Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zogenaamd 'CO2-neutraal' WK Qatar door vele shuttlevluchten meest vervuilende toernooi ooit

  •  
01-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1384 keer bekeken
  •  
ANP-457779203

In aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal beloofde Qatar het eerste CO2-neutrale toernooi in de geschiedenis te organiseren. Dat plan is naar nu blijkt al snel in rook opgegaan. Vanwege een groot tekort aan hotelkamers, moeten veel bezoekers van het WK noodgedwongen uitwijken naar naburige golfstaten zoals de Verenigde Arabische Emiraten. Via shuttlevluchten worden de supporters naar de wedstrijden gevlogen.

Verwacht werd dat het WK ongeveer 1,2 miljoen bezoekers naar Qatar zou brengen. Dat leverde direct een logistiek probleem op, aangezien het land maar 30.000 hotelkamers heeft, waarvan zeker 80 procent al door de FIFA was geboekt voor de spelersploegen, sponsors en voor de wereldvoetbalbond zelf. Om toch supporters te kunnen huisvesten, stelde Qatar lege appartementen, villa’s, fandorpen en luxe woestijntenten ter beschikking. De prijzen daarvan liepen echter zo hoog op, dat veel supporters dat niet konden of wilden betalen. 

Vanwege de shuttleservice landen en vertrekken er nu dagelijks zo’n vijfhonderd vliegtuigen meer dan normaal. De meesten van en naar Dubai, zo’n 120 per dag. Volgens een schatting van de Parijse CO2-waakhond Greenly betent dat elke dag tussen de 6000 en 8000 ton CO2-uitstoot sinds het toernooi op 20 november van start ging. Dat betekent dat het WK Qatar niet alleen niet CO2-neutraal is, maar zelfs het meest vervuilende toernooi uit de geschiedenis van het WK voetbal. 

Het WK in Qatar ligt al sinds de dag van de toewijzing in 2010 onder vuur. Het land dat nauwelijks een voetbalcultuur kent en geen infrastructuur voor een toernooi had, stampte in hoog tempo WK-waardige stadions uit de grond. Daarbij werd gebruik gemaakt van uitgebuite arbeidsmigranten onder erbarmelijke omstandigheden onmenselijk zwaar werk moesten leveren. Daarbij kwamen veel mensen om het leven, volgens de WK organisatie zelf vier- tot vijfhonderd, volgens berekeningen van The Guardian enkele duizenden. Ook beloofde Qatar het vrouwenvoetbal in het land naar een hoger niveau te tillen. Ook van die belofte is inmiddels niets meer over

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Greendutch
Greendutch2 dec. 2022 - 10:50

de Arabieren vinden dat zij hun macht met hun geld mogen laten gelden - [klopt dat tot nu tot het altijd een geldende regel is geweest maar resultaat is klimaatverandering dus moet regel wijzigen] - gaan zij nu met hun geld ook onze schade vergoeden? de voetbalbonden moeten dit soort beloftes/afspraken voortaan schriftelijk vast laten leggen zodat via de rechter evt. de dwang voor reconstructie/herstel afgedwongen kan worden. dat heet gewoon rechtvaardigheid. ik mag hopen dat niemand ooit nog dat land bezoekt

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert1 dec. 2022 - 19:20

Qatar... even vrij associëren - aha: de Engelsen kennen "catarrh", wat fonetisch overeenkomt. https://www.nhs.uk/conditions/catarrh/ https://en.wikipedia.org/wiki/Catarrh ...er kan een exudaat van slijm en witte bloedlichaampjes optreden. Fris is dat niet, ik noem Qatar in mijn geest dan maar Catarrh. Als bewust niet-kijker naar dit gedoemde toernooi ben ik hiertoe ten volle gerechtigd. Het duivelsstaatje Catarrh is overduidelijk en hoogst dringend toe aan een authentieke Kátharsis, zie: https://www.encyclo.nl/begrip/catharsis Definitie (2), een grondige darmspoeling, bevalt mij het meest. Dank voor Uw aandacht, en tot de volgende keer.

2 Reacties
Joop  den Uil
Joop den Uil2 dec. 2022 - 9:18

altijd interessant uw inval te lezen, heer HC. Wellicht is het u ontgaan dat Qatar vernoemd is naar de verslavende plantaardige drug qat; dat ism.i. dan ook de reden dat men daar zo wezenloos voor zich uitkijkt en hun drugsgeld spendeert. Overigens, bestaan er geen woorden waar de letter Q niet gevolgd wordt door de U. Qatar bestaat dus helemaal niet en is een tijdelijk verschijnsel.

