Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Zomergasten: de enige controversiele gast is Mark Rutte

  •  
03-08-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
ruttelol
Het is pijnlijk dat iemand met deze gevaarlijke ideeen en verschrikkelijke staat van dienst Zomergasten kan gebruiken om zijn verkiezingscampagne te lanceren
Afgelopen zondag was de eerste uitzending van Zomergasten. De critici van de Belgisch-Libanese activist Dyab Abou Jahjah zullen er niet blij mee zijn geweest. Maar de rechtse ideeën en de staat van dienst van Mark Rutte, de laatste Zomergast van dit seizoen, zijn pas een probleem. Een heel groot probleem.
Joodje Pesten De afgelopen weken werd er via tal van kanalen een hetze gevoerd tegen zomergast Dyab Abou Jahjah. TV-maker Frits Barend schreef: ‘ik voel de eerste Zomergast als ouderwets Joodje Pesten. Het zou tien jaar geleden ondenkbaar zijn, een militante extremist die Zomergast is.’ In het NRC schreef cineast Fels: ‘Onder het mom van antizionisme bedient hij zich telkens weer van antisemitische uitspraken.’
Uiteindelijk bleek dit allemaal nogal mee te vallen. Mensen die afgelopen zondag achter de televisie zaten, zagen een helder betoog van een principiele activist. De Volkskrant schreef veelzeggend genoeg in een eerste bespreking : ‘hij had verdacht veel weg van een milde en heldere denker’.
Natuurlijk was dit niet voldoende om Abou Jahjah’s critici te overtuigen. Twee dagen na de uitzending liet de Volkskrant zes mensen aan het woord : vijf overtuigde zionisten, en een iemand die het niet gezien had. Robert Vuisje stelde: ‘Mensen die iets te verbergen hebben, trekken wel vaker een mistgordijn op.’ Als er geen antisemitische uitingen op te tekenen zijn dan is het dus een stiekeme antisemiet.
Helder Abou Jahjah zelf was heel helder over het koloniale project Israel en over het verschil tussen antisemitisme en antizionisme. ‘Niet iedereen die Joods is is zionist en ook veel niet-joden zijn zionist.’ Een ideologie die betekent dat een jood uit Frankrijk door Netanyahu wordt verwelkomd in Israel, maar een verdreven Palestijn niet.
Het is niet verwonderlijk dat Abou Jahjah op veel weerstand stuit. Gevestigde media en politici spelen in Nederland een centrale rol in het normaliseren van moslimhaat en Israelische apartheid. Wanneer iemand hier tegenin gaat, worden alle krachten gemobiliseerd om dit geluid de mond te snoeren. Of het nu gaat om de publicatie van een boek bij een gerenomeerde uitgeveri j of een avond op de publieke televisie.
Rutte’s extremisme Gelukkig werkte dit averechts. De VPRO hield haar rug recht en mede dankzij de controverse keken er bijna een half miljoen mensen naar de uitzending. Als er rond Abou Jahjah bewust een gevoel wordt gecreerd van ‘waar rook is, is vuur’, waar is dan de ophef over de laatste Zomergast van dit seizoen, pyromaan Mark Rutte? Iemand die er niet alleen erg extreme opvattingen op na houdt, maar dit koppelt met een grote macht om deze in de praktijk te brengen.
Zo werden er onder Rutte’s leiding 260.000 sociale huurwoningen verkocht , gesloopt of tegen veel hogere tarieven verhuurd. De verhuurdersheffing maakte wonen voor sociale huurders steeds duurder. Om hier vervolgens de aandacht vanaf te leiden voerde de VVD een campagne om vluchtelingen de schuld te geven. Statushouders krijgen geen prioriteit meer – alsof het probleem uberhaupt bij hen lag!
Waar gewone mensen onder Rutte inleveren, worden de rijken alleen maar rijker. Het aantal miljonairs is sinds 2012 met vijf procent gestegen. De 1% bezit nu 28,8% van het totale vermogen. Terwijl Nederland het op vijf na rijkste land ter wereld is , groeien meer dan 400.000 kinderen op met wat het CBS ‘risico op armoede’ noemt. Door de invoer van het schuldenstelsel wordt studeren ook steeds duurder.
Om de aandacht van dit alles af te leiden wijst Rutte naar uitkeringsgerechtigden , anti-zwarte piet-activisten en vluchtelingen. Vluchtelingen laat hij liever verdrinken dan hen een veilige route te bieden, terwijl hij wel vrolijk deelneemt aan het bombarderen van hun thuislanden. 2016 ligt op koers het dodelijkste jaar te worden aan de grenzen van Fort Europa. Hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer stelde dat de Europese deal met Turkije mensen aanmoedigt te blijven wonen in oorlogsgebied zoals Aleppo en dat de EU hiermee het risico neemt ‘medeplichtig te worden aan genocide’.
Uitdaging voor Erdbrink Het is pijnlijk dat iemand met deze gevaarlijke ideeen en verschrikkelijke staat van dienst Zomergasten kan gebruiken om zijn verkiezingscampagne te lanceren. Te meer omdat Rutte zelf, als hij de kans krijgt, het publieke bestel met de paar kritische programma’s die het rijk is, de nek wil omdraaien. Het is nog maar de vraag of presentator Thomas Erdbrink hier tegen op gewassen is.
In het gesprek met Abou Jahjah stelde Erdbrink zich niet alleen irritant op – telkens het laatste woord willen hebben, ‘politiek’ zeggen te willen vermijden – keer op keer liet hij zien zich beter in de schoenen van de onderdrukker te kunnen verplaatsen dan die van de onderdrukte. Erdbrink was vooral bezorgd over de positie van de Israelische legercommendant, Franse kolonisten in Algerije en racistische agenten. Een slecht voorteken voor een interview met iemand die de status quo vertegenwoordigt zoals Rutte. Weblog Grutjes noemde Erdbrink treffend ‘ onze man op Planeet White Privilege
Het zal interessant worden om te zien of Erdbrink zich even vijandig opstelt tegenover een van de meest cynische gezichten van de gevestigde orde als hij deed tegen iemand die deze orde aanklaagt. Bijkomend voordeel: hij kan zich in dat geval gewoon op uitspraken, daden en feiten baseren en hoeft geen toevlucht te zoeken in uit het verband getrokken citaten, aannames of dubieuze websites.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (112)

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*5 aug. 2016 - 20:24

Ik hoop nog altijd dat Ahmed Aboutaleb de volgende PvdA partijleider zal worden en na 15 maart 2017, hopelijk onze nieuwe MP. Als hij PvdA lijsttrekker zal worden, misschien zal de PvdA toch de grootste partij worden, op 15 maart 2017, in plaats van de VVD, zeer waarschijnlijk opnieuw met Mark Rutte als VVD lijsttrekker (ondanks de mooie peilingen, gelooft bijna niemand, behalve diehard PVV fanboys en fangirls, dat de PVV de grootste partij zal worden, op 15 maart 2017, neem ik aan). Welterusten.

