Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Woorden in plaats van doden

  •  
13-11-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
866 keer bekeken
  •  
23086899071_09560f099d_k

© cc-foto: Chris Willis

Stilte.

Na een stortvloed agressieve berichten als ik iets zei over Israël en Palestina hou ik mijn mond. Naar de klimaatmars durf ik niet meer. Hebreeuwse letters op de tas van m’n jongste verberg ik. Met Chanoeka gaan de kaarsen straks niet op de vensterbank.

Jarenlang werkte ik in Jeruzalem aan een einde van de bezetting. Aan een vreedzame toekomst voor Palestijnen en Israëliërs. Dat was daar al controversieel. Als je niet 100% voor één kant bent, ben je tegen. Dus hoor je nergens bij. Maar nooit eerder had ik me in Nederland onveilig gevoeld.

Ik woonde in Tel Aviv toen in oktober de oorlog uitbrak en we met ons gezin van de ene op de andere dag doelwit werden van een rakettenregen. Ik deelde daar wat over, over schuilkelders en angst in kinderogen. En over de zorgen over iedereen die ik ken (en niet ken) in Israël en Palestina.

Tot mijn schrik wensten Nederlanders, vanuit hun veilige plek in Nederland, mij en mijn kinderen het lot toe dat teveel gezinnen in Gaza overkomt, de dood. Dus hield ik vervolgens m’n mond terwijl we de scherven van ons leven oppakten. Maar dat gaat niet meer.

Natuurlijk is ons lot niets vergeleken met Gaza, vergeleken met het merendeel van de wereld. Maar de polarisatie en agressiviteit in Nederland is zorgelijk. Want als wij niet eens naar elkaar kunnen luisteren, hoe verwacht je dan dat mensen die in het conflict zitten dat kunnen?

Je kunt niet alles zeggen. Geen individuele doodswensen naar mensen die je niet kent. En nee, wat mij betreft ook geen collectieve strijdleuzen die de dood van anderen betekenen. “From the river to the sea” is de strijdleus van Hamas. En dat zijn geen verzetsstrijders.

Hamas zegt luid en duidelijk dat hun doel is om Israël letterlijk van de kaart te vegen. Dat ze het niet als hun taak zien Palestijnen veilig te houden, en dat Gazanen opgeofferd moeten worden voor hun hogere doel. Kijk de interviews met Hamas leiders er maar op na.

Iedere Nederlander die zegt “ik bedoel er wat anders mee” moet een spiegel opzoeken. ‘Arbeit macht frei’ is op zichzelf ook een onschuldige leus, maar als een leus wordt toegeëigend door een afschuwelijke groep dan ga je het niet herhalen en doen alsof het iets anders betekent.

Voor wie wel echt bedoelt dat Israël van de kaart geveegd moet worden: Bedenk wat het betekent voor 9 miljoen mensen. Van wie velen al vier generaties Israëliër zijn. Gevlucht uit Arabische, Afrikaanse, Aziatische en Europese landen, waar ze al generaties geen band meer mee hebben.

Tegelijk is Israël carte blanche geven een heel slecht idee. Net zoals ik me jarenlang ter plekke heb ingezet tegen de bezetting blijf ik oproepen om menselijk leed zoveel mogelijk te beperken en alles aan te grijpen om de bezetting te beëindigen en aan echte vrede te werken.

Wat dan wel?

De internationale gemeenschap heeft een allesbepalende rol of er ooit een goede gezamenlijke toekomst voor Israël en Palestina komt of niet. Omdat beiden erg afhankelijk zijn van de internationale gemeenschap. Een paar gedachten daarover:

Wat in de Westbank gebeurt - voortdurende uitbreiding van nederzettingen en geweld tegen Palestijnen - moet onmiddellijk stoppen en alle drukmiddelen moeten daar internationaal voor worden ingezet. Dit had al decennia geleden moeten gebeuren, maar nu is beter dan nooit.

Ik zie geen scenario voor vrede waarbij Hamas aan de macht blijft. Zowel Israëliërs als veel Palestijnen vrezen terecht voor Hamas. Vrezen voor hun leven. Israël kan dat niet afdwingen met geweld, hier moet de internationale gemeenschap, met Arabische landen, een rol in nemen.

Ik zie geen scenario voor vrede met een Israëlische pro-bezetting regering. Er is nu momentum voor een andere regering in Israël. Nadat een half miljoen Israëliërs 9 maanden lang voortdurend de straat op zijn gegaan tegen deze regering en het slechte optreden in deze oorlog.

