Joop

Zelensky brengt nieuw bezoek aan Nederland om te praten over levering F16's

  •  
20-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1653 keer bekeken
  •  
zelenskyrutte

Volodymyr Zelensky brengt voor de tweede keer dit jaar een bezoek aan Nederland. Hij is zondagochtend aangekomen op het militaire vliegveld in Eindhoven, waar hij werd ontvangen door de demissionaire premier Rutte. Zaterdag was Zelensky in Zweden. Het bezoek van de Oekraïense president aan Nederland was tot het laatste moment geheim gehouden.

Zelensky zal onder meer praten over de Nederlandse belofte om F16’s te leveren, verwacht de NOS. Afgelopen week gaven de Verenigde Staten groen licht voor de levering van de toestellen. Het is nog onbekend wanneer Oekraïne de gevechtsvliegtuigen zal ontvangen.

In mei leidde een bezoek van Zelensky aan Nederland tot enig protest. Diverse extreemrechtse politici weigerden aanwezig te zijn bij zijn toespraak tot het Nederlandse parlement. Ook BBB-voorvrouw Caroline van der Plas wrong zich in de meest waanzinnige bochten om haar afwezigheid te rechtvaardigen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (86)

Leman
Leman21 aug. 2023 - 18:55

Ik zag een foto bij de NOS. Zelensky had een selfie gemaakt met lachende Mark Rutte. Ben ik nou de enige die dit historische dieptepunt in onze parlementaire geschiedenis heeft aanschouwd?

EenMening3
EenMening320 aug. 2023 - 18:02

De Oekraïners maken maar moeizaam vorderingen. Dat wordt mede veroorzaakt door het gebrek aan luchtsteun. Zonder voldoende luchtsteun zijn de door het Westen geleverde tanks en gevechtswagens kwetsbaar. De VS is, uit angst voor escalatie, steeds te traag geweest met het leveren van het benodigde materieel aan Oekraïne. Dat geldt nu weer voor de F16's. Maar beter laat dan nooit.

11 Reacties
randomjooperd
randomjooperd21 aug. 2023 - 11:14

lees eens, of kijk, de persconferentie van Gral Millie van 18 juli. De link staat ergens hier, ga het niet nog een keer posten. En voor dit offensief, in december, had Zaluznhy niet om f16s of atacms gevraagd (intervieuw in The Economist, zoek het uit, vaak genoeg gepost). Hij heeft gekregen waar hij om vroeg, en toch lukt het niet. Hoe kan dat? De Oekraïners waren toch een soort wonder krijgers en de Russen een stelletje niksnutten, dat was overal te lezen en te zien op alle media. Is er gelogen? Hoe kan dat nou?

henk-alexander
henk-alexander21 aug. 2023 - 11:52

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

henk-alexander
henk-alexander21 aug. 2023 - 11:52

Het offensief van Oekraïne heeft van juni tot nu toe geringe terreinwinst opgeleverd. De eerste verdedigingslinie van de Russen is nog steeds niet bereikt. Er zijn al duizenden militairen omgekomen en veel door westerse landen geleverde militaire uitrusting vernietigd (o.a. Leopards, Bradleys). De vraag is of de F16 het verlies aan manschappen nog op tijd kan compenseren. Er komt een moment dat er geen Oekraïner meer overblijft om Russen te liquideren - de NAVO zal het dan moeten overnemen.

∆
21 aug. 2023 - 15:02

Na de Russische nederlaag mag Nederland onze Russofielen ook schenken aan Kyiv.

randomjooperd
randomjooperd21 aug. 2023 - 18:04

[Na de Russische nederlaag mag Nederland onze Russofielen ook schenken aan Kyiv.] kijk, hier komen de echte warme gevoelens van onze russofoben naar boven.

∆
21 aug. 2023 - 19:38

Bevalt dat moorddadige dievenregime je zo goed, dan kun als je Russofiel beter daar naartoe opkrassen en de Kremlinpropaganda verspreiden. Pas wel op voor Poloniumthee en open ramen op de zesde etage, als je het lef hebt, om openlijk kritiek te uiten op de politieke elite.

randomjooperd
randomjooperd21 aug. 2023 - 21:07

[Bevalt dat moorddadige dievenregime je zo goed, dan kun als je Russofiel beter daar naartoe opkrassen en de Kremlinpropaganda verspreiden. Pas wel op voor Poloniumthee en open ramen op de zesde etage, als je het lef hebt, om openlijk kritiek te uiten op de politieke elite.] gaat wel lekker, delta? Vind je het vervelend dat er andere meningen zijn hier en daarom ga je mensen een beetje bedreigen? Niet echt democratisch, vind je niet? Weer ook foute informatie trouwens. Dat polonium en de ramen, dat was juist als je tegen Poetin was, of niet? Volgens jou was ik russofiel en dus pro Poetin, dan zou ik me daar geen zorgen hoeven maken. Wel bijzonder commentaar van je, dat dan weer wel.

DaanOuwens
DaanOuwens22 aug. 2023 - 13:38

@ randomjooperd Jij schrift: Hoe kan dat? De Oekraïners waren toch een soort wonder krijgers en de Russen een stelletje niksnutten, dat was overal te lezen en te zien op alle media. Dat zijn de Oekraïners ook. En inderdaad in alle media werd duidelijk gemaakt met mensen met beperkte oude wapens militaire wonderen hebben verricht. Dat is ook correct. De Russen zijn ook moorddadige niksnutten. Niets van gelogen. Maar dat maakt het nog steeds niet mogelijk om een oorlog te winnen en het verlies aan mensenlevens te beperken.

