Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Yeşilgöz is Omtzigt te slim af

  •  
06-12-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
16760 keer bekeken
  •  
yesilgozomtzigt

De verkiezingsnederlaag heeft het vermogen van de VVD om het politieke spel slim te spelen niet aangetast. Door al snel bekend te maken dat de partij alleen gedoogsteun wil geven aan een nieuw ultrarechts kabinet, was Dilan Yeşilgöz Pieter Omtzigt te slim af. Dat valt althans op te maken uit een artikel in De Telegraaf.

Volgens Haagse bronnen leeft in het kibbelende kwartet het gevoel dat de VVD de partij van Omtzigt een streek heeft geleverd door nog voordat de gesprekken met de verkenner waren gestart al de gedoogpositie te claimen. NSC ambieerde namelijk zélf die plek. Door de sprong naar voren te nemen heeft de VVD die weg voor NSC bemoeilijkt.

Omtzigt, die op de verkiezingsavond nog liet doorschemeren dat hij wel wat voelde voor een kabinet met de PVV, werpt inmiddels de nodige blokkades op. Hij herinnert zich weer dat NSC rechtsstatelijke bezwaren tegen de rechts-radicale partij had, en paradeerde deze week opzichtig met een velletje papier waarop stond dat NSC niet met de PVV en BBB in een kabinet wil. Daarmee houdt hij overigens wel de mogelijkheid open om met de VVD, PVV en BBB een coalitie te vormen.

De VVD-achterban oefent flinke druk uit op Yeşilgöz om toch in een ultrarechts kabinet te stappen. De VVD-leider lijkt zich daar vooralsnog weinig van aan te trekken: zij blijft tot vervelens toe haar mantra herhalen dat ze het met de andere partijen vooral over de inhoud wil hebben.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (39)

Break on through
Break on through7 dec. 2023 - 17:36

Right on! Dog fight om wie de grote gedoger is (en als eerste de stekker er uit trekt. Als er al een Bruin II kabinet komt dan is het maar een kort leven beschoren. Yesilgoz óf Omtzigt trekt de stekker vroegtijdig uit dit vehikel. Ik vind overigens de "notitie" van Omtzigt ook wel alles zeggend natuurlijk. Forget about een Bruin II. Zet een kabinet met Omtzigt én Geert Wilders maar uit je hoofd. Het is uitgesloten dat er een kabinet Wilders I komt...

Ewout Pool
Ewout Pool7 dec. 2023 - 13:51

Hoewel ik verre van een VVD-adept ben heb ik wel altijd bewondering gehad voor de wijze hoe zij het politiek steekspel spelen. Tactisch zijn ze altijd heel goed bezig. Je zou willen dat meer partijen op dit level zaten. Machiavelli zou trots zijn.

1 Reactie
Josehennekam
Josehennekam7 dec. 2023 - 15:53

Of ze tactisch zo goed bezig waren toen ze de deur voor de PVV openzetten is maar de vraag. Dat was volgens mij een enorme blunder.

EenMening3
EenMening36 dec. 2023 - 20:00

Het is heel dom en kortzichtig om een coalitie te sluiten met de PVV en met Wilders in een regering te gaan zitten. Hij is een anti-democraat en ook nog eens een Putinversteher. Laat NSC, VVD en VL aan tafel gaan zitten met de BBB of D66 en een kabinet formeren. Als deze partijen daar niet in slagen, vanwege te grote verschillen van inzicht op de dossiers immigratie en klimaat, is een minderheidskabinet van NSC, VVD en BBB een optie.

3 Reacties
BrotherV
BrotherV7 dec. 2023 - 2:30

Natuurlijk moet je niet in zee gaan met die kwaadaardige lieden van de PVVV. Als je dat doet, ben je gek.

badgast
badgast7 dec. 2023 - 8:06

Vd Plas vist in dezelfde vijver als Wilders. Die zie ik niet in een kabinet zonder PVV stappen.

LaBou
LaBou 7 dec. 2023 - 11:16

"Natuurlijk moet je niet in zee gaan met die kwaadaardige lieden van de PVVV." Als VL moet je ook niet in zee gaan met de vvd. Dat is niet veel meer dan een wat gepolijste pvv.

