Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zomergasten met Arjen Lubach: ouwe jongens krentenbrood

  •  
08-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
184 keer bekeken
  •  
In de tweede aflevering van Zomergasten was dit jaar Arjen Lubach te gast. Daar waar presentator Thomas Erdbrink zijn gast bij de vorige aflevering, Abou Jahjah, nog probeerde het vuur aan de schenen te leggen, was deze uitzending opvallend mild. Lubach werd op het schild gehesen door de presentator – hij had het onder meer over ‘jouw fantastische programma’ – en gedurende de hele uitzending kwam hij niet van dat schild af. Opvallend vooral omdat Lubach nagenoeg nergens in de beantwoording van de vragen echt diep ging.
De vraag “je moeder stierf toen je 12 was. Hoe was dat?” lachte hij, begrijpelijk, weg met een ‘supertof’. Een fragment van de Amerikaanse komiek Bob Saget, waarin hij vertelt over een familie waar incest aan de orde van de dag is, moest duiding geven aan ‘aristocrats humor’, een grap die alle taboes doorbreekt, maar doordat Lubach eigenlijk zelf ook niet zo goed wist waarom hij het fragment liet zien, was het meer een teken van wansmaak.
De uitzending trok 415.000 kijkers. Vorige week stemden nog 484.000 mensen af om het interview met Abou Jahjah te bekijken.
In de Volkskrant schrijft tv-recensent Julien Althuisius over de uitzending:
"De presentator/cabaretier toonde zich gisteravond vaak bescheiden, soms wel iets te. Alsof hij zijn eigen mening er niet zo toe vond doen. Of zich misschien niet helemaal bloot durfde te geven […] Uitgesproken was Lubach over het geloof, waarbij hij een fragment van een discussie tussen Deepak Chopra en een neurowetenschapper liet zien. […] Het lag in het verlengde van de analytische, cerebrale manier waarop Lubach de onderwerpen benaderde. Vanuit het verstand, en als er echt gevoel bij kwam kijken gaf hij maar moeilijk of niet thuis."
Een ander fragment dat Lubach liet zien is dat van wetenschapper Hans Rosling die journalisten de oren wast vanwege de manier van verslaggeving van het vluchtelingendebat. Een video die eerder ook op Joop.nl stond.
In het Parool vergelijkt Han Lips de uitzending met een onderhoudend kroeggesprek (‘wat voor auto heb je?’) tussen twee baardige jongens:
"Jongenstv, werd het ook genoemd op Twitter, en inderdaad: de enige vrouw in drie uur zondag met Lubach was twee keer Natalie Portman, waarvan één keer naakt."
De komende weken kijken we nog uit naar oud-politica Hedy d’Ancona, de Belgische schrijfster Griet op de Beeck en hoogleraar interne geneeskunde, Andrea Maier. Premier Mark Rutte schuift als laatste aan op 4 september.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.