DaanOuwens
DaanOuwens22 aug. 2023 - 13:45

@ henk-alexander Jij schrijft: Er komt een moment dat er geen Oekraïner meer overblijft om Russen te liquideren Oekraïne heeft inmiddels een leger met vele honderdduizenden militairen. Door sommige Russen wordt de omvang van het leger op bijna een miljoen geschat. Er zijn nog voldoende Oekraïners die Russen willen doodmaken. En zo nu en dan naar TV nieuws kijken of een actualiteiten rubriek bevestigd dat. Er zijn ook voldoende Russen die oorlogsmisdaden willen plegen. En ook voldoende mensen die Russische oorlogsmisdaden goedpraten zoals jij hier doet. De F16-s gaan geen mensen tot leven brengen. En ook geen doden voorkomen. dat kan alleen Rusland doen door zijn militairen terug te trekken uit Oekraïne. Alleen hebben Russen en hun sympathisanten merkwaardig genoeg geen enkel probleem met dode Russische soldaten. Blijkbaar zullen er nog meer Russen gedood moeten worden voordat ook zij beseffen dat deze oorlog niet kan eindigen met onderdrukking van de Oekraïense bevolking. En als F16-s helpen dat inzicht tot stand te brengen is dat heel mooi.

henk-alexander
henk-alexander22 aug. 2023 - 22:27

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 aug. 2023 - 12:33

Generaal Milley vindt dat afweersystemen op de grond belangrijker zijn. De F-16s kunnen op termijn een nuttige bijdrage leveren.

Peace ....
Peace ....20 aug. 2023 - 17:24

Is er nou werkelijk niemand die Rutte kan tegenhouden met het uitdelen van moordwerktuigen ? Ziet nou echt niemand dat Rutte (cs) meehelpt met een gigantische escalatie ? Schaamt nou geen NL-er zich dat er zo, in onze naam, een oorlog van grote bekken wordt aangeslingerd ? Vraagt nou werkelijk niemand zich af waarom Zelensky niet eens aan een onderhandelingstafel wil gaan zitten ? Begin maar vast te sparen als er tzt een nederlands excuus gemaakt moet worden. Schande. Dan is dit Kabinet met een schop opgehoepeld ... gaan ze gewoon door. (en om ''ons'' ongerust te stellen ... ik zie een volgend kabinet niet voor de zomer 2024 beklonken dus gaan we medeplichtig tot die tijd door met moorden op afstand)

18 Reacties
erikbos
erikbos20 aug. 2023 - 20:01

@Peace .... Typerend veel regels kritiek op Rutte en Zelensky. 0 regels kritiek op de veroorzaker van al deze ellende: Poetin

Luchtpost
Luchtpost20 aug. 2023 - 20:45

Ik ben benieuwd hoe u aankijkt tegen de rol van Rusland in dit conflict. En: Is uw afkeer tegen het kabinet zo groot dat u Zelensky liever laat spartelen dan dat u het eens bent met een beslissing van Rutte?

Jozias2
Jozias220 aug. 2023 - 20:48

@peace En hoe zou de uitkomst van dergelijke onderhandelingen, waarbij poetin en zelensky akkoord kunnen gaan, er uit kunnen zien volgens u?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 aug. 2023 - 21:00

@Peace, "waarom Zelensky niet eens". Zelensky is een democratisch gekozen president en doet op dit moment gewoon wat zijn bevolking wil. Deze bevolking ondergaat dagelijks de terreur van de Russen op de burgerbevolking, en wil gewoon (in meerderheid) doorvechten om definitief onder het Russische juk uit te komen.

geitenbreier
geitenbreier20 aug. 2023 - 22:17

Erikbos U heeft alleen recht van spreken als u ook zo van leer trok toen de Navo hetzelfde deed tegen Servië destijds Toen werd er gezegd dat dat gerechtvaardigd was omdat de Kosovaren onrechtmatig werden behandeld door Servië Hetzelfde nu wat Rusland zegt met betrekking tot de Russische bevolking in Oekraïne

Gimli1955
Gimli195521 aug. 2023 - 8:54

Mijn inziens is dit een stap te ver voor een demissionair premier, deze beslissingen horen in de democratisch gekozen arena bepaald te worden : de Tweede Kamer. Dat eigenhandig passeren geeft precies de reden aan, waarom Omtzigt met zijn nieuwe partij zeer noodzakelijk wat vernieuwingen gaat doorvoeren in de politiek. Uiteraard zal de TK door de kadaverdiscipline van de coalitie partijen goedkeuring geven aan zijn besluit, dat gaat echter voorbij aan het feit dat het fout is om de TK te negeren. Dat heet de arrogantie van de macht en dat heeft ook geleid tot het Toeslagenschandaal en de gaswinning schade, die nog steeds niet opgelost zijn. De oorzaak (erikbos) is gelegen in de samenkomst van de EU op het plein om te glunderen met de overwinning op Poetin. De afspraken om als NAVO en EU zich niet richting oosten te begeven in de wens om grondgebied te veroveren op Rusland. Deze oorlog is een gevolg van veel propaganda van beide zijden. Waarbij allebei de kanten goed in de spiegel moeten kijken naar hun wens tot escalatie.

erikbos
erikbos21 aug. 2023 - 9:25

@geitenbreier "Hetzelfde nu wat Rusland zegt met betrekking tot de Russische bevolking in Oekraïne " Wat Rusland zegt en de waarheid daar zit een zeer groot gapend gat tussen.

erikbos
erikbos21 aug. 2023 - 9:32

@Gimli1955 "Mijn inziens is dit een stap te ver voor een demissionair premier, deze beslissingen horen in de democratisch gekozen arena bepaald te worden : de Tweede Kamer." Denk je nu echt dat Rutte dit even zelf heeft besloten de afgelopen week? Het besluit om de F-16's te leveren is al lang geleden genomen door de regering en afgestemd met de fracties. Het was alleen(erg lang) wachten tot de VS eindelijk hun toestemming gaven. Nu dat is gebeurd kon men eindelijk de aankondiging doen. ". De afspraken om als NAVO en EU zich niet richting oosten te begeven in de wens om grondgebied te veroveren op Rusland" Grondgebied te veroveren op Rusland? U bedoelt de soevereine democratische staten in Oost-Europa die zelf besluiten met wie ze willen samenwerken?