MarcusLucas
MarcusLucas6 dec. 2023 - 14:21

Ik heb geen vertrouwen in een rechts kabinet, en geen vertrouwen in Wilders en de PVV. Ik zie hem ook absoluut niet zitten als premier. Maar een kabinet geleid door Timmermans GroenLinks-PvdA in coalitie met rechtse partijen VVD, NSC en D66 doet volgens mij geen recht aan de verkiezingsuitslag. Bovendien ben ik tegen een coalitie van links met de VVD. Dan blijft over het idee van Omtzigt voor een soort zakenkabinet met vakministers, op wat meer afstand van de Kamer. Wie er dan premier moet worden? Als ik zou moeten kiezen tussen Wilders, Yesilgöz en Omtzigt, dan heb ik sowieso liever Omtzigt als premier. Dat vind ik geen moeilijke keuze. Maar Omtzigt wil in de Kamer blijven. Een figuur als Remkes misschien? Die zou wellicht verbindend kunnen zijn. Maar om nou zo’n mastodont uit zijn pensioen te halen is natuurlijk ook een beetje een zwaktebod.

6 Reacties
Karingin
Karingin6 dec. 2023 - 17:12

Goed gesproken! Die premier moet geen probleem zijn, Omtzigt zal genoeg mastodonten in zijn netwerk hebben...of is er een regel die zegt dat een premier in 1 van de kabinetspartijen moet zitten? Niet toch...?

Joop  den Uil
Joop den Uil6 dec. 2023 - 18:41

Is goed idee ML; een verkenner uit de ''bekende'' kring is eigenlijk niet zo nodig; wellicht beter een coach voor gesprekken of gespreksleiding. Geen zwever maar praktisch met in achterhoofd het kiezerspubliek.

Peterrr3
Peterrr36 dec. 2023 - 21:27

Wat mij betreft wordt Frans Timmermans dan MP van een zakenkabinet. Als het vooral om een representatieve en bestuurlijke functie gaat, dan is hij denk ik het meest geschikt van iedereen, bovendien hoeft hij dan niet oppositie te voeren vanuit de Kamer. Of Sigrid Kaag terughalen. Als minister van Financiën zat ze op een totaal verkeerde plek, dat is gewoon niet haar vakgebied. Maar als MP denk ik dat ze wel een meerwaarde heeft met haar kennis en achtergrond.

JohnVKR
JohnVKR7 dec. 2023 - 1:17

Aboutaleb kan premier worden. Ik ben geen fan van hem, maar hij is van de op een na grootste partij en is gewend te besturen in een coalitie met racistisch rechts. Timmermans zal na de door rechts Nederland gevoerde hetze niet goed vallen, maar Aboutaleb doet het ook vaak goed in rechtse kringen.

Peterrr3
Peterrr37 dec. 2023 - 11:13

@JohnVKR, Aboutaleb heb ik ook hoog zitten. Lijkt me ook prima als kandidaat. Maar Timmermans heeft natuurlijk wel veel meer internationale contacten en ervaring. Dat kan handig zijn.

Josehennekam
Josehennekam7 dec. 2023 - 15:58

Ik denk dat Omtzigt ook op een zakenkabinet aanstuurt. En Aboutaleb zou inderdaad een prima premier kunnen zijn. Timmermans niet, hoe hij ook zijn best doet, hij blijft oude politiek en staat, net als de meeste PvdA/GL bestuurders te ver van de mensen.

misterzuinig
misterzuinig6 dec. 2023 - 12:25

Anders moeten VVD, NSC en BBB maar een centrumrechts minderheidskabinet formeren dat wel zijn meerderheden in de Tweede Kamer zoekt als het om beleid gaat. En dan a.u.b. niet door de PVV laten gedogen.

5 Reacties
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick6 dec. 2023 - 16:02

Waarom zou de BBB dit willen. Dan maken ze zich afhankelijk van GL-PvdA en D'66. Kunnen ze wel opdoeken...

WillemdeGroot
WillemdeGroot6 dec. 2023 - 16:05

'Anders moeten VVD, NSC en BBB maar een centrumrechts minderheidskabinet formeren...' Wie zie je dan als centrumpartij?

LaBou
LaBou 6 dec. 2023 - 17:17

Dat gaat ze never nooit niet lukken. Ze missen in de genoemde combinatie een partij uit het centrum. En 3x rechts tot heel rechts maakt hier heel rechts.

misterzuinig
misterzuinig6 dec. 2023 - 17:53

Als centrumrechtse partijen zie ik het NSC, de VVD en de BBB.

WillemdeGroot
WillemdeGroot6 dec. 2023 - 19:23

Dank je, mister, voor je reactie. Die begrijp ik wel, toch zie ik als rechts de NSC (gelet op haar programma), als diep rechtse belangenbehartiger van de agro-industrie de BBB en als steeds conservatiever-rechts de VVD.

