Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wilders probeert multicultureel volksfeest na Nederland-Turkije te verpesten

  •  
07-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
228060 keer bekeken
  •  
nederlandfeest

Nadat Oranje voor het eerst in twintig jaar weer de halve finale op een Europees Kampioenschap bereikte, gingen in heel Nederland mensen de straat op om te feesten. De Volkskrant, die aanwezig was in de Haagse wijk Transvaal, spreekt van een “multicultureel volksfeestje”. Ook de Turkse gemeenschap deed mee.

Veel Nederlanders met Turkse wortels hoopten dat Turkije zou winnen, maar scharen zich na de wedstrijd van zaterdagavond achter Oranje. Tegenover Omroep West verklaarden Nederlanders met een Turkse achtergrond: “We zijn heel erg blij dat Nederland door is.” En: “Ik ben hier geboren en getogen, dus ik gun het Nederland van harte.”

“We hebben eigenlijk altijd twee teams, Turkije en Nederland. Het is jammer dat we elkaar nu al treffen en één team straks naar huis moet. We hadden het liever als finale gehad”, aldus Yavuz Çiftcibasi van het Turks Cultureel Centrum tegenover RTV Utrecht. De regionale omroep meldt dat fans van beide elftallen na de wedstrijd samen een feestje vieren.

“Toch getoeter en vuurwerk in Amsterdam-West. Ook Turkse Nederlanders zijn trots”, meldde de Amsterdamse Telegraaf-verslaggever Marijn Schrijver op X. “Mijn moederland heeft verloren, maar mijn vaderland heeft gewonnen! Nu maar hopen dat het Nederlands elftal de finale haalt, en wint”, aldus de Amsterdammer Sadi Koçak tegenover Het Parool. Het verliep op de meeste plaatsen zoals de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch zaterdagochtend al op Joop.nl voorspelde: “Wie ook wint vanavond, gefeest wordt er”.

Maar niet iedereen deelde in de feestvreugde. PVV-leider Geert Wilders had toch weer een paar boze jongeren met Turkse vlaggen ontdekt, en besloot op X vol op het haatorgel te gaan. “Hierom is de PVV de grootste partij van Nederland”, schreef hij bij de beelden. Zelfs als Nederland wint, vindt de zure Wilders nog een reden om boos te zijn.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.