randomjooperd
randomjooperd21 aug. 2023 - 11:30

[Zelensky is een democratisch gekozen president] Net als Poetin [en doet op dit moment gewoon wat zijn bevolking wil.] Net als Poetin [ Deze bevolking ondergaat dagelijks de terreur van de Russen op de burgerbevolking, en wil gewoon (in meerderheid) doorvechten om definitief onder het Russische juk uit te komen.] Dat mag, zeker. Wij hoeven daar niet bij te assisteren, ook dat mag worden gezegd. Als ze ruzie met Rusland willen maken, laat ze het lekker zelf doen. Er was een vredesakkoord, tot aan de VNVR toe, dat hebben ze aan de laars gelapt en dreigden met operaties om de verloren gebieden te heroveren. De bevolking van de opstandige Oekraïnse gebieden zat ook onder het juk van andere terreur, zou je kunnen stellen. Dagelijks worden ze ook plat gebombardeerd, met het verschil dat dit al jaren eerder ook zo was; hele gebieden met mijnen gegooid. Daar hoor je niks in de media, bijzonder. Vaak moet je je verplaatsen in de andere partij om te begrijpen wat er aan de hand is. Dit ontbreekt.

randomjooperd
randomjooperd21 aug. 2023 - 11:50

[U bedoelt de soevereine democratische staten in Oost-Europa die zelf besluiten met wie ze willen samenwerken?] Je gaat er van uit dat Oekraïne een soevereine democratische staat is/was. Daar kan je twijfels bij zetten. Maar goed. Ben je echt zo naïf om te denken dat landen vrij zijn om partij te kiezen wie ze steunen? Vraag het mensen uit latijns Amerika, of ze het met je een zijn (Monroe doctrine). Klopt, geen oost europees land daar :-), maar goed, vergelijkbare situatie. En je weet al sinds 2007 dat Rusland dat niet ging tolereren. Je weet het omdat Poetin dat heeft verteld. Herhaaldelijk. Toch gaan we het proberen, gewoon, 'call the bluff', toch? Nou, gelukt. We hebben de rode lijn gevonden. Tevreden?

randomjooperd
randomjooperd21 aug. 2023 - 11:54

[Wat Rusland zegt en de waarheid daar zit een zeer groot gapend gat tussen. ] Ik woon in de EU, en onze landen en politici kunnen liegen als de beste. De eerste 24 uur van het tegen offensief waren cruciaal, toch? Heb ik zo vaak gehoord/gelezen. Binnen een paar dagen, in Melitopol. Allemaal op waarheid gebaseerd, toch? Of hadden de Russen dat gezegd allemaal. Ik ben wellicht in de war.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2023 - 12:19

Zelenskyy zelf heeft Russisch als 1ste taal. Russischtaligen zijn geen Russen.

erikbos
erikbos21 aug. 2023 - 12:46

"De eerste 24 uur van het tegen offensief waren cruciaal, toch? Heb ik zo vaak gehoord/gelezen. Binnen een paar dagen, in Melitopol. " Dan zou ik maar wat meer serieuze bronnen raadplegen ipv media van telegraaf niveau. Dat Oekraïne een zeer moeilijke taak heeft om zich door de diep ingegraven Russische verdediging heen te werken was voor de beter ingelezene wel duidelijk. Als je de afgelopen 12 maanden bekijkt dan zijn de Russen grotendeels verdreven uit de Kharkiv oblast en vervolgens uit Kherson. Het Russische winteroffensief heeft niks bereikt. Oekraïne heeft nu weer het initiatief en rolt langzaam verder. Het ziet er dus niet zo positief uit voor het Russische leger. Alleen kost het natuurlijk veel slachtoffers en zou het beste zijn als Rusland ingaat op het vredesvoorstel van Oekraïne: Rusland trek zich terug tot de internationaal erkende grenzen en de oorlog is afgelopen.

randomjooperd
randomjooperd21 aug. 2023 - 18:11

[Dan zou ik maar wat meer serieuze bronnen raadplegen ipv media van telegraaf niveau.] ik wist niet at Foreign Policy op het niveau van onze telegraaf was, dank je voor je bijdrage ;-) https://foreignpolicy.com/2023/04/18/ukraine-russia-war-counteroffensive-attack-bakhmut-himars/ Voor de duidelijkheid, het gaat om dit: https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_Policy

randomjooperd
randomjooperd21 aug. 2023 - 18:14

[Het Russische winteroffensief heeft niks bereikt.] Welke winteroffensief? Ze hebben Bachmut aangevallen, wat eindelijk is gevallen, en de verdediginslinies klaar gezet. [Oekraïne heeft nu weer het initiatief en rolt langzaam verder. Het ziet er dus niet zo positief uit voor het Russische leger.] Misschien moet je betere informatie opzoeken, zat artikels de afgelopen dagen in westerse media die andere geluiden laten horen.

∆
21 aug. 2023 - 18:18

@random "...Ik ben wellicht in de war." Dat klopt, als een zwerende vinger. En myopisch, vanwege een hardnekkig Russofiele bias.

randomjooperd
randomjooperd21 aug. 2023 - 18:42

["...Ik ben wellicht in de war." Dat klopt, als een zwerende vinger.] Je laat iets vallen, bij deze: "De eerste 24 uur van het tegen offensief waren cruciaal, toch? Heb ik zo vaak gehoord/gelezen. Binnen een paar dagen, in Melitopol. Allemaal op waarheid gebaseerd, toch? Of hadden de Russen dat gezegd allemaal. Ik ben wellicht in de war." Graag gedaan!

randomjooperd
randomjooperd21 aug. 2023 - 18:44

[En myopisch, vanwege een hardnekkig Russofiele bias.] Niet echt nee, je russofobie is wel duidelijk. Ik haat geen landen, jij wel.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 aug. 2023 - 16:37

Veel te laat dankzij een talmende Biden wat levens aan oekraïense kant had kunnen sparen.

