Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zelenski vraagt wereld Rusland als terreurstaat te erkennen

  •  
17-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1049 keer bekeken
  •  
theater

De Oekraïense president Volodomir Zelenski heeft de wereld gevraagd Rusland officieel te bestempelen als een terreurstaat. Hij deed dat tijdens zijn dagelijkse videotoespraak, waarin hij opnieuw het Westen vroeg een no-fly zone in te stellen boven Oekraïne. Datzelfde verzoek deed hij woensdag ook in een toespraak voor het Amerikaanse congres. Zonder succes, het standpunt van de NAVO en ook de Europese Unie, blijft om niet direct in oorlog te komen met Rusland. Na die toespraak noemde de Amerikaanse president Joe Biden de Russische dictator Vladimir Poetin wel 'een oorlogsmisdadiger'. 

In de nasleep van het bombardement op het theater in Marioepol woensdag, een gebouw dat dienstdeed als schuilplaats voor honderden ontheemde inwoners van de stad, is er nog altijd geen bericht over het aantal slachtoffers. Vanwege de ravage en de Russische belegering, is het nauwelijks mogelijk meer te weten te komen over de situatie. Behalve het theater is ook een zwembad in de stad gebombardeerd, ook daar schuilden mensen voor de oorlog. Rusland ontkent beide gebouwen in de as te hebben gelegd. 

Volgens het Britse ministerie van Defensie is de Russische grondaanval zo goed als gestagneerd. Dat is een van de redenen dat Russische troepen hun luchtaanvallen hebben opgevoerd. Woensdag werden in de noordelijke stad Tsjernihiv al tien mensen gedood terwijl ze in de rij stonden om brood te halen. Volgens de plaatselijke gouverneur zijn er bij raketaanvallen op meerde plaatsen in de regio gisteren nog 43 mensen gedood, onder hen ook kinderen. Ook in Kyiv kwamen raketten neer. Voor zover bekend is daarbij één dode gevallen. 

Dit bericht wordt aangevuld. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.