Joop

Zelenski vraagt wereld Rusland als terreurstaat te erkennen

  •    •  
17-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1013 keer bekeken
  •  
theater

De Oekraïense president Volodomir Zelenski heeft de wereld gevraagd Rusland officieel te bestempelen als een terreurstaat. Hij deed dat tijdens zijn dagelijkse videotoespraak, waarin hij opnieuw het Westen vroeg een no-fly zone in te stellen boven Oekraïne. Datzelfde verzoek deed hij woensdag ook in een toespraak voor het Amerikaanse congres. Zonder succes, het standpunt van de NAVO en ook de Europese Unie, blijft om niet direct in oorlog te komen met Rusland. Na die toespraak noemde de Amerikaanse president Joe Biden de Russische dictator Vladimir Poetin wel 'een oorlogsmisdadiger'. 

In de nasleep van het bombardement op het theater in Marioepol woensdag, een gebouw dat dienstdeed als schuilplaats voor honderden ontheemde inwoners van de stad, is er nog altijd geen bericht over het aantal slachtoffers. Vanwege de ravage en de Russische belegering, is het nauwelijks mogelijk meer te weten te komen over de situatie. Behalve het theater is ook een zwembad in de stad gebombardeerd, ook daar schuilden mensen voor de oorlog. Rusland ontkent beide gebouwen in de as te hebben gelegd. 

Volgens het Britse ministerie van Defensie is de Russische grondaanval zo goed als gestagneerd. Dat is een van de redenen dat Russische troepen hun luchtaanvallen hebben opgevoerd. Woensdag werden in de noordelijke stad Tsjernihiv al tien mensen gedood terwijl ze in de rij stonden om brood te halen. Volgens de plaatselijke gouverneur zijn er bij raketaanvallen op meerde plaatsen in de regio gisteren nog 43 mensen gedood, onder hen ook kinderen. Ook in Kyiv kwamen raketten neer. Voor zover bekend is daarbij één dode gevallen. 

Dit bericht wordt aangevuld. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Déjà vu
Déjà vu17 mrt. 2022 - 23:11

In het Westen vinden we het geen probleem dat Indianen door de Brazilianen vermoord worden in de Amazone. We vinden het ook geen probleem om vrouwen met kinderen in de winter in tentjes te laten bivakkeren aan de grenzen van Europa. Geen enkele gemeente in Holland wilde Noord-Afrikaanse vluchtelingen herbergen. Nu staan diezelfde gemeentes 'te springen' om Oekraïnse vluchtelingen opvang te bieden. We kunnen het erover eens zijn, dat in dit land een tamelijk racistische en discriminatoire visie heerst. In de jaren 90 zijn er vele landen zonder problemen uit de USSR en haar invloedssfeer getreden. Daar hoor je niemand meer over! Nu viert de hypocrisie (wederom) hoogtijdagen. Bush is the good en Puttin the bad guy! Zullen we het er maar op houden dat geen van die knapen deugt en zeker ook die nieuwe ster Zelenski niet!

Gerygrr
Gerygrr17 mrt. 2022 - 15:18

Heeft niemand commentaar op de enge toespraak van Poetin over de demonstrerende Russische burgers? Hij sprak, dat het hem dwong tot zuiveringen……..

Martin108
Martin10817 mrt. 2022 - 11:19

Zolang China daar niet aan mee doet zal t weinig uitmaken. En ik zie China dat ook niet doen. Dat heeft zelf genoeg op zn kerfstok.

Satya
Satya17 mrt. 2022 - 11:17

Terecht. Laten we wel consequent blijven en de navo landen dezelfde status geven. Hopelijk komt de functie terug dat reactie in afwachting van goedkeuring is terug.

1 Reactie
FredD2
FredD218 mrt. 2022 - 6:45

Probleem met de Navo is dat deze bestaat uit de VS en een aantal vazalstaten. De VS heeft absoluut geen zelfreflectie en de vazalstaten hebben geen rechten om iets uit te roepen, want zodra zij dat doen, zit de VS meteen op hun nek. Ik ben het overigens volledig met u eens verder. Rusland doet momenteel niets anders dan wat de VN al descennia doet.

Maatje2
Maatje217 mrt. 2022 - 10:46

-Na die toespraak noemde de Amerikaanse president Joe Biden de Russische dictator Vladimir Poetin wel 'een oorlogsmisdadiger'.- Biden is een held. Je moet het lef maar hebben om op het randje van een kernoorlog nog extra olie op het vuur te gooien als een of andere journalist je daartoe uitdaagt. De vraag is niet meer OF de oorlogsmisdadiger Putin de Navo in de strijd gaat betrekken. Maar noodgedwongen door de gestaag groeiende hoeveelheid Navo wapentuig op het strijdtoneel WANNEER. Ongetwijfeld zitten Biden en Putin al met hun vinger op de rode knop. En dan maar hopen dat ''helden'' op elkaar richten en niet West Europa als strijdtoneel gaan gebruiken.

Olav Meijer
Olav Meijer17 mrt. 2022 - 10:04

"Erkennen" als terreurstaat? Het lijkt me geen status die door welke staat dan ook wordt nagestreefd.