2 Reacties
Push the sky away
Push the sky away20 aug. 2023 - 22:21

Getalmd is er, tot gekmakens toe zelfs. Maar om nou uitgerekend Biden dit in de schoenen te schuiven? Als er nou iemand geijverd heeft om in dezen de NAVO op een lijn te krijgen dan is het Biden wel. Maar Oekraine is voor alles een Europese kwestie en het zijn juist de Europese regeringen die veel te lang de Poetinistische kat uit de boom hebben gekeken.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 aug. 2023 - 18:40

"Maar om nou uitgerekend Biden dit in de schoenen te schuiven? " Hij is degene die daarin bepalend is, hij heeft zeker goede dingen gedaan, maar door dat talmen hebben de russen zich goed kunnen ingraven, mijnenvelden kunnen aanleggen waar niet doorheen te komen valt,het momentum doen stokken, en waarschijnlijk een moraal boost voor de russen met meer doden tot gevolg. "Europese regeringen die veel te lang de Poetinistische kat uit de boom hebben gekeken. " Zeker, ik walg nu nog van Merkel, Rutte die ondanks de onderste steen boven inzake MH17 zaken met de russen bleef doen, Oekraïne heeft geluk dat de russen niet tijdens Trump hun inval deden want dan had Europa zoals gewoonlijk niets gedaan, in die zin mogen we blij met Biden zijn.

onyxcumulus
onyxcumulus20 aug. 2023 - 16:05

Welja, doe maar beloftes als demissionaire MP. Nu nog waarmaken. Hij zei trouwens zo spoedig mogelijk...dan kan best nog wel een tijdje duren. En Rutte, je had mij ook 1000 euro beloofd. Kom eens over de brug

plainview
plainview20 aug. 2023 - 15:12

Rusland zit extreem ingegraven in hun posities met miljoenen (ja je leest dat goed) mijnen. Zonder geavanceerde wapens is ieder offensief van ukraine nutteloos (ATACMS ect..). F16s zijn leuk maar extreem complex, en ook nog eens logistiek (onderhoud ect..) een ramp. Zelfs al krijgen ze ze nu de meeste expert denken dat ukraine niet voor 2025 deze wapens kunnen gebruiken. https://www.rand.org/blog/2023/05/what-f-16s-will-and-wont-do-for-ukraine.html

∆
20 aug. 2023 - 12:38

🟥🟥🟥🟥💙💙💙💙 ⬜⬜⬜⬜💛💛💛💛 🟦🟦🟦🟦✌️✌️✌️✌️ Nederlaag aan de Russische bezetters! Terug naar de grenzen van 1992. Victorie aan Oekraïne!

Joop  den Uil
Joop den Uil20 aug. 2023 - 11:19

Verkapt en demonstratieve sollicitatie van zowel Rutte als Ollengren naar de functie van vice-p EU en secrgen van de Navo. Of misschien wel een deal van samen delen. NB: bewaar mijn bericht zodat ik later nog kan pochen over mijn vooruitziende blik.

2 Reacties
Mathijsco
Mathijsco20 aug. 2023 - 12:32

'Een supergaaf continentje?' 'Functie elders bij de NAVO?' Dit soort fundamentele systeem organisaties kennen een loeier van een Due Diligence en een Psychologisch assessment maakt standaard onderdeel uit van de selectieprocedure. Kansloos.

Noordermeer2
Noordermeer220 aug. 2023 - 14:09

Ja, de twee functie-elders-handlangers op jacht naar een functie elders

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 aug. 2023 - 11:05

Het gaat even duren voor de F16’s kunnen worden ingezet terwijl ze nu nodig zijn.

2 Reacties
randomjooperd
randomjooperd20 aug. 2023 - 17:32

plus, als men denkt dat een paar f16 het verschil gaan maken, dan raad ik toch aan de persconferentie van General Millie (geen russisch propagandist, voor zover ik weet), het staat hier: https://www.defense.gov/News/Transcripts/Transcript/Article/3462659/secretary-of-defense-lloyd-j-austin-iii-and-joint-chiefs-of-staff-chairman-gene/ "The casualties that the Ukrainians are suffering on this offensive are not so much from Russian airpower; they're from minefields, minefields that are covered with direct fire from anti-tank hunter-killer teams, that sort of thing. ... Now, having said that, just do a quick math drill here. Ten F-16s are $2 billion, so the Russians have hundreds of fourth- and fifth-generation airframes. So if they're going to try to match the Russians one for one, or even, you know, two-to-one, you're talking about a large number of aircraft. That's going to take years to train the pilots, years to do the maintenance and sustainment, years to generate that degree of financial support to do that. You're talking way more billions of dollars than has already been generated." Weer een 'game changer' die het niet waar gaat maken. Plus, als je telkens 'game changers' nodig hebt, dan gaat het spelletje niet zo lekker.

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 aug. 2023 - 21:35

Nog een jaar of zo word wel geschat. Zo gaat dat al de hele tijd. Of het nu om kogels, jeeps of tanks ging.

Frits Jansen
Frits Jansen20 aug. 2023 - 11:05

De Russen rammelen al aan de poort van Polen. Dit is ook onze oorlog. Ik hoop nog steeds dat een slimme strateeg een truc verzint om de Russen schaakmat te zetten met minder bloedvergieten. Het geeft hoop dat de Russische economie nu echt op instorten staat, al zullen de Russen Poetin vragen nog een tandje bij te zetten tegen die "nazi's"

11 Reacties
Hannes Achterhout
Hannes Achterhout20 aug. 2023 - 11:51

`Dit is ook onze oorlog.' Populistische uitroep. NL ís niet in oorlog, al zouden sommige oorlogshitsers hier dat graag willen. Zo, en nu is het wachten om weer voor Poetinverstaander te worden uitgescholden, wat ik niet ben maar ja, het békt zo lekker als de argumenten óp zijn.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen20 aug. 2023 - 13:59

@Achterhout Misschien zou u eens in de spiegel kunnen kijken en u zelf de vraag kunnen stellen waarin uw "oorlogshitsers" zich onderscheidt van "Poetinverstaander".

