Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zonder wappies op zoek naar de verborgen bijwerkingen van het vaccin

  •  
03-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
38937 keer bekeken
  •  
coronavaccin

De coronavaccins hebben miljoenen levens gered. Er zijn inmiddels miljarden prikken gezet, en voor de overgrote meerderheid van de gevaccineerden zijn de inentingen een zegen: de kans op een ernstig ziekteverloop of overlijden door corona wordt er een stuk kleiner door.

Maar er zijn ook mensen die slecht reageren op de prik, zo blijkt uit onderzoek van de instanties die de bijwerkingen inventariseren. Zo kunnen de vaccinaties in zeer zeldzame gevallen leiden tot myocarditis, een ontsteking van de hartspier, met name bij jonge mannen. (De kans op myocarditis is overigens nog altijd een stuk groter na een besmetting met corona.) Ook bestaat er een uiterst kleine kans op overlijden na vaccinatie.

Er lijkt nog een zeldzame bijwerking te zijn, schrijft wetenschapsjournalist Jop de Vrieze in De Groene Amsterdammer. Een enkeling meldt na de vaccinatie klachten die sterk lijken op long covid. “De verhalen die ik hoorde van meer dan tien patiënten en de tientallen andere verhalen die ik las, zijn veelal vergelijkbaar. Binnen enkele dagen na hun – soms eerste, soms navolgende – prik kregen mensen klachten als zware hoofdpijn en ongecontroleerde trillingen, gevolgd door zenuwpijn, extreme vermoeidheid, moeite met concentreren, hartklachten en allerlei ontstekingen. Sommigen kregen eerst het stempel angststoornis, bijna allemaal belandden ze in een langdurig traject met veel onbegrip en scepsis bij de artsen.

Die scepsis is er ook bij de media, constateert De Vrieze. Veel wetenschapsjournalisten willen hun handen niet branden aan het verhaal. “Terwijl alternatieve websites vol staan met slecht onderbouwde claims over vaccinatieschade, zijn reguliere media juist zo terughoudend dat ze deze verhalen niet of nauwelijks oppikken.” Als gevolg daarvan zoeken sommige patiënten hun toevlucht tot complotmedia en politici die grossieren in samenzweringstheorieën.

Volgens wetenschappers die De Vrieze heeft gesproken, is onderzoek naar de long covid-achtige klachten na vaccinatie nodig. Er zijn verschillende hypotheses over wat er gebeurt. Zo bestaat het vermoeden dat het spike-eiwit, zowel na een coronabesmetting als na vaccinatie, allerlei processen in het lichaam kan ontregelen.

Een andere verklaring is dat virussen die latent aanwezig zijn in het lichaam, na een besmetting of vaccinatie opnieuw van zich laten horen. “Vermoedelijk grijpen die hun kans doordat dit virus en dit vaccin nogal wat van het immuunsysteem vergen”, schrijft De Vrieze.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.