Russia Today
Russia Today5 aug. 2016 - 16:48

tja....voor het contrast... Maar Rutte krijgt al zo vaak aandacht. Jammer dat de VPRO daarvoor heeft gekozen .Had een andere leugenaar uitgenodigd van zijn partij. Keuze genoeg

2 Reacties
Russia Today
Russia Today5 aug. 2016 - 16:51

@Nik Ros Ik denk ook dat Rutte vooraf als eis heeft gesteld alle vragen vooraf te mogen inzien.

nesje2
nesje23 sep. 2016 - 18:43

Nou ben eigenlijk wel benieuwd de mens achter de politieke Marc Rutte. Alle lof voor de VPRO

korheiden
korheiden5 aug. 2016 - 7:20

Alle lof voor de VPRO : men laat zowel links als rechts aan het woord. Om de Nederlandse premier controversieel te noemen lijkt me complete onzin. Je kunt het niet eens zijn met de VVD, dat mag in een democratie. Maar, zoals zeer vele reageerders hier ook opmerken : de VVD zit niet alleen in de regering. Er is in ons land nu eenmaal geen linkse meerderheid, hoezeer dit forum dat ook betreurt.

Marco van Bergen
Marco van Bergen5 aug. 2016 - 3:11

Thomas Erdbrink vs Dyab Abou Jahjah 0 - 1 Wat een beschamende vertoning de columnisten van de VK, Elsevier ... vooraf en na afloop met Elma Drayer als voorlopig dieptepunt met haar neerbuigende mening vooraf. Ben benieuwd naar Erdbrink vs Rutte.

1 Reactie
Pater
Pater5 aug. 2016 - 7:58

@M v Bergen het echte dieptepunt vond ik Esther Voet, die presteerde het om Erdbrink, immers woonachtig in een sjiietisch land, vooraf verdacht te maken. Ik vond het trouwens meer een eervol gelijkspel.

brambo2
brambo24 aug. 2016 - 15:17

Heb van mijn vakantieadres echt geprobeerd te kijken, maar uiteindelijk alleen het filmpje over die crisiswijk in St. Louis helemaal uitgezien. Interessant, zoiets hadden wij vroeger ook, toen noemden we het Bijlmer. Maar sinds Belgie en met name de Brusselaars gidsland voor Nederland zijn geworden , met mensen als Lanoye, Vandermeersch en al die anderen die weten hoe het in Nederland moet om uiteindelijk een soort van Belgie hier te krijgen , worden we vergast op allerlei belangwekkende externe ontwikkelingen ver buiten onze landsgrenzen. Ik zie echt uit naar Rutte. Die houdt het boompje bij het huisje. Zal aangeven dat er in Nederland een overschot is aan sociale huurwoningen, dat Amsterdam 60% sociale huur heeft en dat geen stad ter wereld dat heeft. Dat er geen land is dat per hoofd van de bevolking zoveel aan zorg uitgeeft. Dat er websites zijn waar zorgspecialisten door hun patienten kunnne worden geranked. Dat in Nederland de burger steeds meer mogelijkheden heeft om eigen beslissingen te nemen en dat vadertje staat zijn inwonres steeds meer ruimte geeft hun leven in te richten zoals zij dat willen.

Edwin038
Edwin0384 aug. 2016 - 14:57

Ik hoop eigenlijk gewoon de mens achter Mark Rutte te zien. Hij is niet van de partij waarop ik stem, maar ben toch benieuwd wat er achter deze verstokte vrijgezel schuilgaat waar alles als een ware teflon don vanaf glijdt. De kans dat het politiek gekleurd gaat zijn, die acht ik aanwezig, maar ook hierbij het devies. Eerst maar eens afwachten en daarna pas beoordelen.

1 Reactie
Russia Today
Russia Today5 aug. 2016 - 16:50

Waarom wil je dat weten....interesseert toch geen hond, anders dan de roddelblaadjes.

EdjePedje
EdjePedje4 aug. 2016 - 12:02

"Als er geen antisemitische uitingen op te tekenen zijn dan is het dus een stiekeme antisemiet." Dat dit soort uitspraken iedere discussie onmogelijk maken lijkt mij helder. Geldt dit dan ook voor de breed gedragen mening hier dat iedere blanke Nederlander een racist is, omdat het deugende gilde dit heeft bepaald?

2 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra4 aug. 2016 - 23:19

' ...de breed gedragen mening hier dat iedere blanke Nederlander een racist is, omdat het deugende gilde dit heeft bepaald?' Oh ja? Noem eens iemand uit dit 'deugende gilde' die deze 'breed gedragen mening' is toegedaan? Met bronvermelding en quote graag.

RU486
RU4865 aug. 2016 - 10:35

@Molly, Dat gaat hem niet lukken. Het is voor dat soort mensen het enige wat ze kunnen. Een stelling deponeren en vervolgens van de aardbodem verdwijnen

Nick Ros
Nick Ros4 aug. 2016 - 10:03

De eerste vragen aan Mark Rutte zouden gaan over o.a. de ziektekosten. Zie lijst CZV en andere informatie die bekend is. Geen kletsstof via de MP, maar praktijk-sommetjes maken. -*- Hoe kan het dat het ene ziekenhuis € 185,00 rekent en een ander ziekenhuis € 850,00 voor dezelfde zorg. Verklaar dat eens Mark. -*- Geachte MP verklaar eens dat verschil, zonder lachebekje te spelen. -*- Waarom is er geen één menukaart met dezelfde prijs voor alle ziekenhuizen. -*- Mark, als bewezen is bij de ziekenhuizen de marktwerking mislukt. Zie lijst CZV. -*- Hoe zit dat wij de andere zorginstellingen ? Hoe zit het met de thuiszorg ? Mark ? kun jij ook in een kwartier jou hele huis stofvrij maken ? Praktijkvragen stellen. Dit is ook al een puinhoop dankzij de marktwerking. -*- Is de marktwerking in de zorg mislukt ? Hoe gaan wij dit nu definitief oplossen ? De kiezers hebben recht op een oplossing en NIET op weer een kletsverhaal Mark. -*- Met een deskundig beleid moeten de ziektekosten fors omlaag kunnen. Hoe gaan wij dat regelen Mark ? -*- Hoe deskundig en capabel zijn die overbetaalde bestuurders in de zorg ? Zit daar geen ontzettend groot probleem ? Mark ? of lees je geen dagbladen ? -*- inzake deze onderwerpen ging Mark bij mij op de pijnbank, zonder enige vorm van ontsnapping. Ik weet niet in hoeverre Erdbrink een rekenwonder is, die het aandurft te komen met pittige vragen en/of hij vrijblijvend deze vragen mag stellen van de VVD ?

10 Reacties
Uitgekleed
Uitgekleed4 aug. 2016 - 12:37

Er zijn blijkbaar zeer weinig bekende Nederlanders die de moed hebben hun eigenbelang in de waagschaal te stellen met openlijke kritiek op wat algemeen gangbaar geacht wordt.