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout20 aug. 2023 - 15:31

@A.v.Diepen Nogmaals ons land ís niet in oorlog met Rusland.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 aug. 2023 - 16:34

"De Russen rammelen al aan de poort van Polen." Hoewel ik geheel achter de doelstelling sta, schop de russen de Oekraïne uit vind ik de polen een stel hysterische oorlogshitsers, doen alsof ze ieder moment kunnen worden overvallen terwijl ze zich veilig mogen achten achter NAVO art.5.

randomjooperd
randomjooperd20 aug. 2023 - 17:36

[De Russen rammelen al aan de poort van Polen.] De russen zijn hebben al 32 jaar grensen met de Baltische landen, en toch hebben ze niet aangevallen. Vreemd toch, als je redenatie zou kloppen? [Dit is ook onze oorlog. ] Nee hoor, zeker niet. Is artikel 96 al verklaard? Heb ik dat gemist? Ik ben wel op vakantie geweest, zou kunnen, maar .... [Het geeft hoop dat de Russische economie nu echt op instorten staat] Wens en werkelijkheid. Onze hele strategie is gebaseerd op hoop en slechte informatie over Rusland.

Kit2
Kit220 aug. 2023 - 18:34

Wel Frits, de Russische economie kan het blijkbaar hebben, die van Oekraine niet. De gemiddelde Rus heeft nu een vier to vijf maal hoger inkomen dan de gemiddelde Oekrainer en dat verschil wordt steeds groter. Ik weet dat de NPO graag net doet of het omgekeerd is, maar Oekraine is een corrupte puinhoop en dat is nu net de reden dat de mensen (Russen) in het Oosten van dat land eruit willen. Niet dat Rusland een fijne democratie is, en dat Poetin geen oorlogsmisdadiger is, maar Oekraine moet hoe dan ook opgesplitst. https://tradingeconomics.com/ukraine/gdp-per-capita https://tradingeconomics.com/russia/gdp-per-capita

Frans Akkermans3
Frans Akkermans320 aug. 2023 - 20:01

@Achterhout U heeft gelijk. We zijn niet in oorlog met Rusland. Zoals we ook tot tien mei 1940 niet in oorlog waren met Duitsland. Hoewel dat land wel enkele jaren eerder Oostenrijk en Tsjechië had geannexeerd, en wat later Polen, Denemarken en Noorwegen had veroverd. Nederland kon met recht en reden zeggen: dit is niet onze oorlog. Wat leert ons de geschiedenis? De geschiedenis heeft u niets geleerd.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen20 aug. 2023 - 20:55

Achterhout, Daar ging mijn reactie niet over. Mijn reactie ging over uw gejank dat u voor Poetinberstaander wordt uitgemaakt terwijl u zelf termen als oorlogshitsers niet schuwt.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout20 aug. 2023 - 21:00

@Akkermans. Minderwaardige reactie. Appels en peren plus oude koeien uit een sloot. Volgende.... (gaap)

randomjooperd
randomjooperd20 aug. 2023 - 22:38

[Zoals we ook tot tien mei 1940 niet in oorlog waren met Duitsland. Hoewel dat land wel enkele jaren eerder Oostenrijk en Tsjechië had geannexeerd, en wat later Polen, Denemarken en Noorwegen had veroverd. Nederland kon met recht en reden zeggen: dit is niet onze oorlog. Wat leert ons de geschiedenis? De geschiedenis heeft u niets geleerd.] Wel grappig dat de russen, op Denemarken na, al die landen hebben toen bevrijd. Wat wil je precies zeggen? Dat Poetin Hitler is? Wat dat is natuurlijk onzin.

EricDonkaew
EricDonkaew21 aug. 2023 - 3:16

@Frans Akkermans ------------------------- Je kunt dat totaal niet vergelijken. Poetin is helemaal niet geïnteresseerd in Nederland. Uit niets blijkt dat dat anders is. Hitler was vanaf het beging van de oorlog (1939) wel degelijk geïnteresseerd in West-Europese landen als Nederland.

geitenbreier
geitenbreier20 aug. 2023 - 10:34

Komt hij weer lachen gieren en brullen met Rutte terwijl er tienduizenden jonge gezonde mannen het leven laten aan het front. Laat hem onderhandelen over vrede i.p.v om te bedelen om meer oorlogstuig .😥

31 Reacties
Miss Piggy
Miss Piggy20 aug. 2023 - 11:19

Ik denk dat je een typefout hebt gemaakt, je vergat te vermelden dat er duizenden Oekrainse burgers zijn omgekomen, verkracht, gemarteld, duizenden jonge kinderen illegaal naar Rusland zijn gedeporteerd. En je laatste zin moet zijn: 'Laat Poetin onderhandelen over vrede'

erikbos
erikbos20 aug. 2023 - 11:28

Ja het is toch van de zotte dat Zelensky om wapens vraagt waarmee de burgerbevolking van Oekraïne beschermt kan worden tegen de meedogenloze agressie van Rusland. Blijft me toch verbazen over de personen die oproepen tot geen wapens meer aan Oekraïne leveren maar nooit Rusland oproepen te stoppen met het gewelddadig uitbreiden van het Russische Rijk en terug te keren naar de internationaal erkende grenzen.

E w T
E w T20 aug. 2023 - 11:34

Geitenbreier. Wat een enorme k*t insinuatie. Ga je schamen man!. Zelensky zal z'n tijd ook liever besteden aan wat anders dan proberen een zooitje gewetenloze barbaren bij z'n volk weg te houden. heb jij ook ooit een speldje van putin gehad?. Oekraīene is de smeerlapperij van dat Russische barbarenvolk niet begonnen hè. En mind you. Russisch volk hè.Want ze staan in Rusland massaal achter putin.

geitenbreier
geitenbreier20 aug. 2023 - 13:13

Ik moet me schamen volgens de reaguurders voor het oproepen tot onderhandelingen ! Wat een blinde haat hebben jullie toch.

geitenbreier
geitenbreier20 aug. 2023 - 13:18

Denken jullie nu echt dat Rusland zomaar vanuit het niets deze actie begonnen is !? Het feit dat de Westerse pers niet rapporteerde dat er onschuldige burgers omkwamen door beschietingen van het Oekraïense leger, wil niet zeggen dat dit niet is gebeurd ! Rusland is een wereldmacht die de veroverde gebieden niet zal opgeven. Dat hun je niet leuk vinden, maar het is de realiteit. Je kunt dit accepteren of nog veel meer jonge levens opofferen om uiteindelijk hetzelfde resultaat te krijgen.

