Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wordt Boris Johnson beloond voor zijn racisme, seksisme en leugens?

  •  
12-12-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
BRITAIN UK GENERAL ELECTION

© 2019-12-12 09:19:44 epa08064425 Britain's Prime Minster Boris Johnson (C) leaves a polling station after casting his vote with his dog Dylan at a polling station in London, Britain, 12 Decemb

De Britten mogen donderdag naar de stembus. Premier Boris Johnson belooft dat de verkiezingen – vorige week door het liberale tijdschrift The Economist omschreven als de Britse nachtmerrie voor Kerstmis – een einde kunnen maken aan de impasse die al duurt sinds een nipte meerderheid van de Britse stemmers drieënhalf jaar geleden voor Brexit stemde.
Zoals wel vaker bij Johnson is zijn belofte ‘to get Brexit done’ op zijn best de halve waarheid. Ook als een Conservatieve meerderheid in het Lagerhuis na de verkiezingen voor uittreding uit de Europese Unie stemt, zullen er nog eindeloze onderhandelingen volgen over de details van een handelsakkoord met de EU.
Je hoeft niet over een glazen bol te beschikken om te weten dat de rechtse pers om die reden nog jaren zal klagen over ‘Brusselse dictaten’. Ook is de kans groot dat er onder Brexiteers opnieuw grote onenigheid zal ontstaan als duidelijk wordt wat de gevolgen zullen zijn van de handelsdeals met de EU en andere handelspartners, zoals de Verenigde Staten.
Verkiezingspact Volgens de peilingen zullen de partijen die tegen Brexit zijn of die een tweede referendum willen, de meeste stemmen krijgen. Desondanks maken de Conservatieven volgens diezelfde peilingen een grote kans om een meerderheid te verwerven in het Lagerhuis.
Het Britse kiesstelsel, waarbij in elk district de kandidaat met de meeste stemmen wint, pakt gunstig uit voor de Conservatieven. Zeker omdat de belangrijkste electorale concurrent, de Brexit Party, zich heeft teruggetrokken uit alle districten waar de Conservatieven kansrijk zijn. Omgekeerd hebben ook de Liberal Democrats, Groenen en Plaid Cymru, die allemaal tegen een Brexit zijn, in een beperkt aantal districten een niet-aanvalsakkoord gesloten.
Afrekening met Thatcher Labour heeft zich onder leiding van Jeremy Corbyn alleen uitgesproken voor een tweede Brexit-referendum. Corbyn, die van oudsher sceptisch is over de in zijn ogen neoliberale Europese Unie, moest koorddansen. De meeste Labour-stemmers stemden in 2016 tegen Brexit, maar de meeste Labour-afgevaardigden in het Lagerhuis komen uit districten waar een meerderheid voor Brexit was.
Corbyn ontvouwde de afgelopen maanden ambitieuze plannen om de Britse economie en samenleving te hervormen. Hij belooft een Verenigd Koninkrijk ‘for the many, not the few’. Labours verkiezingsprogramma leest als een afrekening met de erfenis van de meest revolutionaire westerse politicus van na de Tweede Wereldoorlog: Margaret Thatcher. Corbyn wil onder meer een vierdaagse werkweek, meer macht voor werknemers, een renationalisatie van de spoorwegen en gratis kinderopvang en hoger onderwijs.
Racisme en seksisme Zoals Corbyn tegen zijn zin veel vragen kreeg over Brexit en het antisemitisme binnen Labour, zo werd Thatchers erfgenaam, Boris Johnson, herhaaldelijk geconfronteerd met de meningen die hij als columnist huldigde. Journalisten doken de ene racistische na de andere homofobe column op. Johnson noemde moslima’s in boerka’s ‘brievenbussen’, homo’s waren ‘bumboys’ en materialistische jongeren ‘bijna Nigeriaans’. Voor zwarten met een ‘watermeloenenlach’ gebruikte hij de neerbuigende term ‘piccaninnies’ (negertjes).
Ook stuitten journalisten op verscheidene teksten waarin Johnson zijn dedain voor de Britse arbeidersklasse tentoonspreidde. Mannen met een laag inkomen omschreef hij als “waarschijnlijk dronken, crimineel, doelloos en hopeloos”. Alleenstaande moeders kregen het verwijt dat ze verantwoordelijk waren voor “slecht opgevoede, domme, agressieve en onwettige” kinderen. Daarnaast schreef Johnson dat werkende vrouwen verantwoordelijk zijn voor de criminaliteit in het Verenigd Koninkrijk.
Smeltend ijsblok Boris Johnson, die zichzelf graag afficheert als de wedergeboorte van zijn held Winston Churchill, viel tijdens de verkiezingscampagne voorts op door op tactische momenten te duiken. Woensdag verstopte Johnson zich bijvoorbeeld nog in een vriescel om een interview te ontlopen.
Ook weigerde hij deel te nemen aan een tv-debat over de klimaatcrisis bij Channel 4. De zender besloot daarop Johnson te vervangen door een smeltend ijsblok – waarna de Conservatieven weer aankondigden dat ze na de verkiezingen de uitzendlicentie van Channel 4 kritisch tegen het licht zullen houden.
Het pijnlijkste was wellicht dat Johnson zich in tegenstelling tot de andere politieke leiders niet durfde te laten ondervragen door BBC-interviewer Andrew Neil. Het was voor het eerst in decennia dat een leider van een grote Britse politieke partij niet wilde deelnemen aan een op prime time uitgezonden BBC-verkiezingsinterview.
Leugens Neil, die erom bekend staat dat hij zijn gesprekspartners bij voorkeur bij de knieën afzaagt, had het met de premier graag willen hebben over diens betrouwbaarheid. Of vooral zijn gebrek daaraan. Vriend en vijand zijn het erover eens dat Johnson, die tijdens de campagne onder meer weigerde te vertellen hoeveel kinderen hij heeft, een bijzonder moeizame relatie onderhoudt met de waarheid.
Zo loog Johnson tijdens de campagne onder meer over de gevolgen die zijn Brexit-deal zal hebben voor Noord-Ierland. Tijdens een bezoek aan een chipsfabriek verklaarde hij dat er geen controles zullen komen op goederen die tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië worden verscheept, terwijl hij zelf met de EU heeft afgesproken dat die controles er wel komen.
Tot afgrijzen van artsen en verplegers verspreidden de Conservatieven tijdens de campagne ook weer de nodige leugens over de NHS, het Britse gezondheidssysteem. Experts maken daarnaast gehakt van Johnsons belofte om 20.000 extra agenten aan te nemen. Een tegenkandidaat in Johnsons district wist daar eveneens wel raad mee:
Johnsons leugens blijven tot slot ook zijn voormalige werkgever, de Daily Telegraph, achtervolgen. De krant die vanwege de vaak blinde steun voor de Conservatieven in het satirische tijdschrift Private Eye de bijnaam de Torygraph heeft, moest dit jaar al drie keer rectificeren vanwege onwaarheden van de voormalige stercolumnist.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.