Marky2
Marky24 aug. 2016 - 17:06

Waarom kost een komkommer bij AH meer dan op de markt? Moet dat verboden worden of zo? Ziekenhuizen hebben specialismen, en daar horen prijsverschillen bij. Dat CZ dat nu inzichtelijk maakt is een hele goede zaak, dat hoort namelijk bij goede marktwerking! En dus kan je vergelijken en een bewuste keuze maken, in plaats van dat de overheid dat voor je bepaalt. En oh ja: onder dit kabinet is voor het eerst in de geschiedenis de trend van almaar stijgende zorgkosten gekeerd. Dus dat waar je om vraagt: je wordt op je wenken bediend. Door Mark Rutte en zijn kabinet wel te verstaan!

Nick Ros
Nick Ros4 aug. 2016 - 18:54

Wie heeft Rutte de middelen gegeven om een zeldzaam politicus te worden. Te beginnen bij de coördinator Internationale Socialisten. De laatste VVD’er waarop ik heb gestemd was → Wim Kok. Dat werd dan tevens het einde van mijn socialistische roots (vader en opa’s) en met mij velen. In 2012 hebben wij nog een wanhoopsdaad gedaan als laatste poging. Massaal zijn wij met die socialistische Pvda-bus het ravijn in gereden ondanks 38 zetels. ► Rutte’s extremisme ? ►Dan hebben wij gewoon voor een extremistische regering gekozen. Nu staat de PvdA op 10 zetels en blijft de SOCIALISTISCHE partij plakken op ca. 16 zetels, ondanks ► 1.400.000 werkzoekenden en 400.000 kinderen in armoede. Als coördinator Internationale Socialisten, zou ik mij niet druk maken met die prietpraak over Mark Rutte. Wat je hier vertelt is gewoon slap Facebook-gelul. Je hebt gewoon gefaald met dat coördinerend clubje Socialisten van jou, dat al bijna 4 jaar de troefkaarten aan Mark Rutte geeft. Als coördinator Internationale Socialisten, zou ik mijn energie inzetten voor meer Kamerzetels door weer de Socialisten te activeren tot acties en een nieuw stemgedrag. Mooie plannen maken is prima, maar wel met een financiering opgave.

Nick Ros
Nick Ros4 aug. 2016 - 19:38

Zomergasten: de enige controversiele gast is Mark Rutte. Ook dat is een onderdeel van het programma zomergasten. 'Hoe is het mogelijk dat de Sociaal Democraten, wat ooit de socialisten waren, zich zo hebben laten inpakken door de liberalen.

Nick Ros
Nick Ros4 aug. 2016 - 19:42

Zomergasten eigenlijk zou jij ook in dat programma moeten zitten om de nodige vragen te beantwoorden voor de kiezers van 2017.

Nick Ros
Nick Ros4 aug. 2016 - 19:43

Ik bedoel Ewout. Voor dat programma. Zomergasten

Nick Ros
Nick Ros5 aug. 2016 - 5:59

Marky, wat een slecht voorbeeld die komkommer bij AH. Die kost echt niet 3x de prijs bij de Jumbo of bij de Plus. CZV heeft het over 4.500 behandelingen met grote prijsverschillen. Dat er ook bijzondere behandelingen zijn die niet binnen het lijstje kunnen vallen, weet zelfs mijn kleinzoon van 2 jaar. Dat de zorgkosten zijn gedaald, is mede te danken aan het gegeven dat veel zieken de zorg niet meer kan betalen en dus de dokters en specialisten maar overslaan. Ook dankzij die daling waar jij en Rutte zo trots op zijn, heeft er voor gezorgd dat bejaarden uren rond moeten lopen met een natte pamper vol pies of poep. De thuiszorg die zo is uitgeknepen dat zij failliet gaan en een flutzorg is geworden. ► Wat kunnen wij toch trots zijn op die mislukte marktwerking van Rutte.

Nick Ros
Nick Ros5 aug. 2016 - 6:56

Marky, dit kabinet en deze MP falen volledig op het punt van de zorgplicht. Elke Nederlander heeft recht op de zorg die hij nodig heeft, maar dat is voor velen al niet meer betaalbaar.

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus5 aug. 2016 - 11:05

@ Nick Ros Ik ben bang dat je nog verder terug zou moeten - wat versta je onder marktwerking? Wat versta je precies onder "kwaliteit"? Hoe kiest hij zelf zijn ziektekostenverzekering uit (= echt zelf offertes opvragen en kleine lettertjes doorploegen?), heeft hij zelf wel eens een ziekenhuis moeten bezoeken (= gun het niemand), heeft daarbij de vraag meegespeelt of ziekenhuis A goedkoper dan wel beter was dan ziekenhuis B... etc... "Hoe deskundig en capabel zijn die overbetaalde bestuurders in de zorg ? " Die zijn zeer deskundig en zeer capabel... het hangt er alleen erg vanaf wat je van ze vraagt. Ze zijn er in de eerste plaats om ervoor te zorgen dat de organisatie overleefd / meer macht vergaard. Ze zijn dus als een dolle aan het fuseren... resultaat: langzaam mega ziekenhuisen, waarbij het zeer ontwrichtend zou werken als die ooit op de fles gaan (= too big too fail). De gronden waarop de zorgauthoriteit zo'n fusie goedkeurd??? Zeer beperkt... zeer moeilijk om fusies af te wijzen. Verder mag dat deskundige beleid een tandje minder: ken iemand die bij een IT bedrijf werkte dat zich specialiseerde om voor ziekenhuisen te factureren. Zijn over de hele wereld actief, en het is een activiteit waarvan je denkt - ieder ziekenhuis heeft dat nodig. Gaat overal ter wereld goed, maar ze zijn vertrokken uit Nederland. Reden - complexiteit die DenHaag bedacht heeft, en vooral ook het tempo waarin er weer wat bedacht wordt. Gewoon management besliste - weg hier. En dat gebeurde dan ook.

Nick Ros
Nick Ros5 aug. 2016 - 13:37

Gluteus Maximus. Goede vragen voor zomergasten.

J.Vermeer
J.Vermeer4 aug. 2016 - 9:33

Ach, we hebben de leegheid van pechtold en marijnissen ook al mogen aanschouwen in zomergasten en die zijn/ waren ook nog eens politiek weinig relevant. Prima dat Rutte komt. Het is toch hopelijk niet zo dat Ewout alleen geestverwanten aan het woord wil? Ik vraag me wel af waar hij onderstaand waanidee vandaan heeft?,De NPO, volkskrant, trouw, nrc zijn toch niet bepaald anti moslim of pro israel? Dat je ook nog elsevier, telegraaf, tpo en geenstijl hebt...Gelukkig maar, de tijd van de pravda is voorbij. "Het is niet verwonderlijk dat Abou Jahjah op veel weerstand stuit. Gevestigde media en politici spelen in Nederland een centrale rol in het normaliseren van moslimhaat en Israelische apartheid. Wanneer iemand hier tegenin gaat, worden alle krachten gemobiliseerd om dit geluid de mond te snoeren,

Ron Halkes
Ron Halkes4 aug. 2016 - 8:53

In de redactie van Zomergasten zitten nu redacteuren die o.a. Barend en van Dorp hebben gedaan......................

omaoeverloos
omaoeverloos4 aug. 2016 - 8:35

Waar is de schrijver van dit artikel nu bang voor, dat socialisten na 3 uur Rutte op tv ineens VVD gaan stemmen?