Olav Meijer
Olav Meijer20 aug. 2023 - 13:21

(@ Redactie: ik heb per ongeluk op "Rapporteren" gedrukt. Overkomt me helaas vaker als ik de telefoon gebruik).

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen20 aug. 2023 - 14:12

geitenbreier, Uw suggesties (lachen, gieren en brullen) (Oekraïne, de aangevallen partij, 11 maal kleiner als Rusland, het land van de agressor en 5 maal minder inwoners zou volgens u moeten onderhandelen over vrede in een oorlog die het niet begon) gaan niet alleen voorbij aan het leed van de Oekraïners, ze gaan tevens voorbij aan het leed van de Russische bevolking. Uw commentaar heeft binnen de kortste keren 7 duimpjes opgeleverd. Wees er maar trots op. Je uitspreken tegen de oorlog kost Russen 15 jaar strafkamp, demonstraties tegen deze oorlog zijn met massief politiegeweld uit een geslagen. De Russen is wijsgemaakt dat Rusland door Oekraïne en het westen met vernietiging bedreigd wordt, en u vindt dat prima. U en de duimopstekers vinden dat die situatie in stand mag blijven. Dat Oekraïne opgeofferd mag worden aan het schorem in het Kremlin.

erikbos
erikbos20 aug. 2023 - 14:45

"Rusland is een wereldmacht" Rusland is al lang geen wereldmacht meer, economisch zijn ze van de omvang van Italië. Het 'machtige' Russische leger bijt al anderhalf jaar zijn tanden stuk op de onverzettelijke Oekraïners en is slechts een schim van wat ooit het Rode Leger was. Het enige waar ze nog op de 1e rang staan is het aantal kernwapens dat ze hebben. Met kernwapens kan je dreigen(wat de Russen dus regelmatig doen) maar gebruik ervan heeft dermate zware consequenties dat gebruik ervan geen optie is.

∆
20 aug. 2023 - 14:49

@geitenbreier De loon voor, op expansie gedreven, imperialistische Russische autocratische aggressors is een dik verdiende nederlaag. Oorlogsmisdadigers Igor 'Girkin' Strelkov en Vladimir Poetin hebben het nodeloze bloedvergieten in Oekraïne op hun geweten. Vredesonderhandelingen zijn welkom op de voorwaarden van Oekraïne. Nederlaag aan de Russische militaire bezetters! Terug naar de grenzen uit 1992. Victorie aan een bevrijde Oekraïne! 💙✌️

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen20 aug. 2023 - 15:18

Even de zaken over uw "wereldmacht" op een rijtje: Uw "wereldmacht is qua oppervlakte elf keer en qua inwonersaantal vijf keer groter als Oekraïne. Uw "wereldmacht" is qua grondstoffen schathemelrijk maar heeft, met dank aan de achtereenvolgende machthebbers een economie met de omvang van Italië en buiten Petersburg en Moskou een heel arme bevolking. Het arm en achterlijk houden van de bevolking is in het voordeel van de machthebbers van uw "wereldmacht" Uw "wereldmacht" doet voor wapenleveranties een beroep op China, Noord Korea, Iran plus de nodige andere landen waar ik liever niet wil wonen. Uw "wereldmacht" maakt om het elf keer kleinere Oekraïne aan zich te onderwerpen gebruik van huurlingenlegers en criminelen die in ruil voor het vermoorden van Oekraïners, het verkrachten van Oekraïnse vrouwen en kinderen, het op de barbecue flikkeren van Oekraïnse huisdieren hun straf kwijtgescholden krijgen om aldus in Rusland opnieuw te kunnen moorden en verkrachten. En nee, wat mij betreft hoeft u zich niet te schamen omdat u oproept tot onderhandelen, u moet zich schamen voor uw giftige suggesties over een land en haar president dat zich te weer stelt tegen de door u bewonderde fascistische agressor. En wat die dooie Russen betreft: als u het weet, weet de rest van Nederland het ook. Wij hebben hier namelijk een vrije pers die daar verslag van doet. U bent geschokt door een paar dooie Russen, maar maalt niet om de dode Oekraïners.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 aug. 2023 - 15:20

@geitenbreier, Zelensky in tegenstelling tot Poetin een democratisch gekozen leider, er is onder de bevolking van Oekraïne een overweldigende meerderheid die (door) wil vechten. Het is dus logisch/democratisch dat hij bedelt ipv onderhandelt over vrede. Verder, "Het feit dat de Westerse pers niet rapporteerde dat er onschuldige burgers omkwamen door beschietingen van het Oekraïense leger, wil niet zeggen dat dit niet is gebeurd !" Het was laatst nog Prigozhin die bekende dat dit allemaal helemaal niet waar was, veel 'slachtoffers' zijn ook geïdentificeerd als acteurs (van zijn omroep netwerk wat veel van deze 'berichtgeving' verzorgde).