Vrede komt alleen met een internationaal gesteund serieus vredesplan. Met een rol voor de internationale gemeenschap - inclusief de Arabische landen - in het waarborgen van de veiligheid voor Israëliërs en Palestijnen.

Toen ik in Jeruzalem ging werken bij een lokale vredesorganisatie dacht ik dat het conflict te ingewikkeld was om op te lossen. Al snel kwam ik erachter dat alle “technische” plannen al tot in detail zijn uitgedacht door Israëliërs en Palestijnen in het vredeskamp.

Een tweestaten oplossing kan gewoon. Het is vooral ingewikkeld omdat iedereen letterlijk doodsbang is en er geen leiderschap is om het te doen. Dit vraagt om uitzonderlijk dappere leiders die voor vrede durven kiezen en verder denken dan een politieke toekomst.

Tot slot terug naar mijn beginpunt: joden of Israëliërs zijn niet de vijand. Palestijnen zijn niet de vijand. Helemaal niet in Nederland. realiseer je hoe bang je mensen kunt maken met uitspraken die je doet over deze oorlog. Kies je woorden zorgvuldig en ga een open gesprek aan.

Er zullen nu weer heftige reacties komen. Maar ik kan niet altijd stil blijven. Ik realiseer me ook dat ik daad bij woord moet voegen, en zelf ook in gesprek moet met mensen die het niet met mij eens zijn. Daarom heb ik dit opgeschreven terwijl ik uit vrees voor de reacties eigenlijk stil wilde blijven. Zoals Jana Beranová dichtte: “Als niemand luistert naar niemand, vallen er doden in plaats van woorden”.

cc-foto: Chris Willis 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

JaapBo
JaapBo14 nov. 2023 - 6:24

Een "beetje" overtrokken om "Palestine will be free" te vergelijken met "Arbeit macht frei". En ook overdreven om Hamas impliciet te vergelijken met Nazi's. Vergeet niet dat Hamas het recht heeft zich te verzetten tegen Israëlische kolonisatie, en dat de Israëlische kolonisatie de oorzaak is van dit conflict. Ook is de leus "Palestine will be free" helemaal niet overgenomen van extremisten. De leus herinnert er aan dat Israël gebouwd is op geroofd land, dat ooit Palestina was, maar dat het zionisme zich zonder toestemming van de Palestijnen toegeëigend heeft. Dat de leus pijnlijke herinneringen oproept voor Israël-verdedigers is duidelijk, maar die pijnlijke herinneringen zijn wel terecht pijnlijk. Ontken de geschiedenis niet! Ga de confrontatie niet uit de weg, maar ga hem juist aan!

Gerygrr
Gerygrr13 nov. 2023 - 14:17

Mooi artikel. We zien kinderen. We weten dat de ouders al slachtoffer waren al bijna een eeuw lang. Daders geworden door de pijn en angst in een ver verleden gezaaid. Waarom zijn er zovelen op dat kleine stukje aarde?

Rick Hofland
Rick Hofland13 nov. 2023 - 13:52

Heel mooi betoog dat ook hoop biedt voor oplossingen. Wie hier tegen is zou inderdaad eens lang in de spiegel moeten kijken voor wat “soul searching” naar het eigen moreel kompas.

TheunT
TheunT13 nov. 2023 - 12:50

Proportioneel reageren is niet ons sterkste punt.

Inzicht
Inzicht13 nov. 2023 - 12:47

Evenwichtige bijdrage. Hopen dat Chanoeka weer gauw openlijk gevierd kan worden. Of Hamas de leus over Palestina heeft toegeëigend, weet ik niet. Heeft datzelfde Hamas dan ook het Allah Akbar toegeëigend? En is het Beloofde land waarover in talloze kerken zondagochtend wordt gepredikt, dan ook niet toegeëigend door de bezettingspolitiek van de Israëlische regering?

