Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatcrisis: 400 doden meer door hittegolf

  •  
21-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
hittegolf

© cc-foto: Ella_87

Tijdens de hittegolf van afgelopen week was er in Nederland voor het eerst sinds het hoogtepunt van de corona-epidemie weer sprake van oversterfte. Volgens het CBS overleden er tussen 10 en 16 augustus naar schatting 3.100 mensen. Dat zijn er 400 meer dan in voorgaande weken. Vijftien mensen overleden aan Covid-19.
Hittegolven leiden tot extra sterfte. Zo neemt onder meer de kans op een hartaanval toe. Ook tijdens de tropische weken in 2019 overleden er meer Nederlanders dan normaal. “In juli 2006, toen een van de langste (zestien dagen) en meest intense hittegolven plaatsvond in zeker honderd jaar, stierven naar schatting duizend mensen meer dan in een gemiddelde julimaand”, schrijft het CBS. Door de klimaatcrisis komen hittegolven nu veel vaker voor dan voorheen.
Onderzoekers van het National Bureau of Economic Research becijferden eerder deze maand dat de opwarming van de aarde de komende eeuw wereldwijd zal leiden tot fors meer doden. Bij ongewijzigd beleid zal de extra sterfte door hittegolven eind deze eeuw groter zijn dan door infectieziektes. De onderzoekers verwachten dat de grootste klappen zullen vallen in landen als Ghana, Bangladesh, Pakistan en Sudan.
cc-foto: Ella_87
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

GoudenBergen
GoudenBergen21 aug. 2020 - 21:09

@Hannah Klimaat is inderdaad niet hetzelfde als weer maar er zijn wel beduidend meer hittegolven dan in de twintigste eeuw. Er waren toen wel periodes met relatief veel hittegolven zoals in de jaren '40, de ergste hittegolf was die van 1976. Het viel me op dat ondanks de droogte van de laatste 3 jaar het bos er redelijk goed bijstaat (weinig dode bomen) en ook de hei heeft zich sinds 2018 weer hersteld en staat nu in bloei. De natuur lijkt zich aan de veranderende omstandigheden aan te passen. Klimaatverandering pakt voor Nederland lang niet zo slecht uit als elders. We moeten dan wel overstappen op een andere vorm van watermanagement. In plaats van het water zo snel mogelijk af te voeren, moeten we het in de bodem en in reservoirs opslaan.

1 Reactie
Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal22 aug. 2020 - 9:04

Ik zie dan ook liever artikelen en argumentaties die op de lange termijn ingaan, en niet van die alarmistische incidenten-artikelen over een hittegolf in augustus. Ik vind dat zo zwak ! Klimaatsceptici zouden met evenveel recht een downplay-artikel hebben kunnen plaatsen op Telegraaf.nl over de ONGELOFELIJK koele junimaand in 2020. "IJSTIJD dreigt ! MAATREGELEN NU !!!" Het slaat allemaal nergens op, dat opportunisme over één warme danwel koude maand. Het doet ook afbreuk aan de geloofwaardigheid van degenen zie er zich van bedienen. Het zal wel scoren bij de gelovigen, maar als er nou één probleem typisch een langetermijnzaak is, dan is het de klimaatverandering wel. Focussen op kortetermijn-incidenten is dan gewoon dom als je mensen wilt overtuigen. Het is verleidelijk om voorbeelden uit het leven gegrepen te gebruiken in je argumentatie, dat snap ik best, maar het is echt een boemerang voor je geloofwaardigheid.

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal21 aug. 2020 - 15:44

Dat is hoogstens een weercrisis. Klimaat speelt zich niet in één maand af. Was er soms ineens geen klimaatcrisis meer toen juni en juli relatief koel waren ? Wat een opportunisme in het klimaatkamp. Een teken van zwakte.

4 Reacties
schylger
schylger21 aug. 2020 - 19:13

Het hele punt is dat de temperatuur incidenteel naar boven schiet maar wereldwijd consistent aan het stijgen is. https://xkcd.com/1732/. Zowel dat als in grote lijnen hoe dat gebeurt was eigenlijk al bekend in de jaren 70. Hoezo moeten we nogsteeds doen alsof elk jaar een nieuwe hoeveelheid hitterecords breken normaal is?

Karingin
Karingin21 aug. 2020 - 19:27

O mevrouwtje Vreugdendal weet het beter dan de wetenschappers? Misschien moet je je mond houden als je geen kaas gegeten hebt van de materie. Kijkend naar de lange termijn is er duidelijk sprake van opwarming, wat niet betekent dat het nooit meer afkoelt.

Loebkesman
Loebkesman21 aug. 2020 - 20:24

Karingin Iedere groep heeft z’n wetenschappers. Jij vindt dat jouw wetenschappers gelijk hebben en anderen vinden weer dat andere wetenschappers gelijk hebben. Jouw ouders waren wellicht in de jaren zestig/zeventig door wetenschappers overtuigd dat we rond deze tijd in een ijstijd zouden zitten. Het is nu 2020 en ik merk op dat alle wetenschappelijke modellen en voorspellingen van jouw Doom-doctors geen vriendjes zijn van de realiteit.