Mag
Mag20 aug. 2023 - 16:30

geitenbreier: "Laat hem onderhandelen over vrede" - Dat mag niet van Amerika,

Pfff
Pfff20 aug. 2023 - 16:40

@ geitenbreier: "Komt hij weer lachen gieren en brullen met Rutte terwijl er tienduizenden jonge gezonde mannen het leven laten aan het front." Walgelijke opmerking!

randomjooperd
randomjooperd20 aug. 2023 - 17:52

[Blijft me toch verbazen over de personen die oproepen tot geen wapens meer aan Oekraïne leveren maar nooit Rusland oproepen te stoppen met het gewelddadig uitbreiden van het Russische Rijk en terug te keren naar de internationaal erkende grenzen.] Uiteraard mag Oekraïne zich verdedigen. Andere landen hoeven daar niet bij te assisteren, dat mogen ze ook (niet) doen. Er is geen zuiver goed of slecht hier, Oekraïne heeft dingen ook heel slecht aangepakt sinds 2014 met een groot deel van haar bevolking. Dit is als een burgeroorlog gestart, laten we dat niet vergeten. Rusland heeft getracht te onderhandelen en dat is ook gelukt (Minsk 1 en 2, wat zelfs aangenomen is in de VN Veiligheidsraad - redelijk internationaal erkend, dacht ik). Later ook, aan het begin van de invasie, er is bijna een overeenkomst bereikt, maar toen hebben sommige leiders Zelensky er van overtuigd dat ze met hun steun Rusland konden verslaan. Nou, dat gaat niet zo lekker allemaal. Er worden veel wapens verkocht, dat dan weer wel, dus sommigen mensen profiteren wel hiervan. En NL krijgt straks f35, wat leuk toch.

randomjooperd
randomjooperd20 aug. 2023 - 18:10

[De loon voor, op expansie gedreven, imperialistische Russische autocratische aggressors is een dik verdiende nederlaag.] We gaan het zien, voorlopig ziet het er niet zo uit, maar oorlog is chaotisch, dus wie weet. Trouwens, wat doen de VSA in Syrië? Grenst dat aan Texas tegenwoordig? Of is dat niet imperialistisch? [Vredesonderhandelingen zijn welkom op de voorwaarden van Oekraïne.] Voorwaarden kan je stellen als je gewonnen hebt. Zoals het nu er uit ziet, Minsk 2 lijkt een goed deal dat niet herhaald zal worden. En de grenzen van 1992, tja, hoop doet leven, maar realisme is ook nodig. Vroeg of laat is het klaar, de VSA gaan niet eeuwig door met de steunpakketten en Europa kan het niet redden. Dan moet je onderhandelen, en als je nu na bijna 3 maanden offensief niet eens de eerste linie van de russen doorbroken hebt, dan kan je stellen dat het niet gaat worden. https://www.politico.eu/article/ukraine-counteroffensive-volodymyr-zelenskyy-russia-back-to-the-drawing-board/

randomjooperd
randomjooperd20 aug. 2023 - 18:25

[Je uitspreken tegen de oorlog kost Russen 15 jaar strafkamp, demonstraties tegen deze oorlog zijn met massief politiegeweld uit een geslagen.] Als je in Oekraïne bepaalde meningen uit dan ga je ook de bak in, hoor. Heel democratisch allemaal (uiteraard snap ik dat er een oorlogsituatie is, maar ja, dat snijdt aan twee kanten, toch?) Hoeveel politieke partijen zijn verboden daar? Om maar te zwijgen over het witwassen van 'controversiële' bewegingen die nu helden zijn, zelfs hier in het westen. Dat voelt ..., vreemd. Laten we het eens worden dat de situatie verre van optimaal is aan alle twee kanten, maar niet alleen een van de partijen is goed en de andere kwaad, dat bestaat niet.

erikbos
erikbos20 aug. 2023 - 20:08

"Dit is als een burgeroorlog gestart, laten we dat niet vergeten." Grapjas, het is begonnen toen uit Rusland een heleboel groene mannetjes kwamen met heel veel wapens bij zich. Die hele 'burgeroorlog' is een door Poetin geïnitieerd gebeuren met o.a. FSB-officieren die leiding gaven aan de 'opstandelingen'.

geitenbreier
geitenbreier20 aug. 2023 - 20:25

Oproepen tot vrede haalt blijkbaar het slechtste in sommige mensen naar boven !

randomjooperd
randomjooperd20 aug. 2023 - 22:17

["Dit is als een burgeroorlog gestart, laten we dat niet vergeten." Grapjas, het is begonnen toen uit Rusland een heleboel groene mannetjes kwamen met heel veel wapens bij zich. ] Nee, toen dat gebeurde in de Krim is geen oorlog geweest. Er is volgens mij een dode gevallen, treurig, maar ja, geen oorlog. Later begonnen de protesten in de Donbas en dat waren echte oekraïners, met oekraïnse vlaggen, aan het protesteren tegen het bewind van de maidan. Toen zijn politiebureaus gekraakt, wapens gepakt, en het voorbeeld van maidan gevolgd (tja, dat was heel succesvol in Kiev, dus voorbeeld doet volge). En toen is een ATO begonnen vanuit de regering tegen de eigen burgers in Oost Oekraïne. Die vonden het niet zo leuk, geloof ik, dus die zijn terug gaan schieten. Tot daar is het een schoolboek definitie van burgeroorlog. Als jij daar anders over denkt, dat mag uiteraard, maar dat moet je dan je misschien beter gaan informeren. Er zijn gelukkig heel veel bronnen online, van alle kanten. Een goed documentaire is "Ucrania: el año del caos" door een Spaanse journalist die het samen met andere journalisten heeft allemaal meegemaakt toen (onder andere, Pablo González, nu al anderhalf jaar vast in Polen zonder aanklacht) . Extreem anti-Poetin persoon, Ricardo Marquina, maar wel een goede, onpartijdige journalist. In vimeo zonder in te loggen te zien, maar zonder ondertitels (als je geen Spaans kan, dan mis je wat), als je inlogt op youtube dan kan je de automatische ondertitels aanzetten

randomjooperd
randomjooperd20 aug. 2023 - 22:31

[Rusland is al lang geen wereldmacht meer, economisch zijn ze van de omvang van Italië. Het 'machtige' Russische leger bijt al anderhalf jaar zijn tanden stuk op de onverzettelijke Oekraïners ] Weer een variant van het bekende aforisme 'a tank station disguised as a country'. Kan je howitzers bijdrukken als je dollars of euros kan? Kan je munitie bijdrukken? Luchtaftweer? Tanks? Het zou wel leuk zijn, maar zo werkt het niet, hebben we ontdekt. En daar hebben we geen antwoord op. Onze wapenindustrie is ..., klein. We hebben ons gefocust op glimmende gadgets, heel duur, maar ja, als je heel veel goedkope bommen kan gooien, dan ben je er in feite ook, sneller, goedkoper, effectiever. Ja, als je de GDP van Rusland en Italië pakt, dan zijn ze even groot. Waarom hebben we Rusland nog niet verslagen dan? Waarom moeten we telkens van die 'game changers' verzinnen, die niks aan het spelletje veranderen? Himars? Storm Shadows (leuk initialen)? Hoor je daar vaak over? Niet echt, nee. Gaat het goed met het oekraïns leger, denk je? Echt?