Ter Havested
Ter Havested6 dec. 2023 - 11:28

Ik zou echt niet weten waarom Yeşilgöz Omtzigt nu te slim af zou zijn. Pieter is volgens mij duidelijk zat. Zolang de PVV ongrondwettelijke standpunten niet uit haar programma haalt kan hij onmogelijk met de PVV een coalitie vormen. Daarmee voorkomt Pieter Omtzigt dat de PVV die standpunten als onderhandelingsmiddel gaat gebruiken. Daarmee zorgt Pieter Omtzigt dat er uiteindelijk heel weinig herkenbare PVV standpunten in een regeerakkoord terug te vinden is.

2 Reacties
Peterrr3
Peterrr36 dec. 2023 - 21:29

Het zou mooi zijn als Omtzigt dat lukt. Hopelijk laten daarna veel mensen het idee los dat het zinvol is om op Wilders te stemmen.

BrotherV
BrotherV7 dec. 2023 - 2:35

ach, toen Wilders aangaf "mild" te zijn en programmapunten "in de ijskast te zetten" bedroog hij zijn kiezers alweer. Net als toen hij zijn AOW breekpunt, de dag na de verkiezingen al weer liet vallen destijds. Hij vern$ukt al zijn kiezers constant. Net als dat gelul dat hij linkse kantjes zou hebben.

Martin van der Linde
Martin van der Linde6 dec. 2023 - 10:35

Ze willen geen van beide met de pvv maar moeten een list verzinnen om er onder uit te komen. Ze zijn daarbij afhankelijk van elkaars opstelling. Er zijn voor hen twee opties. Gedogen en de stekker er na een paar maanden uit trekken. Of de boel laten escaleren en Wilders alle taartjes zelf laten opeten. In beide gevallen gebruiken ze de munitie waarmee ze nu al mee schermen, Wilders onvermogen zijn standpunten naar tevredenheid af te zwakken. Dat weet Wilders. Hij heeft het steeds over concessies doen, aangezien hij de enige is die concessies kan doen. Want moeten we soms voor de helft uit de EU, of art. 1 maar voor de helft afschaffen. Wilders houdt geen programma meer over als hij concessies gaat doen. Hij houdt totale uitverkoop of hij trekt de stekker eruit. In beide gevallen hebben VVD en NSC dan laten zien waar Wilders voor staat. Iemand die aan kiezersbedrog doet of iemand die niet bereid is regeringsverantwoordelijkheid te nemen. Het spel van VVD en NSC gaat niet alleen over nu maar vooral over straks. Ik wens hen beide veel wijsheid en geluk.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer6 dec. 2023 - 15:41

Het lijkt me duidelijk dat Wilders wel wil deelnemen aan het volgende kabinet. Hij spant zich immers tot het uiterste in om aimabel en toegefelijk over te komen. Af en toe springt het duiveltje toch naar buiten en plaatst hij een venijnige tweet of noemt hij een journalist "zuur". Hopelijk houdt Omtzigt zijn poot stijf en blijft hij zich houden aan zijn principes. Want Wilders zou ongeveer de helft van zijn verkiezingsprogramma moeten schrappen (en dus verkiezingsbedrog plegen), wil de rechtsstatelijkheid geborgd kunnen blijven worden. Wie ook met Wilders in zee gaat, hij/zij moet beseffen dat hij op elk willekeurig moment toch het kabinet kan opblazen, als hij zijn zin niet kan doordrijven. Het is beter zo snel mogelijk te kappen met deze door Plasterk in de Telegraaf voorgestelde schijnvertoning, en te zoeken naar serieuze mogelijkheden van een kabinet met centrumpartijen.

Elaya
Elaya6 dec. 2023 - 9:55

In goed Nederlands en traditie: Yeşilgöz heeft het achter haar ellebogen en komt daar nog mee weg ook.

4 Reacties
Prisunic
Prisunic6 dec. 2023 - 11:47

Ja erg hè? Zo'n allochtone frontvrouw die niet begeesterd is van de Grote Witte Meester.

Karingin
Karingin6 dec. 2023 - 16:34

LOL....doet Prunic nu een omgekeerde excuusallochtoon?? Dat een VVDer het achter de ellebogen heeft lijkt me overigens geen verrassing

BrotherV
BrotherV7 dec. 2023 - 2:39

"Ja erg hè? Zo'n allochtone frontvrouw die niet begeesterd is van de Grote Witte Meester." Wat een achterlijke opmerking. Ze is op geen enkele manier een "allochtone frontvrouw" Hoe krijg je het uit je strot. Je moet wel een VVDer zijn. (Die vind ik nog erger dan PVVers)

Prisunic
Prisunic7 dec. 2023 - 8:03

He bro, het was als zwarte humor bedoeld hoor. We mogen hier toch ook wel eens kunnen lachen?

