Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische troepen bombarderen groep mensen in de rij voor brood

  •  
16-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
852 keer bekeken
  •  
ANP-445456238

Russische troepen hebben tien mensen gedood die in een rij stonden te wachten op brood. Dat heeft de Amerikaanse ambassade in Kyiv laten weten. De aanval vond plaats in de stad Tsjernihiv in het noorden van Oekraïne, nabij de grens met Belarus. De stad wordt de laatste week zwaar bestookt. CNN heeft kunnen bevestigen dat een raket of granaat op de genoemde plek is ingeslagen, een verslaggever ter plaatse heeft het dodental bevestigd. 

 In de belegerde zuidelijke havenstad Marioepol neemt het Russische leger radio- en telecommasten onder vuur, zo meldt The Guardian. Marioepol is een van de zwaarst getroffen gebieden in Oekraïne. Een deel van de inwoners is gevlucht, maar nog altijd zitten er zo’n 400.000 mensen vast in de stad, zonder water, voedsel of medische zorg. De VN spreekt van een humanitaire catastrofe in de stad. Ongeveer 500 mensen die zich in een door de Russen bezet ziekenhuis bevonden, worden daar nog altijd gegijzeld. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft woensdag het Amerikaanse congres toegesproken. Dat deed hij via een videoverbinding vanuit Kyiv. In zijn toespraak vergeleek hij de Russische aanval met onder andere de Japanse aanval op Pearl Harbor en de terreuraanslagen op 11 september: ‘Ons land maakt nu al drie weken lang hetzelfde mee.’ 

Zelenski probeerde het congres over te halen alsnog een no-fly zone in te stellen boven Oekraïne zodat mensen het land kunnen ontvluchten zonder gebombardeerd te worden. De kans daarop is klein. Amerika heeft evenals andere NAVO-landen meermaals laten weten niet het risico te willen lopen in direct gevecht met Rusland te komen, omdat dit een escalatie van de oorlog tot buiten Oekraïne zou betekenen. Daar komt bij dat veel Republikeinse politici nog altijd in de ban zijn van Donald Trump en al jaren een pro-Poetin-lijn kiezen. 

De Russische dictator Vladimir Poetin hield ondertussen zijn eigen toespraak op de staatstelevisie. Daarin zei hij dat de aanval op Oekraïne geheel volgens plan verloopt. Ondanks dat Rusland op het punt staat failliet te gaan door de massaal opgelegde sancties, toonde Poetin op geen enkel moment daar wakker van te liggen. ‘Als het Westen denkt Rusland breekt of terugkrabbelt, dan kennen ze de geschiedenis van ons volk niet,’ aldus Poetin. Ook spelde Poetin de Russische bevolking opnieuw de bewering op de mouw dat ‘de neonazistische regering’ van Oekraïne op het punt stond massavernietigingswapens te bemachtingen, die dan ‘zeker tegen Rusland’ zouden worden gebruikt. 

Update 18.25 uur:

Het Russische leger heeft een bom laten vallen op het theater van Marioepol waarbinnen vele ontheemde inwoners van de stad schuilden. Dat heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba bevestigd. Het theater diende als een opvangplek voor mensen die door de Russische bombardementen dakloos waren geworden en geen kans zagen de stad te ontvluchten. Volgens Kuleba waren er op het moment van het bombardement honderden mensen binnen. Ook zegt hij dat de Russen met geen mogelijkheid níet konden weten dat het theater een opvanglocatie was. Het is nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.

Dit bericht wordt aangevuld.

Beeld: Tsjernihiv na een bombardement eerder deze week

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.