4 Reacties
Donostia2
Donostia24 aug. 2016 - 13:56

Hihihi. Gezien het niveau van zijn bijdrages zou dat ook nog maar zo kunnen gebeuren. Van ellende overstappen naar de VVD. Dat zou wat zijn!

Acid Prune
Acid Prune4 aug. 2016 - 15:49

staat er ergens dat de schrijver ergens bang voor is?

Andy Capp
Andy Capp4 aug. 2016 - 16:22

Bij PvdA-ers weet je dat nooit, men beweert ook dat velen tegenwoordig PVV stemmen; maar echte socialisten natuurlijk niet. Het valt natuurlijk moeilijk te ontkennen dat media-optredens een opmerkelijke invloed kunnen hebben op de publieke opinie: zonder Wouter Bos en Samson zou de PvdA al veel eerder met grote verkiezingsnederlagen zijn geconfronteerd (denk ik). Is dat voldoende antwoord op de vraag waar je mee worstelt?

omaoeverloos
omaoeverloos5 aug. 2016 - 7:22

Natuurlijk hebben media optredens een invloed, maar ik denk dat een paar uur een schaterlachende Rutte mensen niet zal overhalen op de VVD te stemmen, maar wellicht heeft U het gelijk aan uw zijde. In dat geval is het te hopen dat het een bloedhete avond wordt zodat het gros van de mensen zich vleesverbrandend en bierzuipend in de tuin ophouden.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon4 aug. 2016 - 7:53

Ik vind ook dat onze premier er extreme opvattingen op na houdt. Wij worden onder zijn leiding een federaal Europa ingerommeld. "Mark" my words.

blues boy
blues boy4 aug. 2016 - 7:38

Keuzefilm. https://www.youtube.com/watch?v=HSzQoU9VVj4

Blitskikker
Blitskikker4 aug. 2016 - 7:25

Gelukkig hebben de internationale socialisten geen gevaarlijkere ideeën. Kijk bijvoorbeeld wat een paradijs Venezuela is geworden.

2 Reacties
EdjePedje
EdjePedje4 aug. 2016 - 12:35

Wat te denken van het ANC in Zuid Afrika. Nog zo'n geweldig voorbeeld.

Arie Roos
Arie Roos5 aug. 2016 - 3:14

Venezuela was alleen een paradijs als je tot de elite behoorde. Nou ja, wat dat betreft hebben de socialisten daar weinig veranderd, dat dan weer wel.

Spelchecker2
Spelchecker24 aug. 2016 - 7:18

Flink over de top, dit stukje. Maar ik ben het met schrijver eens dat de VPRO Rutte als lijsttrekker van de VVD en net voor verkiezingstijd niet had moeten uitnodigen. Drie uur free publicity voor de VVD! Wat bezielt de VPRO?

1 Reactie
Coronarias Redig
Coronarias Redig4 aug. 2016 - 12:06

In het kader van de nakende verkiezingen vind ik het ongepast. Krijgen anderen nu een podium na de verkiezingen?

Marri2
Marri24 aug. 2016 - 7:10

Geachte " internationale Socialist". : in een democratie als Nederland , fungeert de premier ic Rutte als het gezicht van de politieke meerderheid van partijen die het beleid bepalen. In uw socialistische heilstaat met vele lichtende voorbeelden , werkt het natuurlijk anders : daar heb je nog echt een " sterke man" die politiek de lijn bepaalt. God beware ons voor dat soort leiders, waarvan we vele mislukte voorbeelden hebben gezien en nog steeds zien.

peterh2
peterh24 aug. 2016 - 5:50

Het is gewoon slim van Rutte, deze man gaat ook deze keer weer de verkiezingen winnen met zijn list en bedrog: Je kunt zeggen wat je wilt, maar de vorige gast van dit programma durfde de ongemakkelijke realiteit over bijv. zionisme te vertellen. Rutte gaat waarschijnlijk alleen maar met opzichtige leugens strooien... Dat een 'linkse' omroep als de VPRO daar aan meewerkt, het apart.

1 Reactie
RU486
RU4865 aug. 2016 - 10:40

Om te voorkomen dat de VPRO aangemerkt gaat worden als partijdig, is het juist fijn om ook het rechts geluid te laten horen.

[verwijderd]
[verwijderd]4 aug. 2016 - 4:43

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
arjenZH
arjenZH4 aug. 2016 - 14:21

"Leest Thomas Erdbrink in Iran geen Iraanse media of alleen de NRC en de VK? " Jij vindt Iraanse media (door de staat gecontroleerd en gecensureerd) betrouwbaarder dan het NRC?

Pater
Pater5 aug. 2016 - 8:05

@boenders Flauwekul, Erdbrink heeft geen moment de onderdrukking van de Palestijnen bestreden of zelfs ter discussie gesteld. Hij was wel fel op het onderscheid anti-zionisme en anti-semitisme, en dat vond ik prima.

StHuck
StHuck4 aug. 2016 - 1:26

"Zomergasten: de enige controversiële gast is Mark Rutte" Uit het woordenboek: controversieel bijv.naamw. Uitspraak: [kɔntroverˈʃel] waarover grote meningsverschillen zijn Voorbeeld: `een controversiële kwestie` Synoniem: omstreden Volgens mij kunnen op grond van die definitie alleen meerdere mensen maken dat iets of iemand controversieel is, en dan hoe meer mensen dat des te sterker zo zien, des te controversiëler deze is. Een notoire roepende in de woestijn als meneer van den Berg mag meningen hebben zoals hij ze wil maar doet zo als nagenoeg alleenstaand niets aan het feit van mate van hoe controversieel de een of andere Zomergast is. Dan valt toch met grote voorsprong Jahjah deze "eer" ten beurt.