EricDonkaew
EricDonkaew21 aug. 2023 - 5:05

@geitenbreier ------------------ #Geitenbreier ------------------------ Klopt. En vaak komt het omgekeerde, oproepen tot oorlog, van mensen van wie je het eigenlijk niet verwacht. Of niet zou mogen verwachten.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine21 aug. 2023 - 8:05

@randomjooperd, "Waarom hebben we Rusland nog niet verslagen dan? " Omdat ze kernwapens hebben. punt. Als er iets is wat duidelijk is geworden in deze oorlog dan is dat dat het Russische leger tandeloos is. Simpele drones vliegen door heel het land, vliegen boven Oekraïne durven ze niet, en de vloot verliest zelfs de controle over de zwarte zee. We geven Oekraïne wat verouderd spul en zeker niet te veel om Rusland niet te veel te provoceren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2023 - 9:16

Poetin viel Oekraïne al aan in 2014. Toen durfde het Westen hem niet tot de orde te roepen.

randomjooperd
randomjooperd21 aug. 2023 - 12:04

[Als er iets is wat duidelijk is geworden in deze oorlog dan is dat dat het Russische leger tandeloos is. Simpele drones vliegen door heel het land, vliegen boven Oekraïne durven ze niet, en de vloot verliest zelfs de controle over de zwarte zee.] Als het leger zo tandeloos is: hoe kan dat nou dat ze nog niet verslagen zijn? Als dit allemaal waar is, ik snap het niet. Echt, dagelijks worden doelen geraakt binnen Oekraïne met allerlei middelen, en als er een paar drones iets raken in Rusland dan concludeer je dat de situatie helemaal wanhopig is of zo daar? Drones zijn lastig te detecteren, en Rusland is nogal groot, wist je dat? ;-) Dat van de vloot, tja, wensen en realiteit. Waarom kan Oekraïne geen graan exporteren via de zee (of de Donau nu, als we daar toch over beginnen). Ik kan het niet rijmen met wat je beweert. Dus of jij overdrijft (laten we genereus zijn) of ik lieg, en volgens de berichten, kan Oekraïne de graan niet meer via de zee vervoeren. Dus het lijkt dat niet lieg. :-) Tandenloos, echt, pff. De eigen propaganda geloven is ook een van de redenen waarom het zo slecht gaat met Oekraïne.

Crunchy Frog
Crunchy Frog21 aug. 2023 - 12:06

[Denken jullie nu echt dat Rusland zomaar vanuit het niets deze actie begonnen is !?] Nee hoor, alleen is de reden niet degene die jij probeert te suggereren. [Rusland is een wereldmacht die de veroverde gebieden niet zal opgeven.] Kijk, daar heb je zonder het zelf te beseffen de reden te pakken. Een ex-wereldmacht die het verlies van die positie niet kan verkroppen en dit met bruut geweld ongedaan probeert te maken.

randomjooperd
randomjooperd21 aug. 2023 - 12:14

[We geven Oekraïne wat verouderd spul en zeker niet te veel om Rusland niet te veel te provoceren.] Waarom dan? Zijn we bang voor de russen? Is dat wat je bedoelt? En niet zo verouderd, de patriots, en himars, en de leopard 2, die waren het neusje van de zalm. O ja, de mraps, de bradleys, de m777 die waren ook slecht toch? Is dat wat je zegt? We geven wat we hebben, is het antwoord. We hebben niet zo veel meer.

randomjooperd
randomjooperd21 aug. 2023 - 12:17

[Poetin viel Oekraïne al aan in 2014. Toen durfde het Westen hem niet tot de orde te roepen.] https://www.rferl.org/a/obama-ukraine-vulnerable-russian-military-domination/27603145.html Obama had het al voorzien, maar ja, je kan het altijd proberen. "Escalation dominance", noemen ze dit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2023 - 12:51

Ook de Amerikanen meenden dat Kyiv snel veroverd kon worden en Zelenskiy’s beslissing om te blijven en terug te vechten was tegen het Amerikaanse advies. Amerika heeft niets te verbieden waar het onderhandelen betreft. Het is aan Putin om met acceptabele voorwaarden te komen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2023 - 16:28

Oekraïne en andere buurlanden hebben volgens Andreas Umland een wat andere kijk op de betrouwbaarheid van Rusland. Zo te lezen valt er met Rusland ook niet te praten over de bezette gebieden. https://www.politico.eu/article/ukraine-negotiate-russia-peace-war/ https://www.politico.eu/article/ukraine-russia-war-jeddah-peace-talks-saudi-arabia-china-territorial-integrity-andriy-yermak/

randomjooperd
randomjooperd21 aug. 2023 - 18:28

[Oekraïne en andere buurlanden hebben volgens Andreas Umland een wat andere kijk op de betrouwbaarheid van Rusland.] Andreas Umland leeft in Kiev en werkt voor de Universiteit daar, hij is niet echt onpartijdig in deze situatie.

randomjooperd
randomjooperd21 aug. 2023 - 18:32

[Het is aan Putin om met acceptabele voorwaarden te komen.] Zo werken onderhandelingen niet. De russen willen nu niks onderhandelen, ze pareren de offensief, hun leger wordt alleen maar sterker; als Zelenski ook niks wil, misschien heeft ie straks geen keus. Zijn leger wordt wel kleiner en kleiner, en we hebben niet zo veel meer te sturen, dit is, laten we het niet vergeten, een artillerie oorlog. We gaan het zien.