Joop  den Uil
Joop den Uil2 dec. 2022 - 11:21

.... of mevrouw HC uiteraard.

Rene712
Rene7121 dec. 2022 - 17:42

waar zijn de klimaatterroristen van bijvoorbeeld XR en stop oil nou? Laat me raden, die gaan liever naar een tropisch vakantie-oord als ze al vliegen en durven het niet aan zich in een land als Qatar ergens aan vast te lijmen. Bang als ze zijn omdat de politie daar niet zo mild is als in de landen waarin ze de held uithangen.

4 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert1 dec. 2022 - 19:08

@ René712 - domme en niet ongevaarlijke kroegpraat, inclusief idiote gissingen. Zo mallotig dat ik bijna geloof dat jij één van die omgekochte Nederlandse 'supporters' daar in dat enge landje bent. Heb je ook zo een foeilelijke oranje 'hoofdspencer' aan, en bral je met rapper Donnie mee? Ik zet je 'reactie' per direct in mijn denkbeeldige Joop-prullebak. Dat lucht op.

Zandb
Zandb2 dec. 2022 - 7:33

Rene Inderdaad zijn er mensen die niet gaan demonstreren als dat hele nare gevolgen zou hebben en die dat wel doen wanneer de gevolgen minder erg zijn. Ik zou zeggen: Welkom in de wereld van de gezonde mensen. En zo verstandig van u, dat u niet van XR en Stop Oil Now bent. Zo hoeft u uw leven niet te wagen.

haarklover
haarklover2 dec. 2022 - 8:51

Ik denk dat de actievoerders van XR helemaal niet gaan vliegen, maar gewoon actie voeren in eigen land. En misschien vindt u het stoer om mensen voor "terrorist" uit te schelden als ze hun hand vastplakken aan een glasplaat, maar u zou eens moeten nadenken wat werkelijk terrorisme is. Dat is niet iets om grappen over te maken.

itsme3
itsme32 dec. 2022 - 9:59

Die zijn nog aan het bijkomen van hun bezoek aan de COP27, ook zo'n evenement waar de (privé) vliegtuigen in grote getale af en aan vlogen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine1 dec. 2022 - 17:34

Ik zou hier wel eens een echte berekening bij willen zien. Het valt mij vooral op dat er veel minder supporters uit de Europese landen zijn, ook de stadions zijn vaak half leeg. Minder bezoekers, minder supporters uit het buitenland, maar dan wel meer shuttle vluchten. Ik vraag het me af, ik ga een groene onderzoeker niet op z'n blauwe ogen geloven. Over 4 jaar weer het WK (in de zomer) in de VS, dat worden veel intercontinentale vluchten van Europeanen voor een leuke vakantie in de VS. En dan binnen de VS natuurlijk van wedstrijd naar wedstrijd vliegen.

Hect0rro
Hect0rro1 dec. 2022 - 16:18

"In aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal beloofde Qatar het eerste CO2-neutrale toernooi in de geschiedenis te organiseren" Ze beloofde ook dat de stadions airco hadden, en dat hebben ze ook. Iedereen weet toch dat die twee beloftes niet met elkaar te combineren zijn.

EenMening3
EenMening31 dec. 2022 - 15:39

Zoveel mensenlevens opgeofferd en zoveel geld over de balk gegooid! Alleen maar om een aantal avonden, 22 over het paard getilde mennekes achter een bal aan te zien rennen. Sportverdwazing ten top.

RoepToeter
RoepToeter1 dec. 2022 - 14:34

Aan Qatar WK mankeert van alles volgens deskundigen. Je vraag je zo langzamerhand af hoe het zo ver heeft kunnen komen dat het WK aan Qatar gegund is. Wie hebben er destijds zitten snurken? Tijd om de verantwoordelijken op te sporen en daar de giftige pijltjes op te richten.

1 Reactie
Andreas4
Andreas41 dec. 2022 - 19:56

Dat was allang bekend: omkoping van het FIFA bestuur door Qatar. Eigenlijk niks bijzonders...

Wakker Dier
Wakker Dier1 dec. 2022 - 14:34

En dan hebben we het nog niet over de nep-supporters die in grote getale worden ingevlogen uit oa. Libanon. Dat zou echt niet hoeven als het tournooi werd gehouden in een land waar de mensen zelf enige voetbalcutluur hebben.

Joop  den Uil
Joop den Uil1 dec. 2022 - 14:26

Tja, en Helder in haar eentje in het regeringsvliegtuig voor 1 nachtje wordt ook niet vergeten. Denk dat meest vervuilend de airco is in het hele land in elk hutje en appartement.