OlavM
OlavM4 aug. 2016 - 1:06

In het betoog van Ewout van den Berg kan ik me vinden. Het was een interessante uitzending van "Zomergasten" met Dyab Abou Jahjah, met een prachtige keuzefilm over de opstand in Algerije.("La bataglia di Algeri" van G. Pontecorvo, 1966). Wel vind ik dat de nieuwe "Movement X" weinig uit de verf kwam. Abou Jahjah staat daarin minder radicale doelstellingen en werkwijzen voor dan in de tijd van de oprichting van de Arabisch-Europese Liga (2000). Hij kan worden beschouwd als een linkse socialist, die de mensenrechten als uitgangspunt van zijn politieke opvattingen neemt, maar beslist niet als een fundamentalistische, laat staan extremistische moslim. Hij verklaart zelf agnost te zijn. Ik vond presentator Thomas Erdbrink vooral irritant toen het over joden, Israël en antisemitisme ging: hij leek niet echt te willen horen wat de gast daarover te vertellen had. Overigens bestempelde Abou Jahjah zionisme in de eerste plaats als een vorm van kolonialisme, wat het ook is. Met racistische gevolgen. En ja, de échte fundamentalist is natuurlijk juist Mark Rutte met zijn neoliberale aanbidding van de z.g. "vrije markt" en afbraak van alles wat sociaal is. Het is sowieso een miskleun van de VPRO om zo kort voor de start van de campagne voor de komende Tweede Kamerverkiezingen de voorman van deze specifieke politieke stroming zo'n platform te bieden.

2 Reacties
Coronarias Redig
Coronarias Redig4 aug. 2016 - 12:22

"Hij verklaart zelf agnost te zijn" Hij wisselt daarover in zijn uitspraken, heel bijzonder. Misschien is hij volgens u van zijn geloof gevallen waardoor hij feitelijk een afvallige is en dus waarschijnlijk bedreigd wordt? Links waarin duidelijk werd gemaakt door zijn vader zeggen dat hij moslim werd als puber. "Vader Jahjah «Omdat het een goede school was, tiens, beter dan de openbare scholen, en omdat er een stricte discipline heerste. Mijn vrouw en ik hebben onze kinderen in alle vrijheid opgevoed. Wij hebben hen nooit willen sturen. Dyab is pas als tiener een bewuste mosim geworden. In vrijwel ieder Libanees dorpje vind je zowel kerken als moskeeën. Uiteindelijk bidden wij tot één en dezelfde god, hé?» http://www.humo.be/actua/256223/wie-is-die-dyab-abou-jahjah-nu-ook-al-weer

Mark Huysman
Mark Huysman5 aug. 2016 - 9:59

[Hij wisselt daarover in zijn uitspraken, heel bijzonder.] Zo bijzonder is dat niet.Ik kan me niet alles van dat interview herinneren maar ik kan me zo voorstellen dat als hij het over zichzelf heeft als ‘moslim’ dat hij dat hij dat meer cultureel dan religieus bedoelt. [Misschien is hij volgens u van zijn geloof gevallen waardoor hij feitelijk een afvallige is en dus waarschijnlijk bedreigd wordt?] Volgens mij gaf hij ergens aan dat zijn niet-religieus zijn tot weinig problemen leidt en dat mensen in zijn beweging meer geïnteresseerd zijn in zijn politieke opvattingen dan zijn religieuze. [Links waarin duidelijk werd gemaakt door zijn vader zeggen dat hij moslim werd als puber.] Misschien heeft hij zo’n fase gehad, so what? Als hij zelf aangeeft agnost te zijn en aangeeft daar weinig problemen in de moslim-gemeenschap van te ondervinden (en getrouwd is met een gelovige Marokkaanse) waarom zou je daar een punt van willen maken? Wat maakt het uit?

Ben Joop
Ben Joop4 aug. 2016 - 0:37

Bravo! Een geweldige column.

Acid Prune
Acid Prune3 aug. 2016 - 23:54

Rutte gaat gewoon lekker pokemons zoeken bij de vpro robots zijn geen criminelen ieder ander lid van de tweede kamer mogelijk maar niet rutte robots doen gewoon waar ze voor gemaakt zijn rutte asjeblieft zeg

Bert Vlierman
Bert Vlierman3 aug. 2016 - 21:36

Laten we even afwachten, Van den Berg. Rond de ontvangst van Jahjah werd ook het een en ander geroepen. Mijd dat koor als de pest, alsjeblieft. Wanneer Rutte in dezelfde mate deugt als Jahjah, komt hij sterker uit de strijd. Maar Rutte is kansloos als Erdbrink goed is voorbereid en dezelfde strategie volgt als bij Jahjah. Want het laatste dat ie zal of kan toegeven, dat is dat hij in verkiezingscampagnes de mensen stelselmatig en bewust heeft misleid of voorgelogen. Het laatste is bewijsbaar en geen kwestie van interpretatie. De VPRO kan zich, hoe liberaal ze ook is, zelfs niet de schijn veroorloven dat ze zich voor een liberaal verkiezingskarretje laat spannen. Om die reden moet er serieus rekening mee worden gehouden dat Rutte zich zal afmelden. Hoewel, stel je de gotspe voor dat Rutte en de VPRO afspreken dat alles bespreekbaar is zolang het maar niet over politiek gaat.

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus4 aug. 2016 - 3:38

"Wanneer Rutte in dezelfde mate deugt als Jahjah, komt hij sterker uit de strijd." Hoezo deugt Jajah? Die kwam er alleen in de ogen van de simpele kijker mee weg door te zwijgen of te draaien als hij met zijn dubieuze uitspraken werd geconfronteerd. "De VPRO kan zich, hoe liberaal ze ook is, zelfs niet de schijn veroorloven dat ze zich voor een liberaal verkiezingskarretje laat spannen." Ken je nou werkelijk het verschil niet tussen liberaal en het conservatisme van de VVD? Dan leef je al in het zo'n parallel universum als die jongen van IS. "Om die reden moet er serieus rekening mee worden gehouden dat Rutte zich zal afmelden." Waarmee je slechts zegt dat je niet serieus genomen hoeft te worden.

Ben Joop
Ben Joop4 aug. 2016 - 9:00

"Hoezo deugt Jajah? Die kwam er alleen in de ogen van de simpele kijker mee weg door te zwijgen of te draaien als hij met zijn dubieuze uitspraken werd geconfronteerd." aldus israel-apogaleet Piet de Geus. Stotter, brabbel enzo toch Piet? Maar waarom moet je persee liegen? want het was helemaal niet zo als jij hier glashard loopt te beweren. jokkebrok!

Piet de Geus
Piet de Geus5 aug. 2016 - 17:23

"aldus israel-apogaleet" De antisemietjes hebben weer een stropop nodig. What else is new?

JanMer2
JanMer23 aug. 2016 - 19:58

Net als je dacht alles al te hebben gelezen is daar Ewout die onze minister-president een extremist noemt vanwege democratisch genomen maatregelen. Internationaal hebben de Internationale Socialisten nog wel eens prikkelende ideeën, maar in Nederland is het helaas niets meer dan een karikatuur van zichzelf.

6 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman3 aug. 2016 - 21:25

[Net als je dacht alles al te hebben gelezen is daar Ewout die onze minister-president een extremist noemt vanwege democratisch genomen maatregelen] Het feit dat Rutte aan de macht is gekomen in een parlementaire democratie betekent niet dat hij geen extremistische maatregelen kan nemen. Dat is toch ook wat de critici van Erdogan (terecht) zeggen? De zaken die hierboven genoemd worden lijken me duidelijke voorbeelden van rechts-liberaal extremisme die de samenleving tot op het bot verzieken.

willemb2
willemb23 aug. 2016 - 21:59

Ze hoeven zich dan ook niet het hoofd te breken over de vraag waarom hun opvattingen en, vooral, de manier waarop ze worden geformuleerd, een meerderheid in het parlement in de weg staat. Ze blijven zo toch een linkse variant van boer Koekoek.