GoudenBergen
GoudenBergen21 aug. 2020 - 21:19

@Karingin "O mevrouwtje Vreugdendal " Het komt niet erg sterk over om iemand op deze manier neer te zetten. Het is opvallend dat zich progressief noemende mensen zich vaak zo zuur, humorloos en negatief presenteren.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden21 aug. 2020 - 15:20

Aangezien alleen de mensen bij wie middels een test corona werd vastgesteld worden meegeteld, is het -gezien de oversterfte- al lang duidelijk dat het werkelijke sterftecijfer een stuk hoger ligt. Maar nu dus niet meer, aangezien die verdomde klimaatverandering nu roet in het eten gooit. Gouden tijden voor de ontkenners, want die hebben nu de keuze. Niet dat het allemaal veel uitmaakt, want al die mensen waren toch wel dood gegaan. De één een maandje eerder en de ander een jaar of wat, maar een kniesoor die daarop het let. Het enige lullige is dat daardoor natuurlijk wel de gemiddelde levensverwachting wat daalt, zodat we er in dat opzicht minder goed vanaf komen in de statistieken.

Verver
Verver21 aug. 2020 - 14:58

Om nou het woord 'slachtoffers' te gebruiken is weer de hele andere kant van 'dor hout' Een 'klimaatzetje' over de rand :-)

4 Reacties
schylger
schylger21 aug. 2020 - 19:14

Is slachtoffer nu ook beladen? Onvrijwillige participanten wegkijkexperiment dan misschien beter?

Loebkesman
Loebkesman21 aug. 2020 - 20:25

Het lijkt wel of we helemaal nergens meer aan dood mogen gaan.

GoudenBergen
GoudenBergen21 aug. 2020 - 21:25

Wil je mensen tegen extreme hitte beschermen, dan moeten we onze huizen (nog) beter isoleren. Installatie van een warmtepomp maakt het mogelijk om 's zomers te koelen. Tijdens hittegolven kunnen mobiele airco's ingezet worden.

Zandb
Zandb22 aug. 2020 - 5:48

Verver Zo iemand in de in de kou laten staan mag dan ook "een klimaatzetje over de rand" heten?

Leontrotsky
Leontrotsky21 aug. 2020 - 12:50

Urgenda heeft nu de munitie om de staat aan te gaan klagen als we niet zo snel mogelijk met de volledige klimaattransitie beginnen en in 2050 0% co2 uitstoot hebben. Want er zijn al weer 400 slachtoffers van klimaatsverandering gevallen die aantoonbaar door het klimaat zijn overleden en dit kan Nederland niet accepteren.

Dandarez
Dandarez21 aug. 2020 - 12:36

Op de betere plekken van het land is de hittegolf nog steeds aan de gang, helaas.

Daniel Moynihan
Daniel Moynihan21 aug. 2020 - 9:02

Voor het eerst sinds lange tijd weer oversterfte door warmte wat dus inhoudt dat er een periode van ondersterfte was na de voorafgaande oversterfte bij de de Coronagolf. Oude of om andere redenen mensen met een zeer zwakke gezondheid sterven altijd aan iets en dat was dit keer dus vaker aan Corona in het begin en de warmte aan het eind meer met een mindere periode van sterfte ertussenin. Die pieken afstrepen tegen het dal geeft pas een beeld van een eventueel afwijkend surplus. Zeker is dat mettertijd er geen over- of ondersterfte zal zijn over een langere periode.

1 Reactie
ton14024
ton1402421 aug. 2020 - 12:58

Wat een onzin dat laatste. Een hittegolf, net als een pandemie, geeft oversterfte. Maar als jij liever naar een periode van 1000 jaar kijkt, om het niet te zien, dan mag je dat hoor.

Grozny
Grozny21 aug. 2020 - 9:00

Dit is wat je mortality displacement noemt ook bekend als het harvesting effect. Deze 400 mensen sterven een paar maanden eerder dan dat wat ze normaal zouden sterven. Je krijgt hierdoor op je mortality curve even een oversterfte, waarna een ondersterfte volgt. Praktisch al deze mensen behoren ook tot de hoogste risicogroep van corona. Zonder corona zou dit nummer waarschijnlijk een stuk hoger hebben gelezen, omdat de groep nu al een stuk is uitgedund door corona.

3 Reacties
ton14024
ton1402421 aug. 2020 - 12:42

Die 400 zouden sowieso een keertje gaan, maar zeker niet allemaal een paar maanden later.

Grozny
Grozny21 aug. 2020 - 12:56

@Ton Natuurlijk heb ik het over epidemiologie en niet over het individu.

schylger
schylger21 aug. 2020 - 19:15

Dat is wel makkelijk relativeren dan. Bij elke moord of ramp ook maar zeggen "ach, uiteindelijk waren ze toch wel dood gegaan"

Phantom3
Phantom321 aug. 2020 - 8:18

Corona is er niks bij.