Feiten
Feiten13 nov. 2023 - 12:12

De uitspraak van Netanyahu over Amalek (1 Samuel 15:3) is nog gevaarlijker dan de huidige leus die wordt gebruikt, of de uitspraak van minister voor Cultureel Erfgoed Amihay Eliyahu om een atoombom op Gaza te laten vallen. Wanneer deze leus wordt gescandeerd door demonstranten uit boosheid over de genocide in Palestina, is de interpretatie van wat ermee bedoeld wordt subjectief. Maar Israël lijkt deze leus, 'from the river to the sea,' daadwerkelijk in de praktijk te brengen met betrekking tot het beloofde land. Ik raad je aan om de auteur en onderzoeksjournalist Christopher Bollyn op YouTube te bekijken. https://www.youtube.com/watch?v=63q6cSdJUxA uitspraak Netanyahu https://www.youtube.com/watch?v=pMVs7akyMh0 Luister naar ook naar deze man Victor Ostrovsky (ex Mosad) om bewust bekende mensen te labelen van antisemitisme. https://www.youtube.com/watch?v=Mj4aq9EANhE

tinekea2
tinekea213 nov. 2023 - 11:21

Mooi evenwichtig stuk. Een kijken wie hier kritiek op heeft.

Sam V
Sam V13 nov. 2023 - 11:01

Beste mevrouw Biemans Ik kan mij niet voorstellen dat iemand hier in reactie op uw zeer evenwichtig en hoopvol betoog met een agressief bericht zou reageren. Natuurlijk zal er nog veel water door de rivier stromen voordat uw wens bewaarheid zal worden. Het belangrijkste is wel dat we allemaal mee moeten werken om beide volkeren veiligheid te kunnen bieden. Iets wat de internationale gemeenschap helaas nog steeds niet gelukt is, maar wel de basis is voor alle oplossingen. Ik merk dat ik dat zelf ook erg moeilijk vind. Ik heb geen begrip voor de kolonisten, maar wel volledig voor de reactie van Israël nu tegen Hamas in Gaza. Ook al verwacht ik dat dat de oplossing op de korte termijn niet dichterbij zal brengen omdat het nieuwe vuren aan zal wakkeren. Maar ik maak mij ook geen enkele illusie. Uiteindelijk brengt het leven conflict met zich mee. Ook de mens heeft daar nog geen goed antwoord op, maar blussen we brandjes. Waarvan deze misschien wel de meest hardnekkige is en zal blijven.

r v b
r v b13 nov. 2023 - 10:53

een tweestatenoplossing: het kan. Maar dan zal Israel wel de rechten van Palestijnen moeten erkennen, inclusief het recht op terugkeer van de vele gevluchte Palestijnen, en die wil is er niet. Vanuit Palestijnse kant wordt WEL opgeroepen tot vrijheid, ook voor Joden binnen Palestina (zo heet het gebied nu eenmaal. Een gedeelte van Palestina wordt nu Israel genoemd). Daarom: Palestine must be free!

2 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland13 nov. 2023 - 13:58

Er zijn heel veel Arabieren (je zou ze Palestijnen kunnen noemen) die heel gelukkig zijn als Israëlische staatsburger. De enige reden waarom niet alle Palestijnen en Israëliërs 1 staat kunnen vormen is omdat er onwil is die voornamelijk van 1 kant komt. De meerderheid van deze staat zou dan namelijk bestaan uit inwoners met een Joodse achtergrond en de grondwet zou dan dus niet op de Islam zijn gestoeld. Het kan echt wel, maar van het kamp Hamas, regering Iran men dit echt niet.

linksert
linksert13 nov. 2023 - 18:06

Rick, u liegt. Iedereen die zich in de materie verdiept, weet dat het Israël is die de boel heeft gesaboteerd. Zoals iedere fascistische ideologie, gebruiken de zionisten leugens om hun tegenstanders te verontmenselijken.

Mark Huysman
Mark Huysman13 nov. 2023 - 10:50

Deze reactie is verwijderd

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen13 nov. 2023 - 10:46

Het zal een schrale troost zijn maar u staat niet alleen. Vanmorgen stond er deze ingezonden brief in de NRC https://www.nrc.nl/nieuws/2023/11/12/joodse-academici-en-studenten-universiteiten-moeten-stelling-nemen-tegen-israel-a4180583

1 Reactie
linksert
linksert13 nov. 2023 - 16:14

Bedankt voor die link. Op https://archive.ph/SZLfm is het artikel te vinden voor mensen die tegen een betaalmuur oplopen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine13 nov. 2023 - 10:41

Troost je met de gedachte dat een groot deel van Nederland geen partij wil kiezen in dit conflict, maar het wel onverteerbaar vindt dat er mensen zijn die zich nu niet meer veilig voelen.

1 Reactie
linksert
linksert13 nov. 2023 - 16:23

Aanvullend, maar het ook onverteerbaar vinden dat er 13000 doden, waaronder ook duizenden kinderen zijn gestorven als gevolg van barbaarse en oorlogsmisdadige handelen van Israël.