 - 20:59

Dat zeiden ze ook over 40 graden. Die is er ook gekomen. Dus ouwehoer niet.