Piet de Geus
Piet de Geus4 aug. 2016 - 3:42

"Ze blijven zo toch een linkse variant van boer Koekoek." Koekoek klaagde steen en been dat hij nooit een beurt kreeg. IS is weliswaar door GL en SP buiten de deur geschopt, maar desalniettemin krijgt de 'coördinator' ervan toch keer op keer een gratis podium aangeboden op een sociaaldemocratische website. Als er nou iets controversieel zou moeten zijn, dan dat wel.

Acid Prune
Acid Prune4 aug. 2016 - 4:56

Inderdaad Erdogan, Poetin - allebei dictators genoemd alhoewel ze beide een breder gedragen democratisch mandaat van de kiezer hebben gekregen dan Robot Rutte . Maar extremisme is niet specifiek Rutte ; het neoliberalisme is extremisme en dat zijn bijna alle partijen . Dat u zo dom blijft er op te stemmen kan ik niets aan doen

Coronarias Redig
Coronarias Redig4 aug. 2016 - 12:27

@ Piet de geus ". IS is weliswaar door GL en SP buiten de deur geschopt, maar desalniettemin krijgt de ‘coördinator’ ervan toch keer op keer een gratis podium aangeboden op een sociaaldemocratische website. Als er nou iets controversieel zou moeten zijn, dan dat wel." Sorry dat ik ff niet bij de tijd ben. Wie is die coordinator?

Piet de Geus
Piet de Geus5 aug. 2016 - 17:24

"Wie is die coordinator?" Kijk even bovenaan de pagina.

rbakels
rbakels3 aug. 2016 - 18:59

Deze "Internationale Socialist" overdrijft geeeldig. Ten eerste zal Rutte niet zijn eigen VVD standpunt maar het standpunt vsn het kabinet moeten volgen. ALS hij een politiek statement maakt. Mark kennende zal hij dat absoluut vermijden. Critici zullen deze kolommen vullen van razernij omdat Mark een oorlog vermeed in "Zomergasten". De redactie zal hem zeggen niet meer welkom te zijn - maar volgend jaar zomer is Rutte sowieso geen minister-president meer. Dan gaan we een jarenlange kabinetscrisis tegemoet. Het Parlement hoeft na renovatie niet meer terug te komen. Ik hoop dat Rutte een terugkeergarantie heeft bij Unilever. En ik hoop dat het leget de staatsgreep van Wilders voorkomt.

Rarar
Rarar3 aug. 2016 - 18:28

De schrijver vergeet dat de rijkste Nederlanders ook verreweg het grootste aandeel leveren in de belastingopbrengst. 400.000 kinderen hebben kans op armoede. Dan denk je misschien aan kinderen die op straat moeten zoeken naar voedsel, maar dat zijn kinderen uit een gezin van 3 personen met inkomen onder de grens van 1700 euro per maand (na belasting ). https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/19/~/~/-/media/c760718a8c454cdda8dcaf227c9a99db.ashx Dan heb je het over geen nieuwe ipad kunnen kopen. "Armoede in Nederland"

1 Reactie
Acid Prune
Acid Prune4 aug. 2016 - 4:57

U heeft geen idee van armoe in Nederland

Molenaer
Molenaer3 aug. 2016 - 18:17

Maar dat wordt toch juist waanzinnig gaaf? Gewoon weer eens lekker ontspannen voor de hardwerkende Nederlander met De Berenboot, Peppi en Kokki, De Fabeltjeskrant en Pipo de Clown.

Andreas Cappen
Andreas Cappen3 aug. 2016 - 18:04

Tja, ik hoor liever de minister-president dan een notoire anti-semiet. Maar smaken verschillen en dat mag in een land met persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

8 Reacties
Savio
Savio3 aug. 2016 - 21:08

Jij denkt dat als je een leugen maar vaak genoeg herhaalt deze vervolgens ook waar wordt?

Mark Huysman
Mark Huysman3 aug. 2016 - 21:29

En ik hoor liever een antiracist en socialist dan een zelfingenomen rechts-liberale extremist die lachend het sociale vangnet om zeep helpt om zijn vrinden van de 1% tevreden te stellen. Maar smaken verschillen inderdaad.

Andreas Cappen
Andreas Cappen4 aug. 2016 - 6:13

@ Savio. Is Rutte dan geen minister-president??

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen4 aug. 2016 - 7:21

DE man waar je het over hebt is zelf semiet. Dus in uw denken zou hij tegen zichzelf zijn. Maar wellicht heeft u dat in de haast van het kort door de bocht willen reageren vergeten te onderzoeken.

Andreas Cappen
Andreas Cappen4 aug. 2016 - 8:52

DE man waar je het over hebt is zelf semiet. Dus in uw denken zou hij tegen zichzelf zijn. >> Dat klopt. Hiij sprak zichzelf voortdurend tegen. Maar wellicht heeft u dat in de haast van het kort door de bocht willen reageren vergeten te onderzoeken. >> Nee hoor. Of hebt u zich niet verdiept in de rondout anti-semitische uitspraken van Jahjah de afgelopen 15 jaar?

Ben Joop
Ben Joop4 aug. 2016 - 9:04

en u bent een notoire leugenaar, een typisch rechts kenmerk. De holocaust een beetje misbruiken om u politieke gelijk te krijgen? Geen probleem voor u toch?

M4
M44 aug. 2016 - 11:02

Leest u het artikel achter deze link maar eens door geachte Ben Joop, wellicht roept u dan wat minder snel leugenaar. Wellicht wordt het u ook duidelijk waarom rood en bruin qua kleur en gedachten goed (soms/gelukkig maar) zo dicht bij elkaar kunnen liggen. http://www.doorbraak.eu/gebladerte/11264f79.htm

Andreas Cappen
Andreas Cappen4 aug. 2016 - 12:16

De holocaust een beetje misbruiken om u politieke gelijk te krijgen? >> Dat is inderdaad niet zo netjes. Maar wie doet dat dan? Ik niet in ieder geval. Waarvan akte.

Kees Ollopa
Kees Ollopa3 aug. 2016 - 17:52

Reken er maar op dat alle vragen voorgekookt zijn en de antwoorden etc. voorbereid door het VVD propaganda team. De echte VVD Rutte krijgen we niet te zien, alleen de gemaakte zoals altijd. - Wel zo eerlijk. Rechts voor verkiezing en rechts erna. Precies wat de VVD kiezer heeft besteld. In tegenstelling tot PvdA elite, links voor verkiezing e rechts erna. Behoorlijk ziek dat VVD Rutte in zee is gegaan met de PvdA verraders om zo de democratie te ondermijnen.