Kuifje3
Kuifje36 dec. 2023 - 9:43

Na de formatiekluchten van Rutte 3 en 4 komen we in het volgende treurspel terecht. Dit land heeft serieuze problemen en heeft snel een stabiele regering nodig. Zonder die snelheid komen we over een paar maanden al terecht in de volgende verkiezingsperiode waarin partijen elkaar weer flink de maat gaan nemen en de verschillen flink op zullen blazen. Intussen zijn alle redenen waarom er zo vreselijk veel kiezers weg zijn gelopen bij de huidige regerende partijen nog steeds urgent aanwezig. Veel huishoudens komen niet meer rond en de incapabele ploeg van Rutte4 blijft doorgaan met maatregelen die de schade alleen maar groter maken. Yesilgöz speelt het spel slim, maar het is geen spel. Omtzigt doet serieus, maar gedraagt zich nog steeds als een lid van het geïmplodeerde CDA. Intussen mogen de asielzoekers op straat slapen, wachten de toeslagouders op hun kinderen en geld, is Groningen niet opgelost, betalen we per 1 januari nog meer geld aan energie, gaat Adema de boeren nog eens extra de duimschroeven aandraaien, staat de geldkraan naar ontwikkelings”hulp” en de EU wagenwijd open, stijgen boetes en gemeentelijke heffingen vrolijk door en roepen we met zn allen hoe vreselijk dit alles is, maar zien geen einde van de tunnel.

3 Reacties
Vuurrood
Vuurrood6 dec. 2023 - 10:27

Kuifje: U denkt dat er met de PVV een stabiele regering is te vormen? Droom lekker verder.

Kuifje3
Kuifje36 dec. 2023 - 13:55

@Vuurrood: Stabieler in ieder geval dan Rutte1234 of als we nu over links zouden gaan.

BrotherV
BrotherV7 dec. 2023 - 2:42

Lekker stabiel vluchtelingen criminaliseren en verder geen enkele oplossing bieden, terwijl je je achterban nog verder de vernieling in helpt. Zo kennen we de VVD/PVVers

Volrin
Volrin6 dec. 2023 - 9:43

"Dat valt althans op te maken uit een artikel in De Telegraaf." De Telegraaf roept wel meer dingen, betekend niet dat het waar is.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr36 dec. 2023 - 21:31

De Telegraaf.... hahahaha... https://www.google.com/search?q=wat+een+kut+krant&rlz=1C1JZAP_nlNL952NL952&oq=wat+een+kut+krant&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOdIBCDI1MDJqMGo3qAIAsAIA&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:cd7efa6a,vid:pkViL20A0r8,st:0

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 dec. 2023 - 9:35

Ik zou niet weten waarom dat voor NSC het moeilijker maakt. Hij verwachte dat dat na de verkenning gebeurde, dat is alles. Ook liet hij het niet doorschemeren. Dat is wat anderen er over zegden. Hetzelfde telt voor 'flink druk' op Yeşilgöz. Ze kan met haar fractie gewoon doen wat ze wil, inclusief de prijs opdrijven. Aannames van derden of journalisme zijn geen feiten. Ook niet als ze weer herhaalt worden.

2 Reacties
Jozias2
Jozias26 dec. 2023 - 12:09

Het maakt het voor de nsc moeilijker om drie redenen: Een constructie met zowel de vvd als de nsc als gedoger lijkt klein en moeilijk uitvoerbaar. Als de vvd toch toetreed dan kunnen ze zeggen: dat is goed maar dan ook de nsc. Waarom zou de vvd niet kunnen gedogen en de nsc wel. En drie: het dwingt de nsc om kleur te bekennen, iets wat voor een deel van de partij heel gevoelig ligt. Hiermee blokkeert de vvd het scenario met de nsc als gedoger. En daarmee is er geen partij op rechts die electoraal kan profiteren als het niets gaat worden met dit kabinet. Daarnaast voorkomt het gemor binnen de vleugel van de vvd die niet met de pvv wil. Ze kan nu zeggen we wilden eigenlijk niet, hebben ons lang verzet maar in het landsbelang doen we het toch.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 dec. 2023 - 22:23

Ze blokkeren niks. NSC kan zelf zeggen wat ze willen. Dat de VVD het eerst uitte maakt daar 0 verschil in. Dan is het aan de gesprekken wat er gebeurt. Maar dat was en is toch zo. En als dat dan betekent geen kabinet met Wilders als eerste minister of zonder PVV of nieuwe verkiezingen of de VVD verandert van mening, kan allemaal of niet, dan word dat zo. Als het het principieele wens van NSC is dat ze alleen met Wilders willen als ze alleen gedogen dan blijft die wens ingewilligt. Dat er andere kanten aan zouden zijn geweest had de VVD niks gezegt doet daar niet aan af.