X4
X43 aug. 2016 - 17:41

Los van de inhoud van de onderwerpen valt op dat volgens u "hij", Rutte dus, het allemaal doet. U vergeet dat voor alle maatregelen steeds een kamermeerderheid wordt gevonden. Ook bij de oppositie. Het is dus vreemd om te stellen dat één persoon voor alles alleen verantwoordelijk is.

1 Reactie
Andy Capp
Andy Capp3 aug. 2016 - 20:21

Pleit hem dat dan vrij?

Nick Ros
Nick Ros3 aug. 2016 - 17:24

We willen graag leven binnen een democratie. Gedraag je dan ook als een democraat.

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman3 aug. 2016 - 21:30

Tegen wie is dat gericht?

Acid Prune
Acid Prune3 aug. 2016 - 23:34

hoe gedraagt een democraat zich dan? ik heb hier zelden een democraat ontmoet

ljhbouwman
ljhbouwman3 aug. 2016 - 17:23

Wat een geluk dat Mark Rutte geen joodse oermoeder heeft maar gewoon iemand die belijdenis heeft gedaan. Het verhaal van Van den Berg loopt nu op het nippertje goed af.

1 Reactie
Andy Capp
Andy Capp3 aug. 2016 - 20:24

In tegenstelling tot jouw commentaar: dat is zoals gewoonlijk weer eens onder de gordel.

Frans Akkermans
Frans Akkermans3 aug. 2016 - 17:20

"Vluchtelingen laat hij liever verdrinken dan hen een veilige route te bieden, terwijl hij wel vrolijk deelneemt aan het bombarderen van hun thuislanden." Het zal maar over je gezegd worden.

4 Reacties
Arie Roos
Arie Roos4 aug. 2016 - 3:43

Ja, inderdaad, je zal maar dingen gedaan hebben waardoor mensen dit over je zeggen. Want, zoals je weet, het is gewoon waar.

Acid Prune
Acid Prune4 aug. 2016 - 4:59

dan zeg ik het ook maar eens : Vluchtelingen laat hij liever verdrinken dan hen een veilige route te bieden, terwijl hij wel vrolijk deelneemt aan het bombarderen van hun thuislanden.

Ben Joop
Ben Joop4 aug. 2016 - 9:05

Vluchtelingen laat hij liever verdrinken dan hen een veilige route te bieden, terwijl hij wel vrolijk deelneemt aan het bombarderen van hun thuislanden.

Frans Akkermans
Frans Akkermans4 aug. 2016 - 20:48

Lijkt me dan een goede vraag voor die presentator: waarom wordt u zo vrolijk van dat bombarderen?

WARZAZAT
WARZAZAT3 aug. 2016 - 16:46

Ik zal de alliantie tussen IS en Arabische fascisten nooit begrijpen. Israël is niet perfect maar afgezien dat het de meeste beschaafde entiteit van de regio is, heeft het als geen enkel land het meest betekent voor de socialistische gedachte met haar coöperatieve pioniers en de Kibutz systeem. Een blauwe druk van de toekomstige “Smart villages”…in goed ‘’startup engrish’’. Het klopt dat religieuze apartheid er geïnstitutionaliseerd is. Geen racisme. Blanken, zwarten en alle andere rassen zijn gelijk zo lang ze joods zijn. Maar dat zijn Dubai en Marokko ook. Turkije en Saoedi-Arabië zijn helemaal erg. Daarom begrijp niet ik waarom het best jongetje van de klas wel aangepakt wordt en de echte mafkezen worden ontzien. En de vraag is ook kan je mensen in oorlog verwijten dat ze niet zo gezellig en consequent zijn? Israël in niet het grote probleem. Het is een grote deel van de oplossing!

6 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗3 aug. 2016 - 19:35

Het beste meisje van de klas...nee het minst beroerde meisje van die regio. Relatief ben ik het met u eens maar dat moet niet de norm voor zuid en west Europa worden. Die norm bepalen we hier zelf en die houdt volgens mij in een scheiding van kerk en staat.

JanMer2
JanMer23 aug. 2016 - 19:59

Bedoel je met IS de Islamitische Staat of de Internationale Socialisten?

Andy Capp
Andy Capp3 aug. 2016 - 20:35

"En de vraag is ook kan je mensen in oorlog verwijten dat ze niet zo gezellig en consequent zijn?" Dat is weer zo'n typisch zionistisch filosofisch hoogstandje: als de wetten en regels inzake de rechten van de mens, het volkenrecht en de conventie van Genève in de weg zitten, dan maak je gewoon oorlog en zegt dat dat je je onder die omstandigheden daar niet aan kunt houden. Dat die regels juist voor die omstandigheden zijn bedoeld is bijzaak.

M4
M43 aug. 2016 - 21:19

Als ik zo vrij mag zijn, met IS worden de Internationale Socialisten bedoeld. Bondgenoot van Hezbollah en Hamas. Het hebben van verkeerde vrienden is een van de grote fouten van de westerse wereld. Je zou zeggen dat de grote strategische lichten van de Internationale Socialisten, hier toch van geleerd zouden moeten hebben, maar desondanks, de vijand van mijn vijand is mijn vriend, ook als het een ordinaire religieuze fascist is.

WARZAZAT
WARZAZAT3 aug. 2016 - 22:00

Israël is zeker geen voorbeeld maar het is zeker niet het grote probleem. Daarom vind het ik het vreemd, verdacht en goedkoop dat de mensen die zeggen op te komen voor de onderdrukten der aarde haar altijd moeten hebben terwijl ze nauwelijks een nootje vals zingen als het over haar gekke neven gaat die veel enger zijn en een grotere ellende veroorzaken.

Andy Capp
Andy Capp3 aug. 2016 - 22:57

Ja hoor, hullie doen het ook, zeur toch niet zo man.

Puin Ruimer
Puin Ruimer3 aug. 2016 - 16:43

Het kan allemaal nog goed komen als dit de slechts bekeken Zomergasten wordt. Niet kijken dus, want het zijn de minuten die je er in stopt voor geen seconde waard. Rutte heeft helemaal niets op de TV te zoeken. Als die zijn mond opendoet gaat het helemaal nergens over. In tegenstelling tot de uitzending met Dyab Abou JahJah, waarbij je zou willen dat er 24 uur werd doorgepraat, onderbroken door de filmfragmenten. Die uitzending gaf veel stof tot nadenken. Dat doet trouwens zijn bij Meulenhoff in 2003 uitgegeven boek "Tussen twee werelden" ook. Daarbij heeft geen enkele auteur de uitgever de rug toegekeerd.

1 Reactie
Coronarias Redig
Coronarias Redig4 aug. 2016 - 12:42

Abu zei niks nieuws zei, behalve dan voor degenen die de laatste 15 jaar hem niet gevolgd hebben of toen ook al trapten in zijn geslepen praatjes. Het is het toch altijd weer meegenomen dat er(hopelijk)weer velen zijn die er doorheen prikten en weer weten waar ze aan toe zijn met deze "goed bedoelende man".

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!3 aug. 2016 - 16:41

Eens maar aan de andere kant kan het ook extreem saaie tv worden met een man zonder mening of visie. De gast neemt alle fragmenten mee toch? Filmpjes over z'n hobby's als de Toppers...o wacht ik zie ook hierin je punt, zo meteen gaan ze hem als (normaal) mens zien dat best wel mee valt met een gevoel en een geweten e.d.. Ik gok trouwens dat Erdbrink zich niet vijandig opstelt maar hoop stiekem toch dat die het hem toch een flink moeilijk maakt ipv een aangever zodat Rutte precies kan zeggen wat die wilt wat ik een beetje verwacht na de eerste uitzending. Hij blijft zo glad als een aal.

Ben Joop
Ben Joop3 aug. 2016 - 16:25

Bravo!

willemb2
willemb23 aug. 2016 - 16:23

Zo gezien bewaart de VPRO keurig de balans. Rechts kan lekker leeglopen over Abou Jahjah en links over Rutte. Het enige positieve hieraan is dat het vermoedelijk oplucht.

Pater
Pater3 aug. 2016 - 16:08

De omdraaiing is leuk. Ewout heeft humor. Ik vind Rutte rampzalig, eens met alle kritiek, toch ben ik blij dat het geen Trump is.

spagaat
spagaat3 aug. 2016 - 15:56

Dit soort onzin gaat me wat te ver. Of is het satire?

3 Reacties
Donostia2
Donostia23 aug. 2016 - 19:53

Was het maar zo. @spagaat. Als socialisten een heleboel moeilijke woorden achter elkaar in een zin zetten, zijn ze vaak bloedserieus. En kennelijk werkt het, want hij wordt op handen gedragen. Ik vind zijn stukken warrig, hij trekt onlogische conclusies, en het gebruik van denigrerende woorden als "iemand met deze gevaarlijke ideeën en verschrikkelijke staat van dienst" maakt het niet sterker.

Mark Gh
Mark Gh3 aug. 2016 - 20:21

Ik vrees van niet...

Arie Roos
Arie Roos4 aug. 2016 - 3:44

Kan je ook uitleggen waarom je het precies onzin vindt ? Of ga je eerlijk zijn, en gewoon meteen zeggen dat je er niet tegen kan als er feiten over je politieke held vermeld worden ?

Bickle
Bickle3 aug. 2016 - 15:23

Ben benieuwd of Mark Rutte nu eindelijk eens zijn visie met ons deelt :-)

7 Reacties
Marc2406
Marc24063 aug. 2016 - 15:54

Rutte's roze olifant die hem het uitzicht belemmert is overduidelijk. Het is het neoklassieke libertaire geloof wat hem als fanatieke hoogpriester "met onzichtbare hand" stuurt.

H.Witte
H.Witte3 aug. 2016 - 16:43

Het spijt me voor je, maar Mark Rutte ontbreekt het aan een eigen visie. Ooit een interessant idee uit zijn mond gehoord? Is hij ooit 'opgestaan' voor iets of tegen iets? Ooit iets wezenlijks over idealen vernomen? Kwam hij ooit strijdbaar over? Ooit enige emotie kunnen ontdekken, behalve die van de lach? Voor een 'gewone' Minister-President hoeft dat ook niet noodzakelijkerwijs, wel voor een leider die we in deze onrustige tijd zo hard nodig hebben. Die in staat is de kalmte terug te brengen, die bindt en verenigt. Daarvoor hebben we toch eerst en vooral een wijs mens nodig, geen politicus.

Frank Straathoff
Frank Straathoff3 aug. 2016 - 17:12

@marc Ik ben wel blij met onze mp. Roze olifant of niet. Verder klinkt het best intelligent hoor wat je allemaal toetert. Neoklassiek, libertair, hoogpriester zo zo...

Frank Lenssen2
Frank Lenssen23 aug. 2016 - 19:19

@ Bickle & Marc2406 - wat jullie zeggen. Bij mijn weten is Rutte een zeldzaam politicus: iemand die er prat op gaat geen visie te hebben. En het is waar: het neoliberalisme heeft alle kenmerken van een fanatieke millenaristische heilsleer. 'Natuurlijk' gaat er zo hier en daar nog wel eens wat 'mis' (i.e. de crisis houdt nooit meer op, de armoede in rijke landen is immens en beschamend, de belangrijke voorzieningen die ooit van ons allemaal waren zijn versjacherd aan mafiose bestuurders, en de verbittering bij gewone mensen is groter dan ooit); maar ja, dat er 'af en toe wat fout gaat', dat komt omdat er nog lang niet genoeg vrije markt is. Het enige dat klopt aan het idee dat 'een onzichtbare hand de vrije markten aanstuurt', dat is dat die hand inderdaad onzichtbaar is. En zo raakt de neoliberale geloofsdoctrine die van het oude Oostblok-communisme: een kleine en heel rijke bovenkaste, en vele werkende slaven, altijd onzeker van enigszins bestendig werk, wier leven is gaan lijken op een permanente noodtoestand. Het gaat niet te ver om te zeggen dat het verlangen van bijvoorbeeld vele bewoners van het voormalige Oost-Duitsland naar de oude DDR in elk geval begrijpelijk is. Hoe gek dat ook klinkt. De Stasi bespioneerde het volk en legde talloze dossiers aan - maar onze eigen regeringen kunnen ook wat van 'data-mining' en telefoons tappen, hoor. De Oostduitsers van toen hadden werk, ziekenzorg, en een onderkomen. En hun eigen vorm van bestaanszekerheid. Voor velen van hen, en hun nakomelingen, is het bestaan louter nog overleven. Laat-kapitalistische ratten zoeken het om hun leven zo moeilijk mogelijk te maken. Woeker, fraude en bedrog zijn in onze 'verlichte' contreien eerder regel dan uitzondering. De perverse omgang met het sociale-woningenbestand kan men in veel gevallen maffioos noemen. DE zorg hier is ontaard in een constructie met een bureaucratisch en geldverslindend waterhoofd, op de werkvloer is er gebrek aan alles. Dat is de wereld van Mark Rutte, de grijnzende kameleon, die altijd zijn eigen persoonlijkheid zó aanpast aan elke situatie dat er voor hem en zijn vrinden wat te halen is - noem het maar de Bolkestein-doctrine.

Andy Capp
Andy Capp3 aug. 2016 - 20:16

Gezien jouw goed geformuleerde fundamentele kritiek begrijp ik best dat je blij bent Rutte: jullie zijn ongeveer van hetzelfde niveau.

Andy Capp
Andy Capp3 aug. 2016 - 20:17

Mijn complimenten waren natuurlijk aan Frank gericht.

Coronarias Redig
Coronarias Redig4 aug. 2016 - 12:47

Hij zei dat nu wel , geen visie te hebben, maar het moet iedereen toch duidelijk zijn geworden onderhand. Op bezoek bij Obama gaan poseren naast het standbeeld van Reagan. Of was dat een grapje en moet je